Lézeres szemműtét - hogyan zajlik, mit kell tudni?

Lézeres szemműtétek

A látásjavító lézeres szemműtét közel 30 éves múltra tekint vissza. A világszerte eddig elvégzett több 10 millió beavatkozás és saját 26000 kezelésünk tapasztalata alapján kijelenthetjük, hogy az általunk alkalmazott lézeres látásjavító szemműtét 100 %-osan biztonságos. A lézeres szemsebészet legújabb vívmányát, a FEMTO technikát hazánkban egyedül a Focus Medical alkalmazza. Ehhez a korrekciós eljáráshoz egy új, redkívül korszerű lézertechnikára van szükség, mellyel egész Közép-Kelet Európában elsőként a mi intézményünk rendelkezett.

Milyen lépésekből áll a lézeres szemműtét?

Pontosan felmérjük a szem állapotát, megvizsgáljuk, van-e bármilyen orvosi ellenjavallata a lézeres szemműtét elvégzésének. A vizsgálat végén részletesen tájékoztatjuk a pácienst arról, hogy eddigi tapasztalataink alapján milyen eredményre számítunk. A vizsgálatra egyéni előjegyzés alapján fogadjuk a pácienseket. A vizsgálat körülbelül két órát vesz igénybe, semmilyen fájdalommal nem jár. A részletes szemvizsgálatot követően legkorábban életkortól és a kezelendő dioptriától függően 1, vagy 2 nap múlva, legkésőbb negyed év múlva kerülhet sor a lézeres szemműtétre, a vizsgálati eredményeinket ugyanis 3 hónapig tekintjük érvényesnek. A lézeres szemműtét szemcseppekkel történő érzéstelenítéssel zajlik. A korrekciós kezelés során semmilyen fájdalomérzetre nem kell számítani. A beavatkozás PRK kezelés esetében 8-10 percet, FEMTO kezelés során 20-25 percet vesz igénybe, a kezelést követően azonnal tapasztalható a látásjavulás.
A lézeres látáskorrekció ambuláns, a páciensek a lézeres szemműtét után azonnal távozhatnak klinikánkról. A beavatkozás után kontrollvizsgálatokra várjuk pácienseinket, ezek gyakorisága az eljárás típusától függ, de minden alkalommal egy rövid, néhány perces ellenőrzés csupán.

Mi történik pontosan a lézeres szemműtét során?

Az ember szaruhártyáján, vagyis a szem elülső felszínén áthaladó fénysugaraknak pontosan a látóhártyára kell vetülniük ahhoz, hogy a távoli tárgyakról éles kép keletkezzen. Ha a kép életlen, szemüveggel vagy kontaktlencsével irányíthatjuk a fénysugarakat a megfelelő helyre. De megtehetjük ezt oly módon is, hogy a szaruhártya fénytörését változtatjuk meg a lézer segítségével, ami alkalmas arra, hogy nagyon precízen megváltoztassa a szaruhártya fénytörését a megfelelő irányba, megszüntetve ezzel akár a rövidlátást (myopia), a távollátást (hypermetropia) és az asztigmiát is.

Szemcseppek helyes használata