FONTOS FIGYELMEZTETÉS! TELEFONOS CSALÓK ÉLNEK VISSZA A FOCUS MEDICAL NEVÉVEL

ISMERETLEN CSALÓK A FOCUS MEDICAL NEVÉBEN, TELEFONON ÉS A FACEBOOKON SZÜRKEHÁLYOG ELLENI GYÓGYSZERT KÍNÁLNAK MEGVÉTELRE. A Focus Medical felhívja a figyelmet arra, hogy nem árusít telefonon semmilyen gyógyszert, vagy étrendkiegészítőt, illetve senkit nem bízott meg ilyen tevékenységgel. Felhívjuk figyelmüket, hogy ilyen engedélyezett gyógyszer nem létezik, az ilyen ellenőrizetlen forrásból származó készítmények fogyasztása akár egészségére káros is lehet! Kérjük ne adják meg adataikat és ne vásároljanak ilyen terméket!

A szemszárazság és a mögötte meghúzódó okok

A szemszárazság és a mögötte meghúzódó okok

Sajnálatos módon a magyar felnőttek körülbelül 40%-a küzd a szemszárazsággal. Ez nem azt jelenti, hogy néha, mondjuk szeles időben szárazabbnak érzik a szemüket, hanem azt, hogy folyamatosan küzdenek a problémával. A szemszárazság sajnos mára sokak életében lett állandó, de nem várt vendég.

A szemproblémákról általában az emberek a rövidlátásra vagy a távollátásra asszociálnak. Az említett fénytörési hibák mellett azonban ott vannak azok a szemproblémák, amikről méltatlanul kevés szó esik. Ilyen például a száraz szem betegség (Dry Eye Disease), amelynek kialakulásában sajnos olyan tényezők is nagy szerepet játszanak, mint például a környezetünk szennyezettsége vagy az okostelefonozási szokásaink.

A szemfelszínt alapvetően könnyfilm borítja, amelynek az a feladata, hogy nedvesen tartsa a szaruhártyát és a kötőhártyát. Emellett fontos, hogy oxigénnel és egyéb tápanyagokkal lássa el a szaruhártyaréteget. Ez a könnyfilm gondoskodik arról is, hogy kiegyenlítse a szaruhártya felszíni egyenetlenségeit, illetve, hogy védelmet nyújtson az idegen anyagokkal és a kórokozókkal szemben.

Egy egészséges szem másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi könnyet termel, amelyet 8-10 másodpercenként pislogással oszlat el, ezzel biztosítva a könnyfilm folytonosságát. Szemszárazság általában akkor alakul ki, ha csökken a könnytermelés és/vagy jelentősen ritkul a pislogás.

Mitől alakulhat ki a száraz szem szindróma?

A szemszárazságnak okozója lehet például a könnyfilm felszakadozása. Ez gyakran következik a hormonegyensúly felborulásából, amely sajnos velejárója például a terhességnek és a változókornak.  Hasonló problémákkal járhat azonban a szemhéjgyulladás vagy a könnytermelő mirigyek nem megfelelő működése is.

A felsoroltaknál viszont gyakrabban vezet a szem kiszáradásához a fokozott párolgás. De mit is jelent ez? Vegyük például a kontaktlencse-viselőket. Vannak, akik helytelen módon nem tartják be az előírt hordási időt, de csak akkor szembesülnek a bajjal, amikor már ég, szúr, viszket és vöröslik a szemük. A tüneteket általában az okozza, hogy a túl sokáig hordott kontaktlencsének lecsökken a légáteresztő képessége. Ez pedig megfelelő szellőzés hiányában a szemszárazság mellett különböző baktériumok elszaporodását is magával vonhatja.

Ha Ön is megtapasztalta már a kontaktlencse által okozott kellemetlenségeket, fontolja meg a lézeres látásjavítást, hisz azzal egy életre megszabadulhat a lencséktől.

A száraz szem szindrómára civilizációs betegségként is szokás hivatkozni, mivel komoly összefüggésben áll az életmódunkkal. Egy átlagos irodista körülbelül 6-8 órát tölt kijelző előtt, és erre rakódik még rá a képernyő előtti kikapcsolódás. Persze a “kikapcsolódást” idézőjelbe is tehetjük, hisz amit mi kikapcsolódásnak érzünk, az a szemünknek kemény munkavégzés.

A képernyő miatt kialakult szemproblémák gyűjtőneve a Computer Vision Syndrome (CVS). Közös bennük, hogy mivel a szemünknek folyamatosan fel kell dolgoznia a grafikus képet és szöveget alkotó apró pixelek millióit, kevesebbet pislogunk, és ez már önmagában is elég a szemszárazság kialakulásához.

A szemszárazság tünetei

A szemszárazság sok kellemetlen tünettel jár. Ilyen a homályos látás, a szemfáradtság, az égő érzés, az idegentest-érzés, a szárazszem-érzetet követő nagymértékű könnyezés, a váladékozás, a fájó, vörös szem, a nehézszemhéj-érzés, a sírás könnyek nélkül és a kényelmetlen kontaktlencse-viselés.

Ha Ön is tapasztalja a felsoroltakat, akkor feltétlen forduljon szemész szakorvoshoz, mert ha nem kezelik időben, akkor olyan súlyosabb problémák is kialakulhatnak, mint a fekély, a szaruhártya hegesedése vagy az állandó szemfájdalom.

Hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető a szemszárazság?

Kutatások kimutatták, hogy a megfelelő táplálkozás például segíthet a megelőzésben. A többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis fontos szerepet játszanak az egészséges könnyfilm megtartásában. Ha rendszeresen fogyaszt olyan ételeket, amelyek sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak (például halat, mandulát és diót), akkor máris tesz valamit a szeme egészségének érdekében.

A szemünk szempontjából is fontos a megfelelő folyadékbevitel. Érdemes naponta legalább 2-3 liter vizet meginni, hogy biztosíthassuk az egész szervezetünk, így a szemünk hidratáltságát is. Könnyen kivitelezhető megelőző lépés az is, ha figyelünk a levegő minőségére, tehát ha szellőztetünk, ügyelünk a megfelelő páratartalomra és ha nem tartózkodunk füstös, zárt helyen,

Akik gyakran sminkelnek, tudják, hogy több okból is le kell mosni a festéket lefekvés előtt.  Azonban az nekik is új információ lehet, hogy a le nem mosott szempillafesték könnyen eltömítheti a Meibom-mirigyek kivezető nyílását, ezzel eltorlaszolva a lipidek útját, amelyek a könny párolgásának szabályozásában játszanak nagy szerepet.

Sokat tehetünk szemünk egészségéért azzal is, ha csökkentjük a képernyő előtt töltött időt. Jó irány lehet például, ha elkezdjük alkalmazni a 20-20-20 szabályt, amely annyit tesz, hogy 20 percenként 20 másodpercig nézünk 20 láb, azaz durván 6 méter messzire. Ez elegendő ahhoz, hogy kicsit megtornáztassuk és pihentessük a szemünket a hosszú, képernyő előtt töltött napokon.

A panaszok enyhítésére megoldást jelent a szemfelület mesterséges nedvesítése is tartósítószer-mentes műkönnyel vagy szemgéllel. Ezek a készítmények nemcsak pótolják a nedvességet, hanem a könnyfilm koncentrációját is segítenek visszaállítani az egészséges szintre. A megfelelő segítség kiválasztása előtt azonban érdemes beszélni egy szemészorvossal, aki pontosan meg tudja állapítani, mire lesz szükség.

Ha azok közé tartozik, akiknél egyértelműen a kontaktlencse okozza a bajt, akkor feltétlen keresse fel a Margitszigeten a Focus Medical szemészeti lézerklinikát, mert a mindennapos kellemetlenségek helyett a legkorszerűbb lézeres látásjavító megoldásokat tudnak javasolni, amelyek egyszerre szüntethetik meg a látás- és a kontaktlencse okozta problémákat.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet