Keratoconus kezelése (CXL)

A keratoconus betegségről

A keratoconus (ejtsd: keratokónusz) a szaruhártya nem gyulladásos eredetű degeneratív megbetegedése, amit a szaruhártya fokozatos elvékonyodása, megnyúlása és ezzel egyidejűleg torz látás jellemez.
A betegség minden népcsoportban előfordul, gyakorisága 1:2000, családi halmozódás megfigyelhető. Általában 10 és 25 éves kor közötti életkorban manifesztálódik, az esetek 90%-ában kétoldali, de időben eltérő megjelenéssel. Néhány betegnél gyorsan progrediál, majd évekre stabilizálódik, másoknál folyamatos romlás figyelhető meg.

Legfontosabb tünetei: a látásélesség, főként a távoli látás romlása, szellemképes látás, többeslátás, a látásélesség sötétben rosszabb (tág pupilla miatt), a szem égő érzése (emiatt gyakori szemdörzsölés, ami felgyorsíthatja a folyamatot), fényérzékenység.
A látás folyamatosan romlik, a beteg gyakran cserél szemüveget. Kezdetben rövidlátásnak és astigmiának tulajdonítják a tüneteket. A szaruhártya további deformálódása miatt az astigmia irregulárissá válik, ilyenkor a komfortos látáshoz kontaktlencse viselése válik szükségessé. A betegek egy része nem tolerálja a kontaktlencse viselést.
A szaruhártya strukturális gyengesége folytán fokozatosan megnyúlik, csúcsosodik, a szövet egyre vékonyabbá válik. A szaruhártya görbülete szabálytalanná válik, elveszíti alakját és jellegzetes kúp alakot vesz fel. A szaruhártya vastagság a kúp csúcsánál jelentősen csökken /a normál vastagság 80%-a/. Amikor a szaruhártya túl vékonnyá válik, a felszíni szakadásokat, repedéseket hegesedés követi, mely tovább rontja a látást. Ha a betegség elhanyagolt, a szaruhártya csúcsa kifekélyesedik, következményes perforáció alakulhat ki.

A keratoconus terápiás lehetőségei:

 • Szemüveg
 • Kontaktlencse: lágy kontaktlencse, későbbi stádiumban gázáteresztő félkemény, vagy kemény kontaktlencse
 • Intracorneális gyűrű
 • Szaruhártya átültetés
 • Corneal Cross-linking

A szemüveg és kontaktlencse viselés tüneti terápia, a betegség kimenetelét nem befolyásolják. A szaruhártya átültetés végső megoldás, s bár ez a leggyakoribb szövetátültetés, a donorok száma csekély a beültetésre várók számához képest.
Egy újabb kezelési módszer az ún. cornea cross-linking /CXL, ritkábban CCL/ kezelés melyet kifejezetten a szaruhártya biomechanikai stabilitásának növelésére fejlesztettek ki drezdai professzorok. Az első páciens kezelése 1998-ban történt, azóta világszerte alkalmazzák terápiás centrumokban a keratoconus kezelésére.

A corneal cross-linking kezelés alapelve:

Mint már említettük, a keratoconusban a szaruhártya biomechanikai stabilitása csökken, a beteg szaruhártya mechanikai ellenállása csupán a normális 60%-a. Ennek oka, hogy a szöveten belül a kollagén rostok eloszlása, elrendeződése megváltozik, a kollagén rostok közötti ún. keresztkötések száma csökken.
A kezelés során alkalmazott speciális szemcsepp / RICROLIN, Riboflavin-dextrán oldat/ bejut a szaruhártya szövetébe, majd az UV-A besugárzás hatására ún. fotopolimerizáció következik be. A Riboflavin /tulajdonképpen B2 vitamin/ a fény hatására elveszíti vitamin jellegét, atomi oxigént és szuperoxid szabadgyököket generál. Ennek hatására a kollagén rostok között új keresztkötések jönnek létre, a kollagén rostok átmérője nő, ezzel egyidejűleg nő a szaruhártya rigiditása. Az új keresztkötések kialakulása nem azonnali, néhány hónap alatt megy végbe. Hatására a cornea elülső 200-250 mikronos része megerősödik.
Más kezelésekkel szemben a cross-linking az egyetlen olyan terápia keratoconusban, amely mellékhatások nélkül képes lassítani a betegség előrehaladását, illetve lehetőséget teremt a szaruhártya átültetés elkerülésére.

Klinikai eredmények:

Világszerte több ezer szemen végzett kezelés tapasztalatai azt mutatták, hogy a cornea cross-linking kezelés bizonyítottan csökkenti, illetve megállíthatja a keratoconus betegség rosszabbodását, javítja a betegek látásélességét.
A kezelt szemeknél stabilizálódott a keratoconus. Az esetek egy részében javult a betegség, a refraktív korrekció csökkenése akár a 2,0D-t is elérheti. 80%-ban javult a szemüveg nélküli és a legjobb korrigált látásélesség, a szaruhártya topográfiás vizsgálattal mérhető aszimmetriája csökkent.

Biztonságosság:

 • A kezelés körültekintő, pontos elvégzésekor mellékhatásokkal nem kell számolni, a kezelés paraméterei nem változtathatók,
 • A szaruhártya vastagsága minimum 400 mikron kell, hogy legyen, hogy a szem belső szövetei ne károsodjanak a besugárzás miatt,
 • Az alkalmazott szemcsepp nem toxikus, UV-besugárzás hatására fluoreszkál, védi a szaruhártya belső sejtrétegét és a mélyebben fekvő szöveteket. A kezelés alatt a látóhártyát érő UV-A sugárzás mennyisége kevesebb, mint amikor 1 napig a szabadban napsütésben tartózkodunk,
 • Egyéb nem számítható mellékhatások ennél a módszernél is előfordulhatnak, mint a gyógyászat egyéb területén (pl. allergiás reakciók).

A CXL indikációs területe:

 • keratoconus K1.2.3.,
 • iatrogén keratectasia,
 • széli pellucid degeneráció.

Ellenjavallat:

 • a cornea legvékonyabb pontja 400 mikronnál vékonyabb,
 • aphakia, szürkehályog,
 • keratoconusos cornea állományában homályok,
 • herpeszes keratitis,
 • terhesség, szoptatás,
 • szemészeti műtét az anamnézisben /kivéve excimer léres kezelés/.

Ha további kérdése van, amire nem kapott választ honlapunkon, vagy vizsgálati időpontot szeretne egyeztetni, akkor kérjük hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 1/450-3333-as telefonszámon vagy küldjön e-mailt az info@focusmed.hu címre!

8 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Biztonság

Több, mint 48 000 kezelés tapasztalatával és a legkorszerűbb technológiával állunk pácienseink rendelkezésére.

Szakértelem

A világon nálunk tesztelték először azt a FEMTO lézert, amivel ma már a vadászpilóták szemét is műtik. Élen járunk a legmodernebb technológiák meghonosításában.

Tapasztalat

A Focus Medical hazánk legnagyobb múlttal és tapasztalattal rendelkező látásjavító szemklinikája már 1990 óta.

Prémium megoldások

Az egyéni igényeket és fénytörési hibákat figyelembe véve alakítjuk ki a kezelési tervet. Hazánkban egyedülállóan minden korosztály számára tudunk személyre szabott megoldást nyújtani.

Orvosi garancia

Minden lézerkezelésünkre írásos orvosi garanciát vállalunk.

Egyedülálló lézerpark

Egy helyen az elérhető legmodernebb lézerberendezések. A gépek karbantartására külön gondot fordítunk. Az egyetlen klinika, ahol az üzletvezető maga is ért a lézerekhez, hiszen ő maga is lézerfizikus.

Gyors életminőség javulás

Minden lézerkezelésünkre írásos orvosi garanciát vállalunk.

Munkatársaink is itt műttették

Első kézből tapasztalhatja meg, milyen az élet lézeres szemműtét után, hiszen több kollégánk is átesett már a látásjavításon. Kérdezze őket bátran!