7 új dolog a szemről

Talán nem mindenki számára ismert tény, hogy amikor ébren vagyunk, a pislogás elviheti az  időnk tizedét is! Sok mindent tudunk a szemünkről, ám vannak olyan érdekes tények, melyek nincsenek a köztudatban. Mivel a szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, ezért nem árt elolvasni ezt az érdekes felsorolást, mely segíthet működésének mélyebb megértésében.

7 új dolog a szemről

Ujjlenyomat a szemben

Sok mindenben különbözünk egymástól ezért tartanak bennünket egyedinek. Az öltözködés és a hajviselet mellett a szemünk is nagyban hozzájárul az egyediségünkhöz, ugyanis a szivárványhártyán 250 sajátos pont található, szemben mondjuk az ujjlenyomattal, aminek csak 40 ilyen jegye van.

Nem csak a bőrünk éghet le a napon

Bizony, a szemünk is leéghet! A bőrünkhöz hasonlóan a szemfelszín is ki van téve a nap káros sugarainak, és sajnos le is éghet. Sőt nem is csak nyáron, hanem akár télen is, amikor a fehér hóról visszaverődnek a sugarak. Ezért kell minden esetben a megfelelő minőségű napszemüvegről gondoskodni.

Szemfestés

Nem sokan vágnak bele a szemgolyó-tetoválásba. Ennek ellenére vannak, akik az egyediségüket úgy akarják kifejezésre juttatni, hogy színesre tetováltatják a szemgolyójukat. Sőt! Érzőidegek hiányában a tűszúrást nem is érzi az alany, miközben a kötőhártyája alá juttatják a festékanyagot, ami aztán szétterül. A fertőzés veszélye viszont fennáll, ezért nem javasoljuk.

Egy ember, két szemszínnel

Heterokrómia a neve annak az érdekes jelenségnek, amikor különböző színű az ember két szeme. Részleges a heterokrómia, ha egy szemen figyelhető meg több szín. Általában a teljes és a részleges is örökletes, de betegség vagy sérülés következtében is kialakulhat.

A látás igen hardverigényes folyamat

Manapság már pár kattintással/érintéssel meg tudjuk állapítani, hogy melyik program mekkora erőforrást igényel a kérdéses számítógép teljes kapacitásából. Azt is megállapították, hogy az agyunk kapacitásának mekkora százalékát foglalja amikor nézünk. Nos, megállapították, hogy az agy után a szem a második legösszetettebb szervünk, mivel az agyunk kapacitásának 65%-át veszi igénybe.

A kedvenc színünk a zöld?

Egyáltalán nem biztos, viszont ennek a színnek érzékeljük a legtöbb árnyalatát. A szemünk megközelítőleg tízmillió színt képes megkülönböztetni, az érdekes pedig az, hogy a zöld az a szín, amelynek a legtöbb árnyalatát érzékeljük. Ha ki akarod használni a szemedben rejlő lehetőségeket, akkor irány a természet. 

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet