Fájdalom nélkül - riport az FEMTO feltalálójával

Dr. Juhász Tibor Kevés tudósnak adatik meg a világban az a különleges dicsőség, hogy kutatási eredményeinek hatására tízmilliók életminősége változhat meg egyik pillanatról a másikra. Dr. Juhász Tibor fizikus professzor a FEMTO eljárással olyan eszközt adott a szemészek kezébe, amellyel a lézeres szemműtét tökéletesen fájdalom- és komplikációmentes beavatkozássá vált. Nem meglepő módon, a szaruhártya-sebészetet forradalmasító módszer néhány év alatt meghódította az egész világot.

A szemüvegnek és kontaktlencsének búcsút intő szemészeti lézertechnika immár több mint két évtizedes múltra tekint vissza. Ez idő alatt a világban több tízmillió, hazánkban pedig több tízezer páciens számára tette a lézeres eljárás lehetővé az éles látást szabad szemmel. A kezdetben forradalminak számító módszereknél azonban ma már van még újabb, s mindez egy magyar tudósnak köszönhető.
Juhász Tibor - aki a lézer szemészeti felhasználási lehetőségeit kutatta az Egyesült Államokban, San Diegóban - olyan új lézeres eljárást adott a szemorvosok kezébe, amely anélkül korrigálja a látást, hogy a szaruhártya felszínén bármiféle sérülés keletkezne. „A módszer lényege, hogy a korábban használtnál milliószor rövidebb impulzusú lézersugarakat alkalmaznak, és a felszín megsértése nélkül jutnak a szaruhártyába, ahol elvégzik a szem korrekcióját megalapozó lebenykészítést."
Az ilyen lebenykészítéssel járó látáskorrekciós kezeléseket összefoglalóan LASIK típusú műtétnek nevezik. Korábban ezt a lépést egy speciális rezgőkéses mechanikai eszközzel, az úgynevezett mikrokeratommal végezték. A FEMTO eljárás során pont ezt a vágóeszközt váltotta ki a nagy precizitású lézer. A teljes számítógépes vezérlésnek köszönhetően pedig kizárhatók a korábbi, késes megoldással együtt járó esetleges komplikációk, illetve a szemfelszín regenerálódása során előálló hibák. Mivel a szaruhártya belsejében nincsenek érző idegvégződések, ezért nem tapasztalható fájdalom sem a beavatkozás során, sem azt követően.
Az új módszer tehát kiszámíthatóbb, pontosabb és nem utolsó sorban kényelmesebb, valamint fájdalommentes.
Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban - ahol a hatékonyság, a fájdalommentesség és a rövid felépülési idő egyaránt fontos szempont a páciens számára - az elvégzett lézeres szemműtétek száma akkor nőtt meg ugrásszerűen, amikor a LASIK-et bevezették. De a mikrokeratommal végzett lebenyvágás során ritkán előforduló komplikációk még így is sokakat visszatartottak a kezeléstől.
Az új technológiával egy csapásra megszűnt a hosszadalmas gyógyulás, ezért a páciensek sokkal könnyebben vállalják a beavatkozást. A néhány perces műtétet ambulánsan végzik, a páciens a beavatkozást követően még aznap hazamehet, s másnap akár munkába is állhat.
A magyar származású fizikus, Juhász Tibor szerint az eljárás világsikere annak is köszönhető, hogy a FEMTO jó időben született: akkor, amikor a piac is nagyon igényelte ezt. A módszer költségesebb, mint a hagyományosnak mondható késes lebenyvágásé, a páciensek azonban készek megfizetni az árkülönbséget a biztonságosabb, kényelmesebb eredmény érdekében. A FEMTO eljárás meghozta Juhász Tibor számára a megérdemelt tudományos elismerést is: kutatási eredményei nyomán a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktorának választották.

A FEMTO előnyei:
 Fájdalommentesség a műtét alatt és után
 Nagyobb kiszámíthatóság és pontosság
 Nagyobb biztonság
 Gyors gyógyulás
 Végleges látásjavulás
 Bizonyítottan jobb látás

Tudta, hogy...
A Focus Medicalban a páciensek 73%-a választja a FEMTO eljárást a szem hibás fénytörésének korrigálása érdekében? A páciensek többségének döntését legfőképpen a fájdalommentes és gyorsabb gyógyulás, a jobb látásélességi eredmények és a nagyobb biztonság befolyásolják.
A FEMTO eljárás megjelenése óta több mint 1,5 millió kezelést végeztek a világban.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet