Így oldják meg az élsportolók a látásproblémáikat

Már a mindennapokban is komoly bosszúságot tud okozni egy szemüveg vagy kontaktlencse, és halmozottan igaz ez akkor, ha az ember sportol - különösen akkor, ha élsportoló. Vajon hogyan oldják meg a látásproblémáikat azok, akik valamilyen okból kifolyólag nem használhatnak látáskorrekciós eszközöket? A Focus Medical korábbi sportoló-páciensei válaszolnak.

Vannak olyan tevékenységek, amelyek közben mindenkit zavarna kisebb-nagyobb mértékben a szemüveg vagy a kontaktlencse. Ilyen például a strandolás, vagy - lássuk be - bármely sporttevékenység. De mi a helyzet azokkal, akik hivatásszerűen sportolnak?

Vegyük például a jégkorongot. Egy olyan sportágban, ahol esetenként még a pályaszéli plexi is törik, nem előnyös a szemüveg. Pár évvel ezelőtt Bartalis István, magyar válogatott jégkorongozó szeméről is megállapították, hogy cilinderes kontaktlencsére van szüksége, ám a lencse nagyon zavarta a pályán, és persze nem is volt teljesen biztonságos a viselése. Szerencsére volt más választása is. Végül a lézeres látásjavítás mellett tette le a voksát, hogy soha többet ne kelljen kontaktlencsét viselnie a pályán.

Bartalis István szemműtét

Vaskuti István, olimpiai bajnok kenus sem csak azért műttette meg a szemét, mert közelről már az étlapot sem tudta elolvasni. Egy idő után észrevette, hogy távolra is rosszabbul lát, illetve gyengült a térlátása. A kenuzáshoz komoly egyensúlyérzékre van szükség, ám a térlátás romlásával mindenki egy kicsit labilisabbá válik. István természetesen nem engedhette meg magának, hogy elveszítse a térlátását és vele együtt az egyensúlyérzékét, ezért a lézeres szemműtéttel egyszer és mindenkorra véget vetett a látásproblémáinak.

Vaskuti István lézeres szemkezelés

A népszerű versenytáncos, Südi Iringó is átesett a lézeres látásjavításon. 17 évig hordott kontaktlencsét, hiszen tánc közben nemigen célszerű egy folyton elmozduló és igazgatásra szoruló szemüveget viselni, de természetesen ez a megoldás sem volt optimális. A kezelés után persze hirtelen nem csak a táncélmény változott meg. A hivatása és szenvedélye gondtalan űzése mellett magabiztosabban vezet, könnyebben elolvas bármit, és biztat mindenkit, aki még valamilyen lencsét hord, hogy válassza a lézeres megoldást.

Südi Iringó lézeres szemműtét

Világbajnok és olimpiai bronzérmes öttusázónk, Marosi Ádám számára rendkívül fontos, hogy szemüveg és kontaktlencse nélkül is jól lásson. Úszás közben például legfeljebb dioptriás úszószemüveget hordhat, hisz a kontaktlencse ilyen helyzetekben magában hordozza a fertőzés veszélyét. Nem rossz kiindulópont, ha a speciális úszószemüveg megoldja az úszás közbeni problémákat, azonban ott van még az ötből négy sportág - a lövészetnél például kifejezetten nagy hátrány, ha akár csak egy pillanatra is elhomályosul a kép. Így számára mindenképp a lézeres szemműtét volt a legjobb megoldás, hiszen öt legyet üthetett vele egy csapásra. Így már nem gátolják a látásproblémái a kiemelkedő sportteljesítmények elérésében.

Marosi Ádám látásjavítása

Mike Róbert, világ- és Európa-bajnok kenusnak is gondja akadt a kontaktlencsével. Azt mesélte, volt olyan versenye, amelynek első száz méterén alig látott, annyira kiszáradt a szeme a széltől. Ilyen problémákkal küzdve pedig nem könnyű elsőként érni a célba. Miután elvégeztette a lézeres szemműtétet, elmúlt a zavaró szemszárazság, a látása tisztább, élesebb lett, és megszűnt a sokak számára ismerősen csengő “valami van a szememben” kellemetlen érzése.

Mike Róbert szemműtét

A lista hosszú, mert szerencsére sok kiváló sportolónknak jelentett már megoldást a lézeres szemműtét. Viszont természetesen nem csak számukra fontos a tökéletes látás. A hivatásul nem a sportot választó embereknek is komoly gondokat okoz a hétköznapokban a látásélesség csökkenése. Szerencsére a lézeres látásjavítás nem csak az élsportolók privilégiuma. Bárki számára elérhető, aki alkalmasnak bizonyul a megelőző, teljesen fájdalommentes teszteken. Ezért aki lézeres látásjavításban gondolkodik, kövesse sportolóink példáját, és ne halogassa a döntést!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet