Műlencse típusok

Mik a különbségek a műlencsék között?

A műlencsék (IOL - IntraOcular Lens) kiválasztása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a szürkehályog műtét után optimális látási eredményt érjünk el. Többféleképpen lehet ezen lencséket osztályozni. Az elérhető nagy számú, sok féle műlencsék anyagukban, törőerejükben, kialakításukban különböznek.

Műlencsék anyaga

Egy mai, korszerű műlencse anyaga általában magas víztartalmú, bio-kompatibilis akril polimer. Ezen lencsék között is találhatunk hidrofób (víztaszító) és hidrofil (nedvesíthető) felülettel rendelkezőket.

A hidrofil felülettel rendelkező lencsék hátránya, hogy a felületükre ez évek múlásával a csarnokvízből gyakrabban rakódnak ki különböző, a látásélességet befolyásoló anyagok, illetve a másodlagos szürkehályog kialakulásának előfordulási gyakorisága is magasabb. Ezért az utóbbi években a hidrofób felületű műlencsék terjedtek el a klinikai használatban.

A legkorszerűbb műlencséket olyan anyagból készítik, mely a természetes szemlencséhez hasonlóan elnyeli az UV sugarakat, így védve a szem fényérzékeny rétegét, a retinát.

Műlencsék törőereje

A műlencse legfontosabb tulajdonsága a törőereje, ez határozza meg, hogyan fog funkcionálni az eltávolított, beteg lencse helyén.

Ezen tulajdonságaik alapján két nagy csoportra oszthatjuk őket:

  • Egyfókuszú (monofokális) lencsék
  • Többfókuszú (trifokális) lencsék

A fenti két csoportba tartozó lencsék, a tökéletes éles látás elérésének érdekében, elérhető ún. tórikus kivitelben is. Abban az esetben lehet ilyen lencsére szükség, amikor valakinek a műtétet megelőzően astigmiája van, vagyis cilinderes szemüveget hordott, de előfordulhat az is, hogy csak a műlencse tervezésekor derül ki ennek szükségessége.

Az egyfókuszú műlencsék tökéletes látást biztosítanak szemüveg nélkül egy adott fókusztávolságra, míg a trifokális prémium műlencsék segítségével elérhető akár a teljes szemüveg-függetlenség is.

Műlencse típusok

Melyik műlencsét válasszam?

A műlencse kiválasztásakor az Önt kezelő orvos mindig a legnagyobb körültekintéssel jár el, mérlegelve szemének általános állapotát, műtét utáni elvárásait, életvitelét és más tényezőket. Bizonyos esetekben azonban az Ön döntésén múlik, hogy melyik műlencse beültetése mellett dönt.

Az általunk használt műlencsék:

Trifokális műlencsék

A többfókuszú műlencsék legújabb generációját a trifokális műlencsék jelentik. A trifokális műlencsék éles látást biztosítanak közel és távollátás mellett már közepes távolságra is. Kényelmes megoldást jelentek, a műtétet követően nagy valószínűséggel nem lesz szükség szemüvegre.

Az Alcon AcrySof® Panoptix hidrofób, trifokális műlencse előnye, hogy minden távolságra, azaz az olvasási igénytől kezdve a gépjárművezetésig, és a köztes távolságokban is szemüveg nélküli éles látást, azaz szemüveg-függetlenséget biztosít. Ezen műlencse kisebb hátránya, hogy a bejövő fény megosztásával működve nagyobb megvilágítási, ill. jobb fényviszonyok esetén működik „teljes erejében”. Éjszakai vezetésnél egyes esetekben a szembejövő gépjárművek fényszórója zavaróan becsillanó lehet.

Az általunk általában használt 3. generációs Alcon AcrySof® IQ Panoptix műlncsék már sok millió embert tettek szemüveg-függetlenné.

Egyfókuszú műlencsék

Az egyfókuszú műlencsék tökéletes látást biztosítanak szemüveg nélkül egy adott fókusztávolságra (rendszerint távolra tervezzük). A műlencse beültetése után vagy távolra, vagy közelre fog jól látni, a másik távolságra szemüveg viselése szükséges. Ezen szemüvegek lencséinek dioptriáját a műtét után bizonyos idő elteltével határozzuk meg.

Az általunk leggyakrabban használt egyfókuszú műlencse: AcrySof® IQ aszférikus monofokális műlencse.

Tórikus műlencsék

Mind az egyfókuszú, mind a többfókuszú műlencse típusok kombinálhatók tórikus (cilinderes) korrekcióval.

Ezeknek a prémium kategóriájú műlencséknek a segítségével lehetőség van arra, hogy az astigmiát a műtét során korrigálni tudjuk az éles látás elérésének érdekében.

Melyik műlencsét válasszam?

Ki alkalmas a prémium műlencse beültetésre?

A trifokális műlencsék olyan speciális optikával rendelkező műlencsék, melyek egyszerre biztosítanak éles fókuszt több távolságra is. Az ilyen típusú műlencse kétszemes beültetést követően biztosítani tudja azt, hogy a műtétet követően semmilyen távolságra ne kelljen szemüveget hordani, vagyis mindenhova jó látás hozható létre.

A többfókuszú műlencsék optikai szerkezete teljesen más elvre épül, mint a multifokális szemüvegeké. Nincs szükség a fej pozícionálására az éles látáshoz és nincs beszűkítve látótér sem.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nem javasoljuk a trifokális műlencséket. Ezek a következők lehetnek:

  • kancsalság,
  • tompalátás egyik szemen,
  • funkcionálisan egyszemes állapot,
  • szemfenéki betegségek,
  • időskori makuladegeneráció,
  • retina vagy szaruhártya betegség.

Ezek a betegségek, állapotok befolyásolják az elérhető látásélességet, így korlátozzák a trifokális műlencsék beültethetőségét.

A szembetegségeken kívül további mérlegelési szempont a páciens foglalkozása és éjszakai látásigénye. Mivel a trifokális lencsék a bejövő fény fókuszpontok közötti megosztásával működnek és jobb fényviszonyok esetén hatékonyak igazán, ezért olyan foglalkozású páciensek számára, akik éjszaka, sötétben sokat dolgoznak (pl. hivatásos sofőrök), a trifokális lencsék bármely típusának beültetése alapos megfontolást igényel. Az éjszakai vezetésnél egyes esetekben a szembejövő gépjárművek fényszórója zavaróan becsillanó, káprázó lehet. Fontos továbbá tudni, hogy a trifokális műlencse bültetés után kis százalékában, rossz fényviszonyok között a látás nem olyan biztos.

Prémium műlencse beültetés

Áraink egy szem kezelésére vonatkoznak

Szemlencse beültetés műtétek áraiListaárJelenlegi kedvezményes ár
Egyfókuszú Alcon AcrySof® IQ műlencse beültetése
300.000 Ft258.000 Ft
Egyfókuszú, tórikus Alcon AcrySof® TORIC® műlencse beültetése
380.000 Ft338.000 Ft
Alcon AcrySof® IQ PanOptix trifokális műlencse beültetése
480.000 Ft448.000 Ft
Alcon AcrySof® IQ PanOptix TORIC® trifokális, tórikus műlencse beültetése
580.000 Ft548.000 Ft

Online jelentkezés esetén a szürkehályog-műtétet megelőző alkalmassági vizsgálat árából 20.000 Ft kedvezményt biztosítunk, azaz 35.000.- Ft helyett 15.000.- Ft-ért végezzük el a vizsgálatot.

 

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet