Műlencse típusok

Mik a különbségek a műlencsék között?

A műlencsék (IOL - IntraOcular Lens) kiválasztása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a szürkehályog műtét után optimális látási eredményt érjünk el. Többféleképpen lehet ezen lencséket osztályozni. Az elérhető nagy számú, sok féle műlencsék anyagukban, törőerejükben, kialakításukban különböznek.

Műlencsék anyaga

Egy mai, korszerű műlencse anyaga általában magas víztartalmú, bio-kompatibilis akril polimer. Ezen lencsék között is találhatunk hidrofób (víztaszító) és hidrofil (nedvesíthető) felülettel rendelkezőket.

A hidrofil felülettel rendelkező lencsék hátránya, hogy a felületükre ez évek múlásával a csarnokvízből gyakrabban rakódnak ki különböző, a látásélességet befolyásoló anyagok, illetve a másodlagos szürkehályog kialakulásának előfordulási gyakorisága is magasabb. Ezért az utóbbi években a hidrofób felületű műlencsék terjedtek el a klinikai használatban.

A legkorszerűbb műlencséket olyan anyagból készítik, mely a természetes szemlencséhez hasonlóan elnyeli az UV sugarakat, így védve a szem fényérzékeny rétegét, a retinát.

Műlencsék törőereje

A műlencse legfontosabb tulajdonsága a törőereje, ez határozza meg, hogyan fog funkcionálni az eltávolított, beteg lencse helyén.

Ezen tulajdonságaik alapján két nagy csoportra oszthatjuk őket:

  • Egyfókuszú (monofokális) lencsék
  • Többfókuszú (trifokális) lencsék

A fenti két csoportba tartozó lencsék, a tökéletes éles látás elérésének érdekében, elérhető ún. tórikus kivitelben is. Abban az esetben lehet ilyen lencsére szükség, amikor valakinek a műtétet megelőzően astigmiája van, vagyis cilinderes szemüveget hordott, de előfordulhat az is, hogy csak a műlencse tervezésekor derül ki ennek szükségessége.

Az egyfókuszú műlencsék tökéletes látást biztosítanak szemüveg nélkül egy adott fókusztávolságra, míg a trifokális prémium műlencsék segítségével elérhető akár a teljes szemüveg-függetlenség is.

Műlencse típusok

Melyik műlencsét válasszam?

A műlencse kiválasztásakor az Önt kezelő orvos mindig a legnagyobb körültekintéssel jár el, mérlegelve szemének általános állapotát, műtét utáni elvárásait, életvitelét és más tényezőket. Bizonyos esetekben azonban az Ön döntésén múlik, hogy melyik műlencse beültetése mellett dönt.

Az általunk használt műlencsék:

Nyújtott fókuszú műlencsék

Ez a maga nemében egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező műlencse megfelel a legmagasabb elvárásoknak, hiszen nem csak az UV-elnyelő és kék fényt szűrő anyagú és akár 2,2mm-es apró seben keresztül beültethető. Az anyaga ráadásul ugyan az a kipróbált, biztonságos AcrySof elnevezésű anyag, melyből készült lencsékből világszerte már több mint 120 milliót ültettek be. Így a lencsét nagyon jó biológiai kompatibilitás jellemzi és visszaadja a fiatalkori látáshoz közeli látásminőséget. Ezzel a nyújtott fókuszú műlencsével olyan látásjavítást kínálunk, amely csökkenti a szemüvegfüggőséget.

Ez a legújabb generációs lencse a maga nemében első olyan nem diffrakciós műlencse, amely folytonos éles látást nyújt távolra és részben közelre anélkül, hogy növelné a látászavarok előfordulását.

Kitűnő távoli, kiváló középtávolsági és jó funkcionális közeli látást nyújt. Távolra és középtávolra szemüvegmentességet biztosít élesebb kontrasztok mellett is káprázás mentesen.

A jó funkcionális közeli látásélesség csökkenti a szemüveg iránti igényt olyan közeli feladatok végrehajtása során, mint például a telefon használata vagy könyv, újság megfelelő fényben történő olvasása. Nagyon apró betűk esetén olvasó szemüvegre szükség lehet.

A műlencse technológiája gyenge fényviszonyok mellett is támogatja a látását, így éjszaka is jól látni vele.

Tórikus változata korrigálja az asztigmatizmust is, így azok számára is elérhetőek a nyíújtott fókuszú lencse előnyei, akiknek szaruhártyája cilinderes törőerővel rendelkezik.

Trifokális műlencsék

A többfókuszú műlencsék legújabb generációját a trifokális műlencsék jelentik. A trifokális műlencsék éles látást biztosítanak közel és távollátás mellett már közepes távolságra is. Kényelmes megoldást jelentek, a műtétet követően nagy valószínűséggel nem lesz szükség szemüvegre.

Az általunk használt hidrofób, trifokális műlencse előnye, hogy minden távolságra, azaz az olvasási igénytől kezdve a gépjárművezetésig, és a köztes távolságokban is szemüveg nélküli éles látást, azaz szemüveg-függetlenséget biztosít. Ezen műlencse kisebb hátránya, hogy a bejövő fény megosztásával működve nagyobb megvilágítási, ill. jobb fényviszonyok esetén működik „teljes erejében”. Éjszakai vezetésnél egyes esetekben a szembejövő gépjárművek fényszórója zavaróan becsillanó lehet.

Ezek a műlncsék már sok millió embert tettek szemüveg-függetlenné.

Egyfókuszú műlencsék

Az egyfókuszú műlencsék tökéletes látást biztosítanak szemüveg nélkül egy adott fókusztávolságra (rendszerint távolra tervezzük). A műlencse beültetése után vagy távolra, vagy közelre fog jól látni, a másik távolságra szemüveg viselése szükséges. Ezen szemüvegek lencséinek dioptriáját a műtét után bizonyos idő elteltével határozzuk meg.

Tórikus műlencsék

Mind az egyfókuszú, mind a többfókuszú műlencse típusok kombinálhatók tórikus (cilinderes) korrekcióval.

Ezeknek a prémium kategóriájú műlencséknek a segítségével lehetőség van arra, hogy az astigmiát a műtét során korrigálni tudjuk az éles látás elérésének érdekében.

Melyik műlencsét válasszam?

Ki alkalmas a prémium műlencse beültetésre?

A trifokális műlencsék olyan speciális optikával rendelkező műlencsék, melyek egyszerre biztosítanak éles fókuszt több távolságra is. Az ilyen típusú műlencse kétszemes beültetést követően biztosítani tudja azt, hogy a műtétet követően semmilyen távolságra ne kelljen szemüveget hordani, vagyis mindenhova jó látás hozható létre.

A többfókuszú műlencsék optikai szerkezete teljesen más elvre épül, mint a multifokális szemüvegeké. Nincs szükség a fej pozícionálására az éles látáshoz és nincs beszűkítve látótér sem.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nem javasoljuk a trifokális műlencséket. Ezek a következők lehetnek:

  • kancsalság,
  • tompalátás egyik szemen,
  • funkcionálisan egyszemes állapot,
  • szemfenéki betegségek,
  • időskori makuladegeneráció,
  • retina vagy szaruhártya betegség.

Ezek a betegségek, állapotok befolyásolják az elérhető látásélességet, így korlátozzák a trifokális műlencsék beültethetőségét.

A szembetegségeken kívül további mérlegelési szempont a páciens foglalkozása és éjszakai látásigénye. Mivel a trifokális lencsék a bejövő fény fókuszpontok közötti megosztásával működnek és jobb fényviszonyok esetén hatékonyak igazán, ezért olyan foglalkozású páciensek számára, akik éjszaka, sötétben sokat dolgoznak (pl. hivatásos sofőrök), a trifokális lencsék bármely típusának beültetése alapos megfontolást igényel. Az éjszakai vezetésnél egyes esetekben a szembejövő gépjárművek fényszórója zavaróan becsillanó, káprázó lehet. Fontos továbbá tudni, hogy a trifokális műlencse bültetés után kis százalékában, rossz fényviszonyok között a látás nem olyan biztos.

Prémium műlencse beültetés

Szürkehályog-műtét és látásjavító lencseműtét árak

Klinikánkon kizárólag prémium minőségű, torzítás- és csillogásmentes, UV- és kékfényszűrős műlencséket ültetünk be.

A műtét gyors, biztonságos és fájdalommentes, ultrahangos eljárással, Verion rendszer® használatával (személyre szabott lencsetervező, szemfelismerő, műtétirányító, szemkövető rendszer) történik.

Az eljárás során nem kötünk kompromisszumot sem a felhasznált anyagok minőségében, sem az eszközeink technológiájában!

Válassza bármely csomagunkat, a legmagasabb minőséget kapja!

Áraink két szem együttes, egy műtéti napon történő kezelése esetén (bilaterális műtét) eltérnek az egyszemes (unilaterális) kezelési áraktól, azaz, ha a két szem műtétjére eltérő napokon kerül sor.
Feltüntetett áraink egy szem kezelésére vonatkoznak!

 Bilaterális műtéti árUnilaterális műtéti ár
Műtét egyfókuszú műlencse beültetéssel

Éles látás közelre, vagy távolra.

  
Alap csomag: díjmentes kontroll 1 hétig278.000 Ft298.000 Ft
Prémium csomag: díjmentes kontroll 1 évig298.000 Ft318.000 Ft
VIP csomag: díjmentes kontroll 1 évig, gyógyulási csomag, szállás a műtét napjára reggelivel az Ensana Thermal Hotelben333.000 Ft388.000 Ft
Műtét trifokális műlencse beültetéssel

Kiváló látásélmény közelre, távolra és monitor távolságra, akár szemüveg használata nélkül.

  
Alap csomag: díjmentes kontroll 1 hétig508.000 Ft528.000 Ft
Prémium csomag: díjmentes kontroll 1 évig528.000 Ft548.000 Ft
VIP csomag: díjmentes kontroll 1 évig, gyógyulási csomag, szállás a műtét napjára reggelivel az Ensana Thermal Hotelben563.000 Ft618.000 Ft
Műtét nyújtott fókuszú műlencse beültetéssel

Prémium látásélmény közelre, távolra és monitor távolságra, akár szemüveg használata nélkül.

  
Alap csomag: díjmentes kontroll 1 hétig508.000 Ft528.000 Ft
Prémium csomag: díjmentes kontroll 1 évig528.000 Ft548.000 Ft
VIP csomag: díjmentes kontroll 1 évig, gyógyulási csomag, szállás a műtét napjára reggelivel az Ensana Thermal Hotelben563.000 Ft618.000 Ft
Tórikus műlencse felár:+ 90.000 Ft/lencse+ 90.000 Ft/lencse

Szürkehályog és látásjavító lencseműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat díja lencsetervezéssel 35.000.-Ft.

 

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet