Keratoconus

A keratoconus betegségről

A keratoconus (ejtsd: keratokónusz) a szaruhártya nem gyulladásos eredetű degeneratív megbetegedése, amit a szaruhártya fokozatos elvékonyodása, megnyúlása és ezzel egyidejűleg torz látás jellemez.
A betegség minden népcsoportban előfordul, gyakorisága 1:2000, családi halmozódás megfigyelhető. Általában 10 és 25 éves kor közötti életkorban manifesztálódik, az esetek 90%-ában kétoldali, de időben eltérő megjelenéssel. Néhány betegnél gyorsan progrediál, majd évekre stabilizálódik, másoknál folyamatos romlás figyelhető meg.

Legfontosabb tünetei: a látásélesség, főként a távoli látás romlása, szellemképes látás, többeslátás, a látásélesség sötétben rosszabb (tág pupilla miatt), a szem égő érzése (emiatt gyakori szemdörzsölés, ami felgyorsíthatja a folyamatot), fényérzékenység.
A látás folyamatosan romlik, a beteg gyakran cserél szemüveget. Kezdetben rövidlátásnak és astigmiának tulajdonítják a tüneteket. A szaruhártya további deformálódása miatt az astigmia irregulárissá válik, ilyenkor a komfortos látáshoz kontaktlencse viselése válik szükségessé. A betegek egy része nem tolerálja a kontaktlencse viselést.
A szaruhártya strukturális gyengesége folytán fokozatosan megnyúlik, csúcsosodik, a szövet egyre vékonyabbá válik. A szaruhártya görbülete szabálytalanná válik, elveszíti alakját és jellegzetes kúp alakot vesz fel. A szaruhártya vastagság a kúp csúcsánál jelentősen csökken /a normál vastagság 80%-a/. Amikor a szaruhártya túl vékonnyá válik, a felszíni szakadásokat, repedéseket hegesedés követi, mely tovább rontja a látást. Ha a betegség elhanyagolt, a szaruhártya csúcsa kifekélyesedik, következményes perforáció alakulhat ki.

A keratoconus terápiás lehetőségei:

 • Szemüveg
 • Kontaktlencse: lágy kontaktlencse, későbbi stádiumban gázáteresztő félkemény, vagy kemény kontaktlencse
 • Intracorneális gyűrű
 • Szaruhártya átültetés
 • Corneal Cross-linking

A szemüveg és kontaktlencse viselés tüneti terápia, a betegség kimenetelét nem befolyásolják. A szaruhártya átültetés végső megoldás, s bár ez a leggyakoribb szövetátültetés, a donorok száma csekély a beültetésre várók számához képest.
Egy újabb kezelési módszer az ún. cornea cross-linking /CXL, ritkábban CCL/ kezelés melyet kifejezetten a szaruhártya biomechanikai stabilitásának növelésére fejlesztettek ki drezdai professzorok. Az első páciens kezelése 1998-ban történt, azóta világszerte alkalmazzák terápiás centrumokban a keratoconus kezelésére.

A corneal cross-linking kezelés alapelve:

Mint már említettük, a keratoconusban a szaruhártya biomechanikai stabilitása csökken, a beteg szaruhártya mechanikai ellenállása csupán a normális 60%-a. Ennek oka, hogy a szöveten belül a kollagén rostok eloszlása, elrendeződése megváltozik, a kollagén rostok közötti ún. keresztkötések száma csökken.
A kezelés során alkalmazott speciális szemcsepp / RICROLIN, Riboflavin-dextrán oldat/ bejut a szaruhártya szövetébe, majd az UV-A besugárzás hatására ún. fotopolimerizáció következik be. A Riboflavin /tulajdonképpen B2 vitamin/ a fény hatására elveszíti vitamin jellegét, atomi oxigént és szuperoxid szabadgyököket generál. Ennek hatására a kollagén rostok között új keresztkötések jönnek létre, a kollagén rostok átmérője nő, ezzel egyidejűleg nő a szaruhártya rigiditása. Az új keresztkötések kialakulása nem azonnali, néhány hónap alatt megy végbe. Hatására a cornea elülső 200-250 mikronos része megerősödik.
Más kezelésekkel szemben a cross-linking az egyetlen olyan terápia keratoconusban, amely mellékhatások nélkül képes lassítani a betegség előrehaladását, illetve lehetőséget teremt a szaruhártya átültetés elkerülésére.

A cxl kezelés ismertetése

Keratoconus kezelése (CXL)

Klinikai eredmények:

Világszerte több ezer szemen végzett kezelés tapasztalatai azt mutatták, hogy a cornea cross-linking kezelés bizonyítottan csökkenti, illetve megállíthatja a keratoconus betegség rosszabbodását, javítja a betegek látásélességét.
A kezelt szemeknél stabilizálódott a keratoconus. Az esetek egy részében javult a betegség, a refraktív korrekció csökkenése akár a 2,0D-t is elérheti. 80%-ban javult a szemüveg nélküli és a legjobb korrigált látásélesség, a szaruhártya topográfiás vizsgálattal mérhető aszimmetriája csökkent.

Biztonságosság:

 • A kezelés körültekintő, pontos elvégzésekor mellékhatásokkal nem kell számolni, a kezelés paraméterei nem változtathatók,
 • A szaruhártya vastagsága minimum 400 mikron kell, hogy legyen, hogy a szem belső szövetei ne károsodjanak a besugárzás miatt,
 • Az alkalmazott szemcsepp nem toxikus, UV-besugárzás hatására fluoreszkál, védi a szaruhártya belső sejtrétegét és a mélyebben fekvő szöveteket. A kezelés alatt a látóhártyát érő UV-A sugárzás mennyisége kevesebb, mint amikor 1 napig a szabadban napsütésben tartózkodunk,
 • Egyéb nem számítható mellékhatások ennél a módszernél is előfordulhatnak, mint a gyógyászat egyéb területén (pl. allergiás reakciók).

A CXL indikációs területe:

 • keratoconus K1.2.3.,
 • iatrogén keratectasia,
 • széli pellucid degeneráció.

Ellenjavallat:

 • a cornea legvékonyabb pontja 400 mikronnál vékonyabb,
 • aphakia, szürkehályog,
 • keratoconusos cornea állományában homályok,
 • herpeszes keratitis,
 • terhesség, szoptatás,
 • szemészeti műtét az anamnézisben /kivéve excimer léres kezelés/.

Ha további kérdése van, amire nem kapott választ honlapunkon, vagy vizsgálati időpontot szeretne egyeztetni, akkor kérjük hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 1/450-3333-as telefonszámon vagy küldjön e-mailt az ugyfelszolgalat@focusmed.hu címre!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet