„A műtét óta 160%-os a látásom“ — Hábermann Lívia is a Focus Medicalra bízta szeme világát

Hábermann Lívia lézeres szemműtét

A színésznő és drámapedagógus már egészen fiatalon elgondolkozott azon, hogy a lézeres szemműtétnek köszönhetően megszabaduljon a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől. Mivel az akkor elérhető eljárásokat még nem találta elég biztonságosnak, úgy döntött, hogy kivár. Tavaly azonban édesanyja bíztatására ellátogatott a legnagyobb múlttal rendelkező Focus Medical Lézeres Látásjavító Központba és döntött. Az alkalmassági vizsgálat során tapasztalt csúcstechnológia, valamint a személyzet nyitott és rugalmas hozzáállása meggyőzte arról, hogy rászánja magát a lézeres látásjavító beavatkozásra.

Hábermann Líviát valószínűleg nem kell bemutatni, hiszen arca sok helyről ismerős lehet. Játszott a nagy sikerű Tűzvonalban és Mintaapák című sorozatokban, a színházkedvelők pedig a Pesti Magyar Színház darabjaiban láthatták. Az M5 tévécsatornán műsort vezet, és kreativitásfejlesztő trénerként, valamint drámapedagógusként is dolgozik. Színes és szerteágazó karrier áll mögötte, annak ellenére is, hogy valami komolyan hátráltatta gyerekkora óta: a rövidlátás.

Kislányként sokat csúfolták szemüvege miatt

„8-10 éves korom körül édesanyám vette észre síelés közben, hogy elkezdtem bizonytalankodni, nem mertem lecsúszni a pályán - emlékszik vissza a színésznő. - Hamar kiderült, hogy a rossz látásom állt e mögött, mínusz 2, illetve mínusz 2,75 dioptriás szemüvegre volt szükségem. Gyerekként rengeteget csúfoltak emiatt, ezért amint lehetett, kontaktlencsére váltottam, és sokszor ki sem akartam venni. Ez viszont problémákat okozott: begyulladt a szemem, hámsérülésekkel küzdöttem. Bizony volt olyan is, hogy a Mária utcai szemklinika ügyeletén kötöttem ki.“

A sorozatos gyulladások, problémák miatt szemorvosa azt tanácsolta, kerülje a kontaktlencsét, különben szeme egészségét kockáztatja. Azonban színésznőként munkája során a szemüvegviselés ritkán volt megoldható. „Ha kontaktlencsét nem hordhattam, akkor be kellett vállalnom, hogy homályos látással állok színpadra, ami elég veszélyes volt.“

„Ő az, aki meg fogja műteni a szemem“

A szemüveg persze nemcsak a munkája során nehezítette meg életét, hanem a hétköznapokban is. Aki nem éli át, nem tudja, milyen bosszantó tud lenni, ha állandóan törölgetnie kell a lencséjét, mert bepárásodott vagy koszolódott, vagy a keret elnyomja az orrát, esetleg beleakad a hajába. Hábermann Lívia ezeket nagyon is jól ismerte. A kellemetlenségek mellett pedig rengeteg élményről, például vízi sportokról is le kellett mondania.

A lézeres szemműtétet egy 2-2,5 órás kötelező alkalmassági vizsgálat előzi meg, melynek során számos mérés történik az esetleges kockázati tényezők teljeskörű kizárása érdekében pl. a dioptria pontos meghatározása, szaruhártya és pupilla átmérőének pontos vizsgálata, elsődleges és másodlagos fénytörési hibák bemérése, szembetegségek pl. szürkehályog, maculadegeneráció kizárása. Az alkalmassági vizsgálat alapján derült ki, hogy maximális biztonság mellett melyik kezeléssel érhető el a legjobb eredmény.

A színművésznő számára végül a Visumax HD szemműtét lett a legmegfelelőbb. Az eljárás korszerűsége és a doktornő személye meggyőzte a színésznőt. „A doktornő felé szinte rögtön kialakult bennem a feltétel nélküli bizalom. Mikor a vizsgálat után kiléptünk az ajtón, rögtön azt mondtam, hogy ő az, aki meg fogja műteni a szemem“- meséli. Hamarosan pedig eljött a műtét napja.

„Ez egy fájdalommentes beavatkozás, balszerencsémre viszont - mint kiderült - az én szemem túl érzékeny, nem hatott rá rendesen az érzéstelenítő, ezért tapasztaltam némi kellemetlenséget. Másnap fel is hívtak a klinikától, hogy megkérdezzék, hogy vagyok, ez a törődés hihetetlenül pozitív élmény volt. Szintén másnap volt az első kontroll is, ahol megállapították, hogy 160%-os lett a látásom, vagyis élesebben láttam, mint korábban szemüveggel. Ráadásul a speciális eljárás a szem öregedését is képes késleltetni, vagyis később lesz szükségem olvasószemüvegre.“

40 év felett is tűéles látás? Igen!

A Visumax HD lézeres szemműtét egy olyan kíméletes eljárás, amellyel valóban személyre szabottan korrigálhatóak a látásproblémák. Különösen ajánlott a 40 év felettiek számára, mert a kor előrehaladtával gyengül a szem alkalmazkodó képessége. A csúcstechnológiás beavatkozás után már 4 órával tisztulhat a látás. És hogy milyen eredményre számíthat? Gyakorlatban nem ritka az akár 100 %-nál jobb látás, vagyis sokan élesebben látnak utána, mint a kezelés előtt szemüveggel. Az eljárás innen is kapta nevét, hiszen ez olyan mértékű javulás, mintha egy régi TV-ről egy vadonatúj, HD televízióra váltana. További előnye, hogy maga a műtét csak néhány percet vesz igénybe, a látásjavulás azonnali és a gyógyulási folyamat is rövid. Néhány napon belül visszatérhet a napi rutinhoz, sporthoz, és gond nélkül vezethet!

„Reggel kinyitom a szemem, és mindent tisztán látok“

„És hogy milyen érzés hosszú évek után eldobni a szemüveget és kontaktlencsét? Az első pár napban még kerestem az éjjeli szekrényen a szemüveget, miután reggel kinyitottam a szemem, de most már olyan, mintha sosem lett volna rá szükségem. Olyan jó arra ébredni, hogy mindent kristálytisztán látok!“ - mondja a színésznő.

Izgatottan várja az is, hogy milyen lesz sportolni, szórakozni „élesben“, a kényelmetlen szemüveg nélkül. „Régebben előfordult, hogy jóga közben lecsúszott a szemüvegem. Vagy úgy jártam jazzbalettre, hogy fogalmam sem volt a lépésekről, mert a hátsó sorban álltam és nehezen vettem ki, hogy mit csinált az oktató elől. Úgyhogy most egészen új érzés lesz sportolni, és izgalommal várom a nyarat is, hiszen végre nem kell majd attól tartanom strandolás közben, hogy kiesik a kontaktlencsém“ - sorolja lelkesen, és hozzáteszi, hogy önbizalma is megnőtt, mióta elfelejthette a szemüvegeit

És bár a színházak jelenleg a pandémia miatt zárva tartanak a nézőközönség számára, online streamelnek előadásokat, így már azt is megtapasztalhatta, milyen óriási változást hozott munkájában is, hogy élesen lát. „Biztonságot nyújt és nagyon komfortos. Az, hogy nem köt szemüveg, nem köt kontaktlencse, óriási szabadság. Minőségibb életet élek, ezért aki teheti, annak javaslom a műtétet.“

Ön is szívesen eldobná szemüvegét vagy kontaktlencséjét? Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatra, mert most összesen 117 000Ft kedvezménnyel veheted igénybe a Visumax HD szemműtétet!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet