Fájdalom nélkül - riport az FEMTO feltalálójával

Dr. Juhász Tibor Kevés tudósnak adatik meg a világban az a különleges dicsőség, hogy kutatási eredményeinek hatására tízmilliók életminősége változhat meg egyik pillanatról a másikra. Dr. Juhász Tibor fizikus professzor a FEMTO eljárással olyan eszközt adott a szemészek kezébe, amellyel a lézeres szemműtét tökéletesen fájdalom- és komplikációmentes beavatkozássá vált. Nem meglepő módon, a szaruhártya-sebészetet forradalmasító módszer néhány év alatt meghódította az egész világot.

A szemüvegnek és kontaktlencsének búcsút intő szemészeti lézertechnika immár több mint két évtizedes múltra tekint vissza. Ez idő alatt a világban több tízmillió, hazánkban pedig több tízezer páciens számára tette a lézeres eljárás lehetővé az éles látást szabad szemmel. A kezdetben forradalminak számító módszereknél azonban ma már van még újabb, s mindez egy magyar tudósnak köszönhető.
Juhász Tibor - aki a lézer szemészeti felhasználási lehetőségeit kutatta az Egyesült Államokban, San Diegóban - olyan új lézeres eljárást adott a szemorvosok kezébe, amely anélkül korrigálja a látást, hogy a szaruhártya felszínén bármiféle sérülés keletkezne. „A módszer lényege, hogy a korábban használtnál milliószor rövidebb impulzusú lézersugarakat alkalmaznak, és a felszín megsértése nélkül jutnak a szaruhártyába, ahol elvégzik a szem korrekcióját megalapozó lebenykészítést." Az ilyen lebenykészítéssel járó látáskorrekciós kezeléseket összefoglalóan LASIK típusú műtétnek nevezik. Korábban ezt a lépést egy speciális rezgőkéses mechanikai eszközzel, az úgynevezett mikrokeratommal végezték. A FEMTO eljárás során pont ezt a vágóeszközt váltotta ki a nagy precizitású lézer. A teljes számítógépes vezérlésnek köszönhetően pedig kizárhatók a korábbi, késes megoldással együtt járó esetleges komplikációk, illetve a szemfelszín regenerálódása során előálló hibák. Mivel a szaruhártya belsejében nincsenek érző idegvégződések, ezért nem tapasztalható fájdalom sem a beavatkozás során, sem azt követően.
Az új módszer tehát kiszámíthatóbb, pontosabb és nem utolsó sorban kényelmesebb, valamint fájdalommentes.
Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban - ahol a hatékonyság, a fájdalommentesség és a rövid felépülési idő egyaránt fontos szempont a páciens számára - az elvégzett lézeres szemműtétek száma akkor nőtt meg ugrásszerűen, amikor a LASIK-et bevezették. De a mikrokeratommal végzett lebenyvágás során ritkán előforduló komplikációk még így is sokakat visszatartottak a kezeléstől.
Az új technológiával egy csapásra megszűnt a hosszadalmas gyógyulás, ezért a páciensek sokkal könnyebben vállalják a beavatkozást. A néhány perces műtétet ambulánsan végzik, a páciens a beavatkozást követően még aznap hazamehet, s másnap akár munkába is állhat.
A magyar származású fizikus, Juhász Tibor szerint az eljárás világsikere annak is köszönhető, hogy a FEMTO jó időben született: akkor, amikor a piac is nagyon igényelte ezt. A módszer költségesebb, mint a hagyományosnak mondható késes lebenyvágásé, a páciensek azonban készek megfizetni az árkülönbséget a biztonságosabb, kényelmesebb eredmény érdekében. A FEMTO eljárás meghozta Juhász Tibor számára a megérdemelt tudományos elismerést is: kutatási eredményei nyomán a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktorának választották.

A FEMTO előnyei:
 Fájdalommentesség a műtét alatt és után
 Nagyobb kiszámíthatóság és pontosság
 Nagyobb biztonság
 Gyors gyógyulás
 Végleges látásjavulás
 Bizonyítottan jobb látás

Tudta, hogy...
A Focus Medicalban a páciensek 73%-a választja a FEMTO eljárást a szem hibás fénytörésének korrigálása érdekében? A páciensek többségének döntését legfőképpen a fájdalommentes és gyorsabb gyógyulás, a jobb látásélességi eredmények és a nagyobb biztonság befolyásolják.
A FEMTO eljárás megjelenése óta több mint 1,5 millió kezelést végeztek a világban.

8 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Biztonság

Több, mint 48 000 kezelés tapasztalatával és a legkorszerűbb technológiával állunk pácienseink rendelkezésére.

Szakértelem

A világon nálunk tesztelték először azt a FEMTO lézert, amivel ma már a vadászpilóták szemét is műtik. Élen járunk a legmodernebb technológiák meghonosításában.

Tapasztalat

A Focus Medical hazánk legnagyobb múlttal és tapasztalattal rendelkező látásjavító szemklinikája már 1990 óta.

Prémium megoldások

Az egyéni igényeket és fénytörési hibákat figyelembe véve alakítjuk ki a kezelési tervet. Hazánkban egyedülállóan minden korosztály számára tudunk személyre szabott megoldást nyújtani.

Orvosi garancia

Minden lézerkezelésünkre írásos orvosi garanciát vállalunk.

Egyedülálló lézerpark

Egy helyen az elérhető legmodernebb lézerberendezések. A gépek karbantartására külön gondot fordítunk. Az egyetlen klinika, ahol az üzletvezető maga is ért a lézerekhez, hiszen ő maga is lézerfizikus.

Gyors életminőség javulás

Minden lézerkezelésünkre írásos orvosi garanciát vállalunk.

Munkatársaink is itt műttették

Első kézből tapasztalhatja meg, milyen az élet lézeres szemműtét után, hiszen több kollégánk is átesett már a látásjavításon. Kérdezze őket bátran!