Mi okozza és hogyan kezelhető tartósan a szemszárazság?

A szemszárazság és a mögötte meghúzódó okok

Nagyon sok dolog okozhat átmeneti szemszárazságot, azonban ha állandósul a probléma, akkor már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A felnőtt magyar lakosság hozzávetőleg 40%-át érinti a szemszárazság, tehát nagyon sokan küzdenek az országban a kellemetlen, szemszárazság okozta tünetekkel. Aggodalomra azonban nincs ok, mert van megoldás!

Talán eddig nem kapta meg az indokolt figyelmet a száraz szem betegség (Dry Eye Disease) mert ha szembetegségekről van szó, akkor a többség a szürkehályogra, esetleg a rövidlátásra vagy a távollátásra gondol először. Pedig csak Magyarországon több millió embert érint különböző mértékben az említett szemprobléma.

Hogyan ismerhető fel a szemszárazság?

Ha a száraz bőr tüneteiről beszélnénk, akkor biztosan mindenkinek beugrana a kipirosodás, a viszketés és az érzékenység. Hasonló a helyzet akkor is, amikor szemszárazsággal állunk szemben. Jellemző tünete például a fájó, égő, vörös szem, az idegentest-érzés, a homályos látás, nagymértékű könnyezés, a váladékozás és a nehéz szemhéj érzése, de, ha kényelmetlennek érezzük a kontaktlencse viselést, annak is lehet a szemszárazság az oka.

Mindenkinek fontos tudnia, hogy a szemszárazságot kezelni kell! A kezeletlen szemszárazság ugyanis akár állandó szemfájdalomhoz, fekély kialakulásához és szaruhártya-hegesedéshez is vezethet.

Mi történik a szemünkkel, amikor szemszárazság kínozza?

A szemfelszínünk akkor “érzi jól magát”, ha egészséges könnyfilm borítja, amely nedvesen tartja a szaruhártyát és a kötőhártyát, miközben fontos tápanyagokkal és oxigénnel látja el a szaruréteget. Ennek a bizonyos könnyfilmnek nagy szerepe van az idegen anyagokkal és kórokozókkal szembeni védelemben, sőt a szaruhártya felszíni egyenetlenségeit is kiegyenlíti.

A könnyfilmet akkor tekinthetjük megfelelőnek, ha a szem másodpercenként körülbelül 1-2 mikroliter könnyet termel, amelyet aztán pislogással oszlat el. A pislogás gyakorisága akkor ideális, ha 8-10 másodpercenként ismétlődik. Lehet, hogy ez soknak hangzik, de valójában annyira automatikus a pislogás, hogy észre sem vesszük. Sajnos azonban azt sem feltétlen vesszük észre, ha “elfelejtünk” eleget pislogni. Ez alapvetően azért jelenthet gondot, mert a ritkább pislogás és a csökkent könnytermelés szemszárazságot okozhat.

Mástól is kialakulhat szemszárazság?

A szemszárazság kialakulásában számos tényező közrejátszhat. Okozhatja például a könnyfilm felszakadozása, amelyet előidézhet a hormonegyensúly felborulása, a változókor és a terhesség is. Az okokat azonban nem kizárólag a hormonok táján érdemes keresni, hisz bűnös lehet akár egy begyulladt szemhéj vagy a könnytermelő mirigyek nem ideális működése is.

Nagyon gyakori például a túl sokáig hordott kontaktlencse miatti szemszárazság is, ugyanis ha az előírtnál hosszabb ideig hordjuk a lencsét, akkor csökkenhet a légáteresztő képessége. Ha pedig csökken a szellőzése, akkor nagyobb teret enged a baktériumok elszaporodásának. Mivel a kontaktlencse-viselés önmagában is kockázatos lehet, ha az ember nem megfelelően tisztítja, tárolja és használja, sőt allergiaszezonban még csak nem is mindenki tudja hordani, érdemes lehet megfontolni a fájdalommentes lézeres látásjavítás lehetőségét, amely végleg megszabadíthat a kontaktlencsétől mindenkit, akit az alkalmassági vizsgálat alkalmasnak ítél a kezelésre.

A szemszárazság kialakulásában természetesen a környezeti tényezők és az életmódunk is szerepet játszik. A szmog, a nem korszerű, nem megfelelően tisztított fűtőtestek és a légkondicionálók is jelentősen hozzájárulnak ennek a szemproblémának a kialakulásához.

A borzasztóan sok képernyő előtt töltött idő is okozhat problémát. Egy átlagos irodai dolgozó naponta hozzávetőleg 6-8 órát tölt képernyő előtt, és ehhez számolhatjuk még hozzá a munka utáni sorozatnézést, Instagram-pörgetést és TikTokozást is. Ezzel alapvetően az a probléma, hogy ébren töltött óráink nagy részében arra kényszerítjük a szemünket, hogy apró pixelek millióit dolgozza fel, amely miatt végső soron sokkal kevesebbet pislogunk, azaz támogatjuk a szemszárazság kialakulását. A képernyők miatt kialakuló szemproblémáknak már saját gyűjtőneve is van: Computer Vision Syndrome (CVS).

Megelőzhető a szemszárazság?

Ha bizonyos dolgokra jobban ügyelünk a mindennapokban, akkor csökkenthetjük a szemszárazság kialakulásának kockázatát. Ilyen például a megfelelő folyadékbevitel. Egy felnőtt embernek érdemes naponta 2-3 liter vizet meginni, amely persze nem kizárólag a szemre van pozitív hatással. Szintén segíthet a megelőzésben az omega-3 zsírsavban gazdag étrend, tehát jó ötlet rendszeresen fogyasztani például halat, diót és mandulát. Mindezek mellett a levegő minőségére is megéri ügyelni, amely magában foglalja a rendszeres szellőztetést, a megfelelő páratartalom biztosítását és persze azt, hogy nem tartózkodunk sokáig zárt, füstös helyeken.

Aki az említett, magas „kijelzőidejű” csoportba tartozik, annak javasolt alkalmazni a 20-20-20 szabályt. Ez azt jelenti, hogy 20 percenként 20 másodpercig 20 láb (körülbelül 6 méter) távolságban nézünk valamit, hogy megtornáztathassuk a szemeinket, amelyek a nap nagy részében közelre fókuszálnak.

Azoknak pedig, akik rendszeresen sminkelnek, biztosan nem kell magyarázni, miért nem szabad éjszakára fent hagyni a sminket, de mégsem árt kiemelni egy fontos okot, a Meibom-mirigyek kivezető nyílásának eltömődését. Elsőre talán bonyolultnak hangzik, pedig a jelenség valójában egyszerű. A le nem mosott sminktől eltömődhetnek az említett kivezető nyílások, és ezen “úttorlasz” miatt a lipidek nem tudják ellátni a feladatukat, amely nagyon fontos a könny párolgásának szabályozásában.

Ha pedig már megjelentek a panaszok, akkor általában a szemfelület mesterséges nedvesítése enyhítheti a tüneteket. A megfelelő műkönny vagy szemgél kiválasztása előtt azonban érdemes konzultálni egy szakorvossal, aki meg tudja állapítani, hogy az adott helyzetben mire is van szükség.

Hogyan kezelhető eredményesen és tartósan a szemszárazság?

A szemszárazság egy speciális eljárással ma már hatékonyan kezelhető. A Focus Medicalnál elérhető Rexon-Eye kezelés kifejezetten a száraz szem szindrómára nyújt tartós megoldást, az előbb említett kellemes körülmények között.

A Rexon-Eye kezelés fokozza a könnytermelést, enyhíti a szemszárazság tüneteit, stabilizálja a könnyfilmet, mivel természetes módon regenerálja a könnytermelésért felelős sejteket és segíthet megállítani a már említett Meibom-mirigyek sorvadását is. Ez a prémium kezelés fokozza a könnymirigyek természetes könnytermelő képességét, hogy a szem hidratáltabb és egészségesebb lehessen, az emberek pedig megszabaduljanak a szemszárazság igazán kellemetlen tüneteitől.

Ez az innovatív kezelés valójában egy olyan nem invazív eljárás, amely alacsony teljesítményű, nagyfrekvenciás elektromos mezők alkalmazásával serkenti az anyagcserét, stimulálja a könnytermelő rendszert és javítja az érintett mirigyszövetek aktivitását. A kezelés során alkalmazott frekvenciatartomány (4-16 MHz) megegyezik a biológiai szövetekben lévő molekuláris kötések rezgésével.

A Rexon-Eye kezelés tehát növeli és javítja a természetes könny mennyiségét és minőségét, és egyensúlyba hozza a könnyfilmet, hogy a szem egészségesebb legyen és hidratáltabb. A kezelés akár 18 hónapig is biztosíthatja a kellemetlen tünetek jelentős mértékű csökkenését, sőt sok esetben teljes tünetmentességről is beszélhetünk. Érdemes tudni, hogy a Rexon-Eye kezelés a későbbiekben akár meg is ismételhető.

Aki úgy érzi, hogy pont egy ilyen kezelésre várt, jelentkezzen be bátran a Focus Medical vizsgálatára! Aki pedig attól tartana, hogy esetleg fájdalmas a kezelés, az meg is nyugodhat, hisz az egész olyan, mint egy 20 percen át tartó, kellemes pihenés, méghozzá kényelmesen, csukott szemmel, akár zenét hallgatva.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet