Lézeres szemműtét 2020 nyarán? Semmi akadálya!

Közeledik a legmelegebb évszak, de egy biztos: a 2020-s nyár más lesz, mint a többi. Valamivel óvatosabb, kicsit csendesebb, befelefordulóbb. Az önmagunkra való fokozottabb figyelés alkalmat adhat arra, hogy egy-egy régóta halogatott dolgot elvégezzük, letudjuk, pontot tegyünk a végére. Ha például valaki már korábban elhatározta, hogy a végleges, “lézeres” megoldást választja a látásproblémáira, akkor ez a csendesebb nyár sem tarthatja vissza, sőt! Mutatjuk, mire kell figyelnie annak, aki a legmelegebb évszakban végezteti el a lézeres szemműtétet, és hogy miért nem okoz ilyenkor sem gondot a lézeres látásjavítás.

Lézeres szemműtét 2020 nyarán? Semmi akadálya!e

A szemüveg vagy a kontaktlencse a legmelegebb évszakban is nagyon zavaró. Az emberek nemigen mennek vízbe szemüvegben, mert attól félnek, hogy elveszítik, sérül a lencse vagy a keret, és hát ha vizes lesz, nem is látnak benne túl sokat. Emellett állandóan törölgetni, tisztítani kell(ene).

A kontaktlencse sem a legszerencsésebb választás strandszezon idején, mert a klóros és a sós víz alapvetően irritálhatja a szemet, a kontaktlencse pedig tovább ronthatja a helyzetet, és akár gyulladást is okozhat.

Tehát ha abból indulunk ki, hogy a nem tökéletes látású embereknek alapvetően kényelmetlenségeket okoz a nyári szemüveg vagy kontaktlencseviselés, akkor már nem is tűnik olyan vad ötletnek a nyári lézeres szemműtét.

A 2020-as nyár különösen “alkalmasnak” tűnik a látásjavításra, mert ebben az évben a turistaszezont várhatóan alaposan visszavetik az egészségügyi óvintézkedések. Ide kapcsolódik, hogy a lézeres szemműtétet követő 4-6 hétben nem ajánlott vízbe menni, viszont ezen a nyáron ezt az időzítést bőven meg lehet oldani.

A műtétet követő gyógyulási időszakot tekintve egyébként sincs különbség abban, hogy nyáron vagy télen történik-e a beavatkozás. Az UV-védelemre minden esetben nagyon oda kell figyelni, de ezt nyáron amúgy is megtesszük, hiszen a szabadban szinte mindig napszemüvegben vagyunk. A műtét típusától függően 2-6 hónapon át nagyon szigorú UV-védelmi szabályokat kell betartani, azaz megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveget kell állandóan hordani.

Megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveg

Persze azt le kell szögezni, hogy a lézeres műtét után sem szabad egyből fejest ugrani a legközelebbi strand úszómedencéjébe, hiszen a műtétet követő hat hétben nem merülhetünk a víz alá, de amint már említettük ez a nyár nyugis lesz ebből a szempontból, hiszen nem valószínű például más földrészek strandjainak aktív látogatása.

Gyanítható, hogy idén a tengerparti nyaralások is visszaszorulnak, míg a túrázós, sétálós, városfelfedezős, gasztroközpontú kirándulások viszont megszaporodnak, ami a szemműtét szempontjából előnyös, hiszen ezekben egyáltalán nem fog gátolni senkit a látásjavítás.

Jó hír, hogy a páciens szemműtét után akár már másnap repülőre ülhet, utazhat, ebben a tekintetben ugyanis nincs semmilyen korlátozás, bár a kontrollokon való részvétel az első héten kifejezetten ajánlott és a repülőjáratok széles választéka is szűkülni fog.

És persze azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy ha még valaki a tanulmányait végzi, akkor mennyivel könnyebb lehet az újabb szemeszter kezdése egy nyáron “megszerzett” élesebb látással. Gondoljunk bele, végre nem kellene az első padba ülni, mert messzebbről is jól láthatjuk a táblát vagy a kivetítőt. Na és persze az sem utolsó szempont, hogy nem fog annyira elfáradni a szem a tanulástól, mint korábban a szemüveggel vagy lencsével.

Hogy megéri-e nyáron bevállalni a látásjavítást, azt mindenkinek önállóan kell eldönteni, de a fenti információk birtokában már biztosan kevesebbet kell majd töprengeni.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet