Kérdések és válaszok a látásjavító lézerkezelésről

1) Kinek javasolható a lézeres kezelés?

Mindenkinek, aki távolra élesen lát szemüveggel vagy kontaktlencsével, de szeretne ezektől megszabadulni és nem merül fel az alkalmassági vizsgálat során kizáró körülmény.

A lézerkezelés javallatai:
1. Kozmetikai vagy kényelmi: abban az esetben, ha a páciens éles látása szemüveggel vagy kontaktlencsével teljes egészében korrigálható, de kozmetikai okból nem kívánja hordani a szemüvegét, vagy számára kényelmetlen a kontaktlencse viselése.
2. Foglalkozási: bizonyos munkakörök betöltésének előfeltétele a szemüveg vagy kontaktlencse nélküli teljes látásélesség.
3. Kontaktológiai: az astigmia olyan formái, melyekben a kontaktlencse megfelelő illesztése kivitelezhetetlen, vagy allergiás reakció lép fel a lencse vagy az ápolószer anyagai ellen.

Akik meg szeretnének szabadulni távoli és/vagy olvasószemüvegüktől is, azoknak is van lehetőség lézeres korrekcióra legújabb eljárásunkkal, az ún. olvasószemüveg-kezeléssel, amit pácienseink egyszerűen csak "szemfiatalító kezelésnek" hívnak. Erről a csúcstechnológiás eljárásunkról a www.olvasoszemuveg-kezeles.hu-n olvashatnak bővebben.

2) Hogyan történik a lézeres kezelés?

A szem fénytörési hibáját, a rövidlátást, távollátást vagy az astigmiát a szaruhártya átformálásával szünteti meg a lézer. A kezelés során a szaruhártya állományának átalakítása történik lézersugár segítségével. A kezelés következtében megváltozik a szaruhártya fénytörése. A kezelés teljesen fájdalmatlan.

3) Kell-e kellemetlenségre számítani a kezelés kapcsán?

A kezelést megelőző vizsgálatok és maga a kezelés is fájdalommentes. A PRK beavatkozást követően azonban az átformált szaruhártyának újra kell hámosodnia, ez kb. 3 napot vesz igénybe. Ebben az időszakban a szem erősen fénykerülő, olyan érzés jelentkezik, mintha idegentest (pl. szempilla, homok) lenne a szemben. Ezt a páciensek az egyéni érzékenységtől függően enyhe kellemetlenségként, de akár fájdalomként is megélhetik. Természetesen erre az időszakra fájdalomcsillapító tablettákat és hámosodást elősegítő szemcseppeket adunk. Ez a kb. 3 nap a legkellemetlenebb időszak az egész kezelés kapcsán. Mindezen kellemetlenségek nem jelentkeznek a FEMTO kezelés kapcsán.

4) Biztos, hogy soha többet nem lesz szüksége szemüvegre annak, akinek megtörtént a kezelése?

Ez elsősorban a kezelés előtti állapottól függ. Ha nem nagyon magas dioptriaszámot kell korrigálnunk, akkor biztos, hogy mindennapi életviteléhez nem kell majd szemüveget viselnie. Az, hogy pl. éjszakai autóvezetéshez vagy a mozi utolsó sorából a feliratos film feliratainak elolvasásához szükséges-e szemüveges korrekció, attól függ, hogy hány dioptriás szemüveget visel jelenleg.
A lézer a milliméter ezredrészénél nagyobb pontossággal dolgozik, tehát pontosan olyan mértékben formálja át a szaruhártyát, hogy Ön tökéletesen élesen lásson, szemüveg nélkül. Mégis, ha -7, -8 dioptriánál nagyobb értéket korrigálunk, az egyéni reakció is szerepet kap. Több ezer páciens adatait feldolgozva mondhatjuk, hogy -7 dioptriánál kisebb eredeti korrekciót követően maximum 0,5, -1.0 dioptriányi eltérés marad az ideálistól, ami a mindennapi életben szinte észrevehetetlen.

-7 dioptriánál nagyobb korrekciót követően az esetek 25%-ában szükség lehet 1-2 dioptriás szemüvegre a teljes éles látáshoz, de ez az addigi, szemüveg nélküli alig-alig látó állapothoz képest igen jelentős javulásnak számít. Pl. egy -10 dioptriás szemüvegre szoruló ember szemüveg nélkül szinte csak foltokat lát, míg a kezelés után szemüveg nélkül is elláthatja mindennapi tevékenységét.
Ha a páciens a tökéletes látás elérésére törekszik és nem szeretné viselni azt az 1-2 dioptriás korrekciót, ami a kezelés után a magas dioptriából marad, akkor az esetek egy részében lehetőség van a lézeres kezelés megismétlésére, amellyel a maradék 1-2 dioptriányi rövidlátás is véglegesen megszüntethető, s ezzel biztosítható számára is a tökéletes éles látás.
Akinek „pluszos" szemüvege van, vagyis távollátó, annak +5 dioptriánál nagyobb korrekció végzése nem javasolt a nemzetközi tapasztalatok alapján.
+3 és +5 dioptria közötti korrekció esetén 20% esély van arra, hogy a későbbiekben
1-2 dioptriás szemüveges korrekcióra szüksége lesz a páciensnek.
Összességében elmondhatjuk, hogy a látás mindenképpen javul a kezelés eredményeképpen.

5) Szükség lesz-e 45 éves kor felett közellátó, „olvasó" szemüvegre?

A szem öregedését, a presbyopiát nem előzi meg a kezelés, ez egy természetes folyamat. Ha az ember elmúlt 40-45 éves, az utóbbi időben egyre távolabb kell tartsa magától az újságot, csak „pluszos" szemüveggel lát jól közelre, de távolra szemüveg nélkül is jól lát, akkor presbyopiája van. Ennek az a lényege, hogy a szemlencse nem elég rugalmas, vagyis nem tud kellően domborodni a közellátáshoz. Azoknak, akiknek presbyopiájuk van, a kezelés nem adja vissza a lencse rugalmasságát. Ezért presbyopiában nem javasolt a PRK vagy a FEMTO kezelés. Aki viszont távolra látáshoz (pl. az utcán) is hord szemüveget, és ezen kívül van egy külön olvasószemüvege is, annak érdemes a lézeres kezelést választania. A lézeres kezelést követően már nem lesz szüksége a távollátáshoz használt szemüvegére, sem bifokális szemüvegre, csak az olvasószemüvegre.
Akik meg szeretnének szabadulni távoli és/vagy olvasószemüvegüktől is, azoknak is van lehetőség lézeres korrekcióra legújabb eljárásunkkal, az ún. olvasószemüveg-kezeléssel, amit pácienseink egyszerűen csak "szemfiatalító kezelésnek" hívnak. Erről a csúcstechnológiás eljárásunkról a www.olvasoszemuveg-kezeles.hu-n olvashatnak bővebben.

6) Azoknak, akik 45-50 éves kor között szeretnék elvégeztetni a kezelést, kell-e a kezelés után olvasószemüveget hordaniuk?

Két eset lehetséges:
Ha az illető eddig „plusz" pl. 4 dioptriás szemüveget hordott távolra látáshoz, az olvasáshoz pedig kb. 6 dioptriásat, akkor a kezelést követően az olvasáshoz kb. 2 dioptriás szemüvegre lesz csak szüksége.

Ha viszont „mínusz" dioptriás szemüveget viselt az utcai látáshoz - mondjuk 3 dioptriásat -, akkor a kezelést követően csak az utcán fog élesen látni, az olvasáshoz szemüvegre fog szorulni, valószínűleg a kezelés után közvetlenül. Így viszont megszabadul a bifokális szemüveg okozta későbbi kellemetlenségektől, hiszen az idő előrehaladtával mindenképpen erre kényszerülne.

Akik meg szeretnének szabadulni távoli és/vagy olvasószemüvegüktől is, azoknak is van lehetőség lézeres korrekcióra legújabb eljárásunkkal, az ún. olvasószemüveg-kezeléssel, amit pácienseink egyszerűen csak "szemfiatalító kezelésnek" hívnak. Erről a csúcstechnológiás eljárásunkról a www.olvasoszemuveg-kezeles.hu-n olvashatnak bővebben.

7) Mennyi időre esik ki a páciens a munkából?

PRK műtét után, ha nem különösen poros vagy füstös munkahelyen dolgozik, 7-10 nap múlva az esetek jelentős részében munkába állhat. FEMTO műtét után ez az időszak nem több, mint 1-2 nap. Számítógépet a stabil közeli látás helyreállása után lehet használni.
A rövidlátóknál először a távoli látás stabilizálódik, a közelre látás megtanulásához viszont időre van szükség, hiszen egész eddigi életében rövidlátó szemmel olvasott, írt. Általában fiataloknál ez az idő 4-8 nap, idősebbeknél ennél lehet hosszabb időszak is.
A távollátóknál, vagyis azoknál, akik „pluszos" szemüveget hordtak, a helyzet fordított. Itt először a közeli látás stabilizálódik, a távolra látás „megtanulása" vesz hosszabb időt igénybe. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a fenti számok statisztikai adatok, a kezelt páciensek 98%-ára vonatkoznak, ettől egyéni eltérések természetesen előfordulhatnak, bár nem jellemzőek.

8) Lehetnek-e szövődményei a kezelésnek?

Természetesen minden orvosi beavatkozásnak, de még egy Algopyrin tabletta bevételének is lehetnek szövődményei. Persze ennek a valószínűsége rendkívül kicsi, s ez igaz a lézeres kezelés vonatkozásában is. A nemzetközi adatok ezreléknyi valószínűséggel említik a lézeres kezelés utáni szövődmény valószínűségét a tapasztalatok alapján, s ezek közül az alábbi szövődményformákat emelik ki jellemzően.

1. A szaruhártya fertőződése a kezelés kapcsán.
Ennek megelőzésére a kezelés után közvetlenül antibiotikum tartalmú szemcseppet adunk. Gondosan ügyelünk a sterilitásra, talán ennek is köszönhetően ilyen jellegű szövődmény nem fordult elő klinikánkon.

2. A szaruhártyában átmenetileg, elsősorban igen magas dioptriaszámok kezelésekor jelentkező homály, mely az esetek döntő többségében a páciens számára nem is észlelhető, csak szemészeti vizsgálat látható réslámpával. Ennek megelőzésére alkalmazunk alacsony energiájú lézerberendezést, amely korszerűsége miatt már képes arra, hogy nagyon apró lépésekben, tehát rendkívül finoman, óvatosan végezze el a szükséges átalakítást a szaruhártyán.

3. Ezeken túl előfordulhat jellemzően átmeneti jelleggel a szaruhártya hámosodásának időbeni elhúzódása, este a fények körül fényudvar észlelése, kettős kontúr látása. Valamennyi, a lézerkezelés után elképzelhető szövődmény megszüntethető vagy jelentősen mérsékelhető a különböző szemcseppek használatával, amit a kontrollvizsgálatokon megbeszélünk a páciensekkel. Az előre egyeztetett időpontban a kontrollokon való megjelenéssel, a szemcseppek előírás szerinti használatával pácienseink megelőzhetik általában a fent említett - hangsúlyozzuk: nagyon ritkán előforduló és jellemzően átmeneti ideig tartó - szövődményeket. A megelőzésben és a kezdeti jelek észlelésében és helyes kezelésében jelent komoly előnyt az a tapasztalat, amelyet a klinikánkon eddig elvégzett több mint 25.000 kezelés és azok kontroll vizsgálatai révén megszereztünk.
Amennyiben további információkra van szüksége a potenciális szövődményekről, kérjük, forduljon az Önt vizsgáló orvoshoz, mert ezek részletes felsorolása meghaladja jelen tájékoztató keretét.

9) Látszani fog-e a kezelt szemen, hogy lézer kezelése történt?

Nem, a kezelésnek nincs semmilyen szemmel látható nyoma.

10) Miért jobb a lézerkezelés, mint a lágy, oxigénáteresztő kontaktlencse?

Egyrészt megszűnnek a lencseviselés kellemetlenségei. Kevesen tudják, de a kontaktlencse viselése a fertőzésveszély miatt nagyobb kockázattal jár, mint a lézeres kezelés.
A lézeres kezelés következtében még soha senki nem veszítette el a látását, a kontaktlencsék következtében évente többen vesztik el látásukat fertőzés vagy sérülés miatt. A kontaktlencse káros hatásain túl hosszútávon lényegesen drágább is, a mai árakon kb. 2-3 év alatt térül meg a lézeres kezelés ára.

11) Megéri a kezelést elvégeztetni?

Egy átlagos szemüvegviselő ember évenként több tízezer forintot költ az elveszett vagy eltörött szemüvegének pótlására, dioptriás napszemüveg készíttetésére.
A kontaktlencse-viselők jól tudják, hogy a kellemetlenségeken túl a lencsék cseréjére, az ápoló folyadékokra évenként szintén több tízezer forint fogy el. Ennek tükrében megállapítható, hogy a kezelés ára szemüvegviselőknél 4-5 év, kontaktlencse-viselőknél 2-3 év alatt megtérül.

12) Miért viselnek a Focus Medical munkatársai közül is néhányan szemüveget?

Egyrészt: szemüveges munkatársaink egy része olvasószemüveget visel, mint tudjuk, ennek megszüntetésére nem alkalmas a lézeres kezelés csak az olvasószemüveg ellenes kezelés, amire nem mindenki alkalmas.
Másrészt: tíz nálunk vizsgálatra jelentkező páciens közül átlagosan csak 4-5 kezelését tudjuk vállalni, mert sajnos sokaknak nem tudnánk optimális eredményt garantálni, nem mindenki alkalmas erre a beavatkozásra. Ugyanez a helyzet a saját munkatársaink vonatkozásában is.
Harmadrészt: vannak munkakörök, melynek betöltésénél kifejezetten előnyös az enyhe rövidlátás, ilyen pl. az órás munkája, aki apró, közeli tárgyakat vizsgál, de ugyanilyen a szemorvos munkája, aki például a lézerkezelés során mikroszkóp használatával dolgozik. Ilyenkor még alkalmasság esetén sem ajánlott a kezelés elvégzése. Ezért fogjuk Öntől is megkérdezni, milyen munkát végez, jellemzően „mire használja a szemét"? Nyilván más látás ideális egy vadászpilóta és egy órás részére.

13) Kiknek nem javasolt a kezelés, melyek a kezelés ellenjavallatai?

I. Abszolút ellenjavallatok:

1. Optikai alkalmatlanság: -12.0 dioptriánál nagyobb myopia (rövidlátás), vagy +5.0 dioptriánál nagyobb hyperopia (távollátás), +/-5.0 dioptria cyl.-nél nagyobb astigmia.
Valamint szemüveggel vagy kontaktlencsével jelentősen nem javítható, csökkent látásélesség.
2. Szemészeti betegségek: melyek kizárására az alkalmassági vizsgálat hivatott.
3. Az egész szervezetre kiterjedő betegségek:
pl. Súlyos cukorbetegség
Egyes belgyógyászati betegségek
Beültetett pacemaker
4. A páciens együttműködésének hiánya.

II. Relatív ellenjavallatok:

1. száraz szem szindróma
2. 20 év alatti életkor
3. gyógyítható aktív szemészeti betegségek (pl. heveny kötőhártya-gyulladás)
4. 6 hónapon belül tervezett terhesség, szoptatás
5. +4 D-nál nagyobb Hypermetropia
6. egyes gyógyszerek szedése

A végleges fénytörési hibát érdemes kezelni, ezért a fiatalabb pácienseinknek, akiknek a fénytörése a szemész szakorvos megítélése szerint még változhat, azt tanácsoljuk, hogy fél év múlva újra jöjjenek el egy vizsgálatra (ez már természetesen ingyenes lesz), hogy ellenőrizhessük a változást, s valóban csak akkor történjen meg a kezelés, amikor biztosak vagyunk abban, hogy páciensünk maximálisan elégedett lesz az eredménnyel.

14) Kezelhető-e a két szem egyszerre?

Igen, az esetek többségében ez így történik, de ennek lehetőségéről a szakorvosi vizsgálat alapján lehet csak dönteni.

15) A vizsgálat végén az orvos meg fogja mondani, hogy elvégeztessem-e a kezelést?

Nem, mert ez nem lenne helyes, de minden segítséget igyekszünk megadni a döntésben. Annyit biztosan el fogunk mondani, hogy az Ön esetében a kezelés elvégezhető-e, nincs-e olyan kizáró ok, ami miatt nem számíthatunk optimális eredményre.
Ha a vizsgáló orvos úgy nyilatkozik, hogy a kezelés elvégezhető, akkor meg fogja Önnel beszélni, hogy a kezelés után várhatóan milyen lesz a látása.

Amennyiben Ön úgy ítéli meg, hogy elégedett lesz azzal a látással, amit a vizsgáló orvossal megbeszélt Önnel, akkor nyugodtan vállalkozhat a kezelésre.

Amennyiben csak teljes látásjavulással lenne elégedett, akkor alaposabban meg kell fontolnia döntését. Inkább ne jelentkezzen a kezelésre, ha csak 100%-os eredményt tart elfogadhatónak, mert ez orvosi beavatkozás esetén soha nem garantálható.

16) Jár-e a kezelés valamilyen fizikai korlátozással, lehet-e emelni, hajolni a kezelés után?

A PRK kezelés semmilyen fizikai korlátozással nem jár. A kezelés után lehet sportolni, erőkifejtést végezni. Úszni 6 hét után mind uszodában, mind a természetes vízben (Balatonban) lehet. A FEMTO kezelés után erős ütéstől óvni kell a szemet, így pl. a labdajátékok az első 6 hétben nem javasoltak.
Számítógépet használni a kezelést követően bármikor szabad, de FEMTO kezelés esetén legalább 1 nap, PRK kezelés után 7-10 nap kell, hogy huzamosabb ideig tudja is nézni a monitort.
PRK kezelés után szolárium és az UV fény viszont fél évig szigorúan kerülendő, ez az egyetlen olyan tényező, mely érdemében elronthatja a kezelés eredményét. FEMTO kezelés után elegendő 2 hónap szigorú UV fény védelem.

17) Lehet-e kontaktlencsét viselni a lézeres kezelés után?

Erre természetesen csak akkor lehet szükség, ha valakinek magas, azaz 6-8 dioptriánál nagyobb fénytörést kell korrigálnunk, s marad a kezelés után 1-2 dioptria. A szaruhártya felszínén annyira finom, apró átalakítást végez csupán a lézer, amely nem változtatja meg jelentősen a szem görbületét, felülete sima marad, tehát általában nincs akadálya annak, hogy az a páciens, aki a kezelés előtt magas dioptriájú kontaktlencsét viselt, a kezelés után - ha szükséges - is viseljen lencsét, persze lényegesen kisebb dioptriájút.
Tehát akadálya nincs a lencseviselésnek, de általában nincs rá szükség, hiszen épp ezért végezzük a lézerkezelést!
Itt hívjuk fel a kemény kontaktlencse viselők figyelmét, hogy a lézerkezelést csak akkor tudjuk elvégezni, ha a szaruhártyán megszűnt a kemény lencse okozta benyomat. Ez esetenként 2-4 hónapot is igénybe vehet. Mégis rendkívül fontos ezen idő maradéktalan kivárása a pontos eredmény érdekében. Fontos, hogy ez idő alatt többször is megvizsgálhassuk a pácienst!

18) Milyen gyakorisággal kontrollálja a Focus Medical a kezelés után a pácienseket?

A PRK kezelést követő első, harmadik és hét-tizedik napon végzünk kontrollt. Ez az a bizonyos időszak, amikor a páciensnek idegentest érzése van, szeme fénykerülő. Ezt a tényleg kellemetlen időszakot igyekszünk Önnek könnyebbé tenni fájdalomcsillapító és hámosodást segítő szemcseppekkel. A kontroll vizsgálat ekkor már csak néhány percet vesz igénybe. Ezt követően 1.,3. és 5.hónapban, majd a kezelést követően 1 évvel kell jönni ellenőrzésre. FEMTO esetén csak az első és a hetedik napon végzünk kontrollt. Ezt követően első,második és hatodik hónapban végzünk ellenőrzéseket. Ezek a kontrollok természetesen ingyenesek, de elvégzésük a kezelési eredmény megőrzése céljából nélkülözhetetlen. A kontrollok során többféle szemcseppet fogunk felírni, ezek előírás szerinti alkalmazása elengedhetetlen. A kontrollokra a gépjárművezetői jogosítványukat kérjük, hozzák el, hogy a megfelelő időben bejegyezhessük a szemüveg nélküli vezetéshez való jogot.

Tisztelt Páciensünk!

Reméljük, az Önt foglalkoztató kérdések döntő többségére választ kapott. Ennek ellenére kérjük, hogy a legfontosabb kérdést, nevezetesen azt, hogy hogyan fog látni a kezelés után, beszélje át még egyszer az Önt vizsgáló szemorvos kollégánkkal! Amennyiben bármilyen egyéb kérdése maradt, kérjük, azt szintén tegye fel!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet