Ezeket érdemes tudni a szürkehályogról és a kezeléséről

Ezeket érdemes tudni a szürkehályogról és a kezeléséről

Nem lehet eleget beszélni a szürkehályogról, hisz amellett, hogy nagyon sok embert érint, kezeletlenül még súlyos következményekkel, például látásvesztéssel is járhat. Ez a cikk arról szól, hogy mi az a szürkehályog, milyen tünetekkel jár, és hogyan is lehet kezelni ezt a lassan kialakuló, sok kellemetlenséggel járó szembetegséget.

A szürkehályognak a magyar és az orvosi elnevezése (cataracta) is sokat sejtet a betegségről. A cataracta szó ugyanis görögül vízesést jelent, amely érzékletesen írja le, hogyan látja a szürkehályogos szem a világot, mert ebben a betegségben szenvedők valóban arról számolnak be, hogy úgy érzik, mintha egy vízfüggönyön keresztül látnának mindent. A szürkehályog név pedig arra utal, hogy az idő múlásával a cataractával érintett szemlencse beszürkül, és ennek akár látható jelei is lehetnek.

A szürkehályog kialakulásának okai egyelőre sajnos pontosan nem ismertek, de hajlamosító tényezőként azonosították már a kutatók a cukorbetegséget, a dohányzást, az UV-sugárzást, egyes gyógyszerek mellékhatásait és a szem bizonyos fizikai sérüléseit. A betegséget kiváltó okokat ugyan még nem tudjuk biztosan, de azt igen, hogy a kezeletlen szürkehályog akár vaksághoz is vezethet, ezért aki észleli magán a tüneteket, annak mindenképp szemész szakorvoshoz kell fordulnia!

A szürkehályog leggyakoribb tünetei

A szürkehályog egyik leggyakoribb tünete az, amit a betegség neve is sejtet, a színek elszürkülése, kifakulása. Árulkodó jel lehet például, ha valaki nehezen különbözteti meg a kéket a lilától, vagy ha úgy érzi, tompábbnak, kevésbé élénknek látja a színeket. Ilyen tünetek esetén gyanakodni lehet a nukleáris cataractára, vagyis a lencse magjában kialakult szürkehályogra.

Másik tünet lehet, ha valaki a fényforrásokat (például a lámpákat) nem fénypontokként érzékeli, hanem inkább fénykoszorúnak látja őket. Különösen zavaró ez például vezetés közben, amikor az autók lámpái nem segítik a sofőrt, hanem inkább zavarják a vakító fénykoszorúk. Persze nem kizárólag este érhetők tetten a szürkehályog tünetei, mert a szürkehályogos szemet zavarhatja az erős fény, így akár a napfény is. Aki ilyesmit tapasztal, lehetséges, hogy szubkapszuláris cataractával, azaz a szemlencse hátsó felszínéről induló szürkehályoggal küzd.

Akinek kortikális (fehéres csíkok formájában, a szemlencse kérgében kialakult) cataractája van, azt gyakran irritálják a tükröződő felületek is.

Határozott jele lehet a szürkehályognak a felsoroltakon kívül a nagy ütemben romló rövidlátás, a térlátás és a kontrasztok érzékelésének romlása, illetve a kettőslátás is.

Hogyan kezelhető a szürkehályog?

Bár nagyon kellemetlenek a szürkehályog tünetei, mégsem szabad elkeseredni, hisz van megoldás! A tévhitekkel ellentétben a szürkehályog nem kezelhető se szemüveggel, se kontaktlencsével, se szemtornával, se gyógyszerekkel, csak és kizárólag szürkehályog műtéttel.

A Focus Medicalnál a beavatkozást mindig egy alapos vizsgálat előzi meg, amely során a szakorvos felméri, van-e bármiféle olyan tényező, amely negatív hatással lehetne a kezelés eredményére. Ha nem talál ilyet, akkor következő lépésben segít kiválasztani az önnek legmegfelelőbb műlencsét. Az általunk használt prémium műlencsékkel, akár teljes szemüvegmentességet is el lehet érni.

A szürkehályog műtét ugyanis gyakorlatilag a betegséggel érintett szemlencse műlencsére cserélését jelenti. Ha elsőre ijesztően hangzik is, ez ma már egy altatás nélkül végzett rutinműtét, amelyhez elég egy apró bemetszés, mindössze körülbelül 20 percig tart és fájdalommentes.

Az eljárás másik előnye, hogy a ma már modern dioptriás műlencsék is beültethetők, így a páciens akár a szemüvegétől is megszabadulhat.

Mire kell ügyelni a szürkehályog műtét előtt?

Ahogy azt már említettük, a beavatkozást minden esetben megelőzi az alkalmassági vizsgálat és a beültetendő műlencse kiválasztása. A műtét előtti konzultáció során az orvosok a kezelés minden részletéről tájékoztatást nyújtanak, sőt azt is elmondják, hogyan érdemes készülni a műtétre, és mire kell ügyelni az azt követő időszakban.

A szürkehályog műtét napján nem szabad sminkelni, sőt kerülni kell az összes olyan kozmetikumot, ami a szembe juthat (például az arckrémeket és szemkörnyékápolókat). A kezelés reggelén ki kell hagyni a napindító kávét, és az alkohol is tiltólistás (már a megelőző napon is). Egy könnyű reggeli azonban nemcsak megengedett, hanem javasolt is, és a rendszeresen szedett gyógyszereket is be kell venni, de erről előtte mindenképp egyeztetni kell a kezelést végző orvossal.

Aki kontaktlencsét hord, annak a beavatkozást megelőző pár hétben búcsút kell intenie neki, és ideiglenesen szemüvegre váltani, hogy pontos eredményt mutasson az alkalmassági vizsgálat, és hogy véletlenül se gyulladjon be a szeme a kontaktlencsétől a műtét előtt.

Mire kell ügyelni a szürkehályog műtét után?

Rendkívül fontos a szürkehályog műtét után a szakorvos által meghatározott ideig és gyakorisággal használja a felírt szemcseppet és műkönnyet, hogy megfelelő ütemű legyen a gyógyulás.

Az, hogy az első héten még nem javasolt hajat mosni, és utána is csak a fejet hátra hajtós technikával (mint a fodrászatban). Tisztálkodni természetesen lehet, de ügyelni kell arra, hogy a szemkörnyék 1 hónapig csak speciális törlőkendővel tisztítható.

Van pár mozgáshoz kapcsolódó szabály, de azt le kell szögezni, hogy egy ilyen beavatkozás után arra kell figyelni, hogy egy ideig ne emeljen az ember 5 kg-nál nehezebbet, az első héten ne sportoljon, és a megerőltetőbb mozgásformákhoz, a szaunázáshoz és a víz sportokhoz egy hónap elteltével térjen vissza.

Aki úgy érzi, itt az idő tenni valamit a szürkehályog ellen, az jelentkezzen be bátran egy alkalmassági vizsgálatra online, akár már most!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet