A lézeres szemműtétet követő felépülés fontosabb jellemzői

PRK, avagy a felszíni kezelés utáni felépülés

A felszíni beavatkozás, ahogyan a neve is tükrözi, a szaruhártya felszínén történik. Az operáló szemész egy mechanikus eszközzel, illetve lézerrel eltávolítja a szaruhártya legfelső hámrétegét, majd az excimer lézer segítségével elvégzi a szükséges korrekciókat a szem felszínén. Ezt az eljárást manapság már ritkábban választják, hiszen több kellemetlenséget (szúró, égő, idegentestérzés, fájdalom) kell átélni a páciensnek a műtétet követő 2-4 napban. A PRK kezelés után a szaruhártya rendkívül érzékennyé válik, hiszen az idegvégződések szabadon érintkeznek a külvilággal. Ezért egy terápiás kontaktlencsét helyeznek a szemre, ami védeni fogja a szemfelszínt a beavatkozást követő időszakban. A szem nagyjából 2-4 napig marad ilyen érzékeny, eddig tart a szaruhártya hámosodási folyamata. A PRK kezelés után általában 7-10 nap a gyógyulási idő. Ebben az időszakban javasolt a szem pihentetése. A látásélesség a műtétet követő 3-4. héten, a szaruhártya fénytörése körülbelül 6 hónap alatt áll helyre. Ez alatt a fél év alatt az UV sugárzás kifejezetten káros, mert a szaruhártya sejtjei UV sugárzás hatására megpróbálják visszaállítani a beavatkozás előtti, hibás szaruhártyaformát. Emiatt 6 hónapig kifejezetten kerülni kell az erős napfényt, a szoláriumot, emellett kötelező a megfelelően ellenőrzött UV-szűrős napszemüveg viselése.

A lézeres szemműtétet követő felépülés fontosabb jellemzői

A FEMTO típusú, avagy a lebenyes kezelés utáni felépülés

A lebenyes kezelés abban más, mint a felszíni műtét, hogy ez esetben a szaruhártya mélyebb rétegében történik a lézeres beavatkozás. A műtét során a femtolézer védőlebenyt készít a szaruhártya legfelső rétegéből, amit felhajtva az excimer lézer elvégzi azt a korrekciót, amitől a látás élessé válik. A kezelés amellett, hogy pár percig tart, fájdalommentes mind a műtét előtt, mind a műtét után egyaránt. Ennek oka, hogy a beavatkozás a szaruhártya mélyebb rétegeiben történik, ahol elvétve vannak idegvégződések és a felszíni hámréteg sem kerül eltávolításra, az érzőidegek nem érintkeznek a külvilággal. Közvetlenül a műtét után észlelhető ködös látás, mely néhány óra alatt eltűnik, a „kép” kitisztul. A lebenyes eljárásoknál a szaruhártya fénytörése 1-2 hónap alatt helyreáll. Annak ellenére, hogy a kezelés után a szem kevésbé lesz érzékeny az UV sugárzásra, a műtétet követő két hónapig ez esetben is UV-szűrős napszemüveget kell viselni a szabadban. A gyógyulási idő ez esetben mindössze 1-2 nap, a páciens akár a műtét másnapján munkába állhat, természetesen munkakörtől függően.

Mire figyeljünk a műtét után?

A PRK műtét után fél éven keresztül, FEMTO kezelés esetén 3 hétig szemcseppet kell használni, hogy elkerüljük a fertőzéseket, gyulladásokat. A páciensnek az elkövetkezendő hónapokban műkönnyet kell használnia. A lézeres szemműtét utáni napon kerül sor az első kontrollvizsgálatra, amelyet még néhány további kontroll követ, az orvos utasítása szerint. A fertőzésveszély esélyének csökkentése érdekében a beavatkozás után minimum két hétig elkerülendő bármiféle krém, illetve gél használata a szem környékén. Nem érheti víz a páciens szemét néhány napig, úszni és más vízi sportokat űzni, illetve szaunázni, gőzfürdőzni pedig csak 6 hét után lehet. Szigorúan tilos a szoláriumozás a kezelés típusától függően 2-6 hónapig. A mihamarabbi gyógyulás érdekében az első három hónapban ajánlott kerülni az olyan sportokat, amelyek nagy erőkifejtést igényelnek. Ilyen kerülendő sport például a futball, karate vagy a súlyzós, emelős edzések. Később, a teljes felépülést követően, természetesen ezeket újra szabadon gyakorolhatják a páciensek. A könnyebb fizikai igénybevétellel járó sportokat, mint a futás, kerékpározás, torna, a műtét után 3-7 nappal már szabad végezni. 

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet