Makula degeneráció

Makula degeneráció

A makula degeneráció (AMD) egy olyan betegség, ami a szem ideghártyájának, a sárgafoltnak sorvadását okozza. Ez a terület felel az éleslátásért, az itt lévő sejtek pusztulása a központi látásélesség csökkenését, gyengén látást, vakságot okozhat. Általában 50 éves kor felett jelentkezik.

A makula degeneráció típusai:

Száraz típusú:

Amely a makula szöveteinek elvékonyodásával, részleges, foltos idegsejt pusztulással jár, általában lassan romlik, a használható látás hosszú ideig megtartott A betegek 80 százaléka ebbe a csoportba tartozik. A látásromlás kevésbé gyors, de tovább alakulhat nedves típussá.

Nedves típusú:

Ebbe a típusba a betegek kis hányada tartozik, de a látás nagyon gyorsan romlik. A nedves típus esetén 1-2 év alatt az erek elzáródnak, ödéma, bevérzések keletkeznek a sárgafolt területén, a centrális látás súlyosan károsodik.

A makula degeneráció kialakulásának okai

A betegség kialakulásának pontos oka még nem ismert.

Az erős rövidlátás következményeként kialakuló makula degeneráció mellett vannak genetikai eredetűek is, de okozhatják vegyszerek, de lehet gyulladás következménye is.

Vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelik a makula degeneráció rizikóját. Ilyen a cukorbetegség, dohányzás, magas vérnyomás, elhízás, egyoldalú táplálkozás, a nap sugárzása.

A modern társadalmakban egyre inkább megfigyelhető a kék fény okozta makula degeneráció, amelyet a modern digitális eszközök kék tónusú háttérvilágítása okoz.

A makula degeneráció tünetei

A makula degeneráció kezdetben még nem okoz panaszt.

A makula degeneráció tünete lehetnek:

  • a látótér középső részén kisebb-nagyobb szürke, fekete folt, homály észlelése, látótérkiesés a látómező közepén
  • a párhuzamos vonalak finom torzulása, görbülése, hullámzása,
  • kontrasztélesség csökkenése
  • homályos látás, az éleslátás, olvasóképesség romlása
  • szemüveg dioptriájának változása
  • a két szem közötti különbség a színek észlelésében, a tárgyak méretének megítélésében
  • fényérzékenység növekedése.

A makula degeneráció diagnózisa

A pontos diagnózis felállításához, makulakárosodás mértékének, típusának és a kezelés irányának meghatározásához nagyon alapos szakorvosi vizsgálatra van szükség.

Egy egyszerű ellenőrző vizsgálatot otthon is el tudunk végezni: Egy szabályos négyzetrácsos felületet (pl. csempe, négyzetrácsos füzetlap) kell megfigyelni külön-külön, majd mindkét szemmel. Ha a rácshálózat torzulását, egyenetlenségét, folt megjelenését, változását észleljük érdemes mihamarabb szemorvoshoz fordulni.

Mivel a betegség által okozott károsodások gyakran visszafordíthatatlanok, ezért fontos a korai felismerés, a rendszeres szűrővizsgálat 50 év felett.

A makula degeneráció kezelése

A makula degeneráció száraz típusa megfelelő kezeléssel, életmóddal a betegség előrehaladása lényegesen lassítható.

A nedves makula degeneráció esetén a szemészek gyógyszerekkel, lézerrel vagy fotodinamikus terápiával kezelik a betegséget. Ezzel megakadályozható a betegség előrehaladása. Az időben elkezdett kezelés esélyt ad arra, hogy részben vagy egészen visszaállítható legyen a látást.

A korlátozott kezelési lehetőségek miatt, igen nagy jelentősége van a megelőzésnek. Kerülni kell a szemfenéki erek állapotát rontó, - a fent felsorolt - kockázati tényezőket. Sokat segíthet, a szem természetes védelmét erősítő antioxidánsokban, vitaminokban (C és E), luteinben, zeaxantinban, omega-3 zsírsavakban, béta karotinban és cinkben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás.

A kék fény káros hatásainak csökkentésére javasolható az uv és kék fény szűrős szemüvegek viselése, a telefonok és monitorok fényerejének és a használati idejüknek a csökkentése, valamint a kék fény szűrését segítő alkalmazások használata.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet