Gyakran fáj a feje? A rossz látás is okozhatja

Gyakran fáj a feje? A rossz látás is okozhatja

A fejfájás sokakat érintő összetett probléma, mely hátterében számos tényező állhat.

Ha a fejfájás nem múlik el, tartóssá válik, akkor mindenképpen érdemes utánajárni, hogy mi okozhatja. A számos tényező közül az egyik lehet a szem működési rendellenessége, hiszen ez szoros összefüggésben állhat a fejfájással. A fejfájás annyira összetett probléma, hogy vannak olyan neurológusok, akik kifejezetten erre szakosodtak. A fejfájásnak több fajtáját is megkülönböztethetjük. A migrén akár napokig tarthat, féloldali, erős lüktető és hasogató. A tenziós fejfájás inkább a halánték és homlok tájékán jelentkezik és kevésbé intenzív a migrénesnél. A cluster-fejfájásnak nevezett típus pedig a szem környékén okoz fájdalmat, rövidebb ideig tart, de gyakrabban ismétlődhet. Ezeknél az eseteknél önálló fejfájásbetegségről beszélhetünk. Bárhogyan is diagnosztizáljuk a fejfájást, mindenképpen javasolt az okokat feltárni.

Nézzük meg, hogy a látással kapcsolatban milyen tényezők jöhetnek szóba.

Néha a környezet a hibás

Előfordulhat, hogy pusztán annyi a gond, hogy a munkahelyünkön levő világítótestek nem adnak elegendő fényt. Ha kevésnek érezzük a helyiség fényerejét, ezért a szemünket erőltetve tudunk csak olvasni, akkor gondoskodjunk világosabb munkakörnyezetetről. Az is előfordulhat, hogy nincs optimális magasságban a számítógép monitora. Ha el akarjuk kerülni a fejfájást, tegyük a kijelzőt szemmagasságba és forgassuk úgy, hogy ne tükröződjön benne semmi. Így megkíméljük a szemet az erőlködéstől és kisebb eséllyel fog megfájdulni a fejünk a nap végére.

Távollátás és fejfájás

Akkor nevezünk távollátónak valakit, ha a közeli tárgyakat nem látja élesen, miközben távolra jól lát, a nagyfokú távollátók sajnos még messzire se látnak jól. A távollátók gyakran az olvasásnál érzékelik először a látáshibájukat. Ez azért van, mert a szemük nehézkesebben alkalmazkodik a közeli dolgokhoz és nagyobb erőfeszítésbe kerül közelre fókuszálnia. Ha sokáig próbálkozik a szem, akkor túlterhelheti a sugárizmot, amely fejfájást okozhat.

Cilinderes szem

A cilinderes szem valójában asztigmiás szemet jelent, ami a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba a rövid- és a távollátás után. Aki asztigmiás, annak a szaruhártyája nem egy pontban gyűjti össze a fényt, ezért a látott kép kevésbé lesz éles. Az ilyen fénytörési hibával küzdők gyakran hunyorognak és fájdul meg a fejük, ha huzamosabb ideig próbálnak egy pontra fókuszálni (például olvasás, gépezés vagy tv-zés közben).

Rejtett kancsalság

Lehet, hogy a rejtett szó furcsán hangzik, hisz a kancsalság egy elég feltűnő jelenségként él a köztudatban, ám valóban létezik rejtett formája is, amit nehéz felismerni. Azonban ha nem azonosítjuk időben, hosszútávon sok egyéb problémát is okozhat, pl.: gyermekeknél olvasási zavart, vagy nehezebb koncentrációt. Akinek rejtett kancsalsága van, az nem is lát tökéletesen a térben, mert a két szeme nem tud hibátlanul együttműködni, mivel a 2 szem állása nem párhuzamos. Ilyen esetben az agy csak kemény munka árán tudja összeilleszteni a két képet és sajnos ez is fejfájáshoz vezethet. Ezért érdemes a szemészorvost felkeresni ha gyakran fáj a fejünk, mert a fájdalom hátterében állhat akár egy egyszerű fénytörési hiba is, ami könnyűszerrel korrigálható, de más problémák felderítésében is segítségünkre lehet a szemorvosi vizsgálat.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet