Amit a nyári szemvédelemről tudni érdemes - 1. rész

Itt a nyár és lassan a kirándulási, strandolási lehetőségek is kézzelfogható közelségbe kerülnek. Bizonyos szempontból még a sarokig sem kell elmenni, hogy a szemünk jellegzetes nyári veszélyeknek legyen kitéve! Ismerjük meg, melyek ezek?

Amit a nyári szemvédelemről tudni érdemes

UV-sugárzás

Talán egy lézeres látásjavítással foglalkozó klinika honlapján nem meglepő azt olvasni, hogy az erős nyári napfény bizony károsíthatja a szemünket. A nagyenergiájú ultraviola (más néven ultraibolya) sugarak védekezés nélkül bizony erős roncsoló hatást fejtenek ki a szöveteinkre, és gyulladást okoznak. Bőrünk fényelnyelő pigmentfestékkel védekezik, a szem pedig a pupilla összeszűkülésével reagál a megnövekedett fénymennyiségre. Ezért hunyorgunk, ezért tesszük a kezünket a szemünk fölé, ösztönösen védjük az egyik legfontosabb és legbonyolultabb szervünket. A szemen belül leginkább a retina az, amely könnyen sérülhet az erős sugárzástól, itt történik a fényérzékelés. A retina, vagy recehártya előtti szervrészek, a lencse és a szaruhártya kiszűri ugyan az UV-fény jelentős részét, de a sugárzás 1-2%-a is veszélyes.

Mi a teendő? Természetesen igazolt UV-szűrős napszemüveg, kalap, és ha nem muszáj ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között!! A lézeres szemműtétet követő hónapokban kiemelten fontos az UV védelem, de erről a kontrollok során részletes tájékoztatást kapnak pácienseink.

Fertőzések

A nyári időszakban megemelkedik a szembetegségek száma. A természet közelsége és a meleg idő remek dolog, viszont a kórokozók is jobban érzik magukat. Utazáskor, kiránduláskor kiszakadunk a megszokott környezetünkből, és ez egy váratlan helyzetet teremt az immunrendszerünknek. Nagyságrendekkel több kontakt történik nyáron, talán nem is vesszük észre, hogy hány korlátot, ajtókilincset, pénzérmét fogunk meg és elég csak egy kicsit megigazítani piszkos kézzel a szemüveget, vagy egy porszemet kidörzsölni a szemünkből, máris lehetőséget adtunk a fertőzés kialakulásának.

A megoldás kézenfekvő: természetesen nem kell otthon kuksolni, és önkéntes karanténba vonulni, ha nincs járványveszély, de ha az utóbbi koronavírusos időben valamit megtanult az ember, akkor az az óvatosság fontossága: mossunk kezet gyakrabban és továbbra se nyúljunk feleslegesen az arcunkhoz, ne tekintsük magától értetődőnek, hogy biztonságban vagyunk csak azért, mert a veszély láthatatlan! Mellesleg a koronavírus önmagában is ártalmas a szemre, a fertőzés a szemen keresztül is bejuthat a szervezetbe, ott kötőhártyagyulladást okozhat, majd tovább fertőzhet más szerveket is!

Amit a nyári szemvédelemről tudni érdemes

Por és pollen

Nyári esték romantikus motívuma egy kis kerékpározás a folyóparton, vagy csak úgy állni a szélben és úgy hűsíteni magunkat a forróságban. A romantikára kevésbé fogékonyaknak ilyenkor egyből az jut eszükbe, hogy micsoda ostobaság így cselekedni, hiszen az ember szeme telemegy porral, amit utána nehéz lesz kimosni, és ha pechünk van, még allergiás reakciót is kiválthat a rengeteg virágpor, ami így a szembe jut. Az allergiásoknak mindenképpen tanácsos kerülni az olyan szituációkat, mikor a szél szembe fúj, még akkor is, ha szednek allergia ellenes gyógyszert. A nyári aktivitások során nem csak az allergiások szeme van veszélyben, hiszen egy homokszem vagy egy bogár tartós és kellemetlen irritációt okozhat. Ha nem sikerül eltávolítani a szennyeződést erős pislogással, vagy felforralt és lehűtött tiszta vízzel, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet