Erre figyelj, ha sokat ülsz monitor előtt!

Szemszárazság, fejfájás, fáradtság érzés... Ismerős? Ha sokat ülsz valamilyen kijelző előtt, akkor egészen biztosan. Aggodalomra azonban semmi ok, ezek a tünetek egy kis odafigyeléssel teljesen kikerülhetőek.

Ha folyamatosan különféle kijelzőkre meredünk, akkor bizony a fenti tünetek egészen biztosan jelentkezni fognak. Sőt, a jelenségnek ma már neve is van: CVS, vagyis: Computer Vision Syndrome. Magyarul úgy tudnánk visszaadni, hogy a számítógép használata során fellépő látáspanaszok együttese. Ha őszintén összeszámolod, egy nap hány órát töltesz számítógép, okostelefon, laptop, tablet, TV vagy bármely más elektronikus készülék előtt, nem is csoda, ha ismerős számodra a szemszárazság.

Hogyan lehet felismerni a CVS-t?

Ha száraznak, fáradtnak érzed a szemed, esetleg még viszket és ég is, homályosan látsz, illetve még a vállad és a nyakad is fáj, akkor te is beléptél a CVS-esek népes – de nem túl egészséges – táborába. Míg a fejfájást és az égő szemet mindennaposnak, szinte átlagosnak ítélik az emberek, valójában komoly problémákról van szó. A CVS hosszútávon rövidlátás és helytelen testtartás kialakulásával, illetve tartós izomfájdalommal járhat. 

Mi a teendő?

Az alábbi infografika sokat segíthet, hogy legyőzd a CVS-t!

Erre figyelj, ha sokat ülsz monitor előtt!

Ezekre az alapvető dolgokra figyelj oda minél jobban!

Pislogj tudatosan!

A kijelzőn való olvasáskor nagyjából 60%-kal kevesebbszer pislogunk, mint egyébként. Ettől a szem elfárad, kiszárad, és persze a teljesítmény is romlik a kellemetlen körülmények miatt. Megelőzheted a problémát, ha odafigyelsz arra, hogy ne teljen el túl sok idő két pislogás között.

Ügyelj a testtartásodra!

Lesz időd rendszeresen masszőrhöz járni? Szeretnél állandó nyak- és vállfájdalommal élni? Biztosan nem. Nagyon sok múlik a jó székválasztáson. Olyan ülőalkalmatosságra van szükség az irodai munkákhoz, amelyben ülve kényelmesen le tudod tenni a talpad a földre, és ami megtámasztja a hátadat. Amerikai kutatók szerint az a legjobb, ha nagyjából 60-65 cm a távolság a kijelző és a szem között, szóval lehetőség szerint ne tapadj az asztalon fekve a monitorra.

20-20-20

A 20-20-20 szabály lesz innentől kezdve a legjobb munkahelyi barátod, de természetesen a mobilon, tableten, e-bookon való olvasáskor is érdemes alkalmazni. A szabály lényege az, hogy 20 percenként 20 másodpercig legalább 20 láb, azaz 6 méter távolságba kell révedni ahhoz, hogy enyhítsd a szemeid terhét. Azzal, hogy nem folyamatosan közelre fókuszálsz, csökkentheted a rövidlátás kialakulásának esélyeit.

Optimalizáld a fényerőt!

Ha a kijelző fénye sokkal erősebb a környező fényeknél, indokolatlanul kemény munkára fogod a szemed. Hangold össze a kijelző és az irodai lámpák fényerejét, és ha teheted, válassz matt kijelzőt – a szemed meg fogja köszönni.

Ha ezeket az intelmeket betartod, sokkal kevésbé valószínű, hogy a CVS felüti nálad a fejét! Vigyázz a szemedre!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet