A szemszárazság és a mögötte meghúzódó okok

A szemszárazság és a mögötte meghúzódó okok

Sajnálatos módon a magyar felnőttek körülbelül 40%-a küzd a szemszárazsággal. Ez nem azt jelenti, hogy néha, mondjuk szeles időben szárazabbnak érzik a szemüket, hanem azt, hogy folyamatosan küzdenek a problémával. A szemszárazság sajnos mára sokak életében lett állandó, de nem várt vendég.

A szemproblémákról általában az emberek a rövidlátásra vagy a távollátásra asszociálnak. Az említett fénytörési hibák mellett azonban ott vannak azok a szemproblémák, amikről méltatlanul kevés szó esik. Ilyen például a száraz szem betegség (Dry Eye Disease), amelynek kialakulásában sajnos olyan tényezők is nagy szerepet játszanak, mint például a környezetünk szennyezettsége vagy az okostelefonozási szokásaink.

A szemfelszínt alapvetően könnyfilm borítja, amelynek az a feladata, hogy nedvesen tartsa a szaruhártyát és a kötőhártyát. Emellett fontos, hogy oxigénnel és egyéb tápanyagokkal lássa el a szaruhártyaréteget. Ez a könnyfilm gondoskodik arról is, hogy kiegyenlítse a szaruhártya felszíni egyenetlenségeit, illetve, hogy védelmet nyújtson az idegen anyagokkal és a kórokozókkal szemben.

Egy egészséges szem másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi könnyet termel, amelyet 8-10 másodpercenként pislogással oszlat el, ezzel biztosítva a könnyfilm folytonosságát. Szemszárazság általában akkor alakul ki, ha csökken a könnytermelés és/vagy jelentősen ritkul a pislogás.

Mitől alakulhat ki a száraz szem szindróma?

A szemszárazságnak okozója lehet például a könnyfilm felszakadozása. Ez gyakran következik a hormonegyensúly felborulásából, amely sajnos velejárója például a terhességnek és a változókornak.  Hasonló problémákkal járhat azonban a szemhéjgyulladás vagy a könnytermelő mirigyek nem megfelelő működése is.

A felsoroltaknál viszont gyakrabban vezet a szem kiszáradásához a fokozott párolgás. De mit is jelent ez? Vegyük például a kontaktlencse-viselőket. Vannak, akik helytelen módon nem tartják be az előírt hordási időt, de csak akkor szembesülnek a bajjal, amikor már ég, szúr, viszket és vöröslik a szemük. A tüneteket általában az okozza, hogy a túl sokáig hordott kontaktlencsének lecsökken a légáteresztő képessége. Ez pedig megfelelő szellőzés hiányában a szemszárazság mellett különböző baktériumok elszaporodását is magával vonhatja.

Ha Ön is megtapasztalta már a kontaktlencse által okozott kellemetlenségeket, fontolja meg a lézeres látásjavítást, hisz azzal egy életre megszabadulhat a lencséktől.

A száraz szem szindrómára civilizációs betegségként is szokás hivatkozni, mivel komoly összefüggésben áll az életmódunkkal. Egy átlagos irodista körülbelül 6-8 órát tölt kijelző előtt, és erre rakódik még rá a képernyő előtti kikapcsolódás. Persze a “kikapcsolódást” idézőjelbe is tehetjük, hisz amit mi kikapcsolódásnak érzünk, az a szemünknek kemény munkavégzés.

A képernyő miatt kialakult szemproblémák gyűjtőneve a Computer Vision Syndrome (CVS). Közös bennük, hogy mivel a szemünknek folyamatosan fel kell dolgoznia a grafikus képet és szöveget alkotó apró pixelek millióit, kevesebbet pislogunk, és ez már önmagában is elég a szemszárazság kialakulásához.

A szemszárazság tünetei

A szemszárazság sok kellemetlen tünettel jár. Ilyen a homályos látás, a szemfáradtság, az égő érzés, az idegentest-érzés, a szárazszem-érzetet követő nagymértékű könnyezés, a váladékozás, a fájó, vörös szem, a nehézszemhéj-érzés, a sírás könnyek nélkül és a kényelmetlen kontaktlencse-viselés.

Ha Ön is tapasztalja a felsoroltakat, akkor feltétlen forduljon szemész szakorvoshoz, mert ha nem kezelik időben, akkor olyan súlyosabb problémák is kialakulhatnak, mint a fekély, a szaruhártya hegesedése vagy az állandó szemfájdalom.

Hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető a szemszárazság?

Kutatások kimutatták, hogy a megfelelő táplálkozás például segíthet a megelőzésben. A többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis fontos szerepet játszanak az egészséges könnyfilm megtartásában. Ha rendszeresen fogyaszt olyan ételeket, amelyek sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak (például halat, mandulát és diót), akkor máris tesz valamit a szeme egészségének érdekében.

A szemünk szempontjából is fontos a megfelelő folyadékbevitel. Érdemes naponta legalább 2-3 liter vizet meginni, hogy biztosíthassuk az egész szervezetünk, így a szemünk hidratáltságát is. Könnyen kivitelezhető megelőző lépés az is, ha figyelünk a levegő minőségére, tehát ha szellőztetünk, ügyelünk a megfelelő páratartalomra és ha nem tartózkodunk füstös, zárt helyen,

Akik gyakran sminkelnek, tudják, hogy több okból is le kell mosni a festéket lefekvés előtt.  Azonban az nekik is új információ lehet, hogy a le nem mosott szempillafesték könnyen eltömítheti a Meibom-mirigyek kivezető nyílását, ezzel eltorlaszolva a lipidek útját, amelyek a könny párolgásának szabályozásában játszanak nagy szerepet.

Sokat tehetünk szemünk egészségéért azzal is, ha csökkentjük a képernyő előtt töltött időt. Jó irány lehet például, ha elkezdjük alkalmazni a 20-20-20 szabályt, amely annyit tesz, hogy 20 percenként 20 másodpercig nézünk 20 láb, azaz durván 6 méter messzire. Ez elegendő ahhoz, hogy kicsit megtornáztassuk és pihentessük a szemünket a hosszú, képernyő előtt töltött napokon.

A panaszok enyhítésére megoldást jelent a szemfelület mesterséges nedvesítése is tartósítószer-mentes műkönnyel vagy szemgéllel. Ezek a készítmények nemcsak pótolják a nedvességet, hanem a könnyfilm koncentrációját is segítenek visszaállítani az egészséges szintre. A megfelelő segítség kiválasztása előtt azonban érdemes beszélni egy szemészorvossal, aki pontosan meg tudja állapítani, mire lesz szükség.

Ha azok közé tartozik, akiknél egyértelműen a kontaktlencse okozza a bajt, akkor feltétlen keressen fel Margitszigeten a Focus Medical szemészeti lézerklinikát, mert a mindennapos kellemetlenségek helyett a legkorszerűbb lézeres látásjavító megoldásokat tudnak javasolni, amelyek egyszerre szüntethetik meg a látás- és a kontaktlencse okozta problémákat.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet