Gerő András történész szürkehályog műtéte

Gerő András is a Focus Medical klinikáját választotta. Őt kérdeztük a szürkehályog műtétéről: hogyan zajlott, mit tapasztalt műtét előtt és után?

Hogyan derült ki, hogy szürkehályogja van?

Eleinte semmilyen tünetem nem volt. Viszont amikor elmentem szemüveget csináltatni, akkor az illető hölgy, aki megvizsgált, azt mondta, hogy szerinte kezdődő szürkehályogom van, de még ráérek vele, abban az értelemben, hogy még nem szükséges azonnal orvoshoz fordulni, de idővel menjek majd mindenképpen el.

Rögtön nem is mentem el orvoshoz, mert semmi látásproblémám nem volt. De egyszer csak egyik napról a másikra azt éreztem, minthogyha minden olyan ködös, füstös lenne. Arra gyanakodtam, hogy nyilván a szemüvegemet kell megmosni, mert hát ez tűrhetetlen, hogy ilyen mocskos, de kiderült, hogy hiába mostam a szemüvegemet, nem változott a helyzet. Így rászántam magamat, hogy megoperáltatom a szememet.

Miben zavarta a szürkehályog a mindennapjait?

Sok mindenben zavart. Akinek nincs ilyen problémája, az el sem tudja képzelni, hogy hirtelen az, ami természetes volt eddig, az nem természetes. Például: én autóval járok, vezetek, de egy idő után nem érzékeltem teljesen tisztán, hogy zöld-e a lámpa vagy sem, különösen akkor, hogyha sütött a nap. Egy másik dolog, ami nagyon zavart, hogy nekem a foglalkozásomhoz hozzá tartozik, hogy sokat kell olvasnom. Azt kezdtem értékelni, hogy tudtam olvasni természetesen, de nagyon hamar elfáradt a szemem, tehát nem tudtam olyan ütemben és olyan mennyiségben olvasni, amiben szerettem volna. Egy harmadik dolog, én nagyon szeretek filmeket nézni, de közel kellett nagyon ülnöm már a képernyőhöz, hogy el tudjam olvasni, hogy mi van az adott filmben feliratként. Ha nincs egy ilyen szürkehályogos helyzet, akkor föl sem merülnek ezek a problémák, de így, hogy van szürkehályog, akkor ezek igenis nagy problémák.

Miért a Focus Medical klinikát választotta?

Először megnéztem azt, hogy az állami egészségügyben egy szürkehályogműtétre középmagyarország esetében mennyit kell várni. És az én megítélésem szerint, egy horribilis szám szerepelt ott. Tehát kizártam azt a lehetőséget, hogy állami kórházba menjek. Pedig utána jártam: a szemészet területén vannak egészen jól felszerelt, egészen kiváló állami intézmények, de kétségtelenül sokat kell várni rájuk. De én úgy gondoltam nem kívánok a szürkehályoggal tovább együtt élni és minél hamarabb elválnék tőle. Ezért elkezdtem nézelődni a neten, hogy hol csinálnak szürkehályog műtétet magánegészségügyi praxisban. És akkor találtam rá a Focus Medicalra. Amelyik egyrészt közel van az én lakhelyemhez, másrészt ismerőseim is ajánlották, akinek itt lézeres szemműtétük volt. Így emiatt a három dolog miatt döntöttem úgy, hogy a Focus Medicalt választom.

 

Online jelentkezés esetén a szürkehályog-műtétet megelőző alkalmassági vizsgálat árából 20.000 Ft kedvezményt biztosítunk, azaz 35.000.- Ft helyett 15.000.- Ft-ért végezzük el a vizsgálatot.

 

Milyen volt az első benyomása a klinikáról?

A weboldalon kitöltöttem egy jelentkezést, ami után telefonon kerestek meg és egy pár napon belül kaptam is időpontot vizsgálatra. Nagyon jó benyomásom volt, mert csupa helyes, udvarias és számomra kedves női személlyel találkoztam. Úgy éreztem az első pillanattól fogva, hogy személyre szólóan bánnak velem, tehát nem munkadarabként kezelnek és úgy éreztem, hogy a személyemről akarnak gondoskodni és nem csak a magyar szemészet ügyét szolgálják.

Fájdalmas volt a szemvizsgálat?

Igazából fájdalomról nem lehet beszélni, nekem semmi nem fájt. Egyedül a szemnyomás vizsgálat volt egy kicsit kellemetlen, mert valami levegőt fújnak a szemre és akkor az ember hirtelen megretten, hogy most mi van, hány óra van, mi történt? De hát ezek pillanatokig tartanak és nem fájnak. De kétségtelenül igaz, hogy ha valaki eperre vágyik tejszínhabbal, akkor ne menjen szemészeti vizsgálatra.

Mennyi időt vett igénybe az egész folyamat?

Ez lehet, hogy egy váratlan információ, de az embernek két szeme van és ugye egy ilyen szürkehályog műtétnél, ha mind a két szemen van szürkehályog, akkor szerintem kívánatos mind a két szemet, úgymond rendbe hozni. Így a két szem műtétével egy hat hetes intervallumon belül én túl voltam. Persze utána van egy gyógyulási folyamat, ami nagyjából egy hónapot vesz igénybe.

Milyen volt maga a műtét? Hogyan élte meg?

A műtét napján olajozottan ment minden, volt egy periodicitása és egy szakaszolása ennek a folyamatnak, azért a szemműtét az mégiscsak egy szemműtét, ez egy komoly dolog. Az a doktornő operált, aki vizsgált is, tehát számomra nem volt idegen. Én úgy gondolom, hogy az orvoslás során nagyon fontos a kommunikáció is. Ő végig kommunikált a műtét során, tehát nagyjából mondta, hogy éppen mit csinál. Engem személy szerint ez megnyugtatott. De, ami a lényeg, hogy nem fájt, nem volt egy negatív tapasztalat, azzal együtt, hogy megint csak ezzel a hasonlattal élve, aki eperfagyit akar enni tejszínhabbal, az ne jöjjön szemműtétre.

Műtét után pihenni kellett néhány órát egy szállodai szobában és utána haza mehettem. Másnap a kontrollvizsgálaton levették a kötést a szememről, frenetikus élmény volt, még nem tökéletes, de össze nem lehetett hasonlítani azzal, ami műtét előtt volt. Nekem körülbelül 3 hét kellett hozzá, hogy beálljon a látásom.

Miben változott az élete a szürkehályog műtét után, milyen a látása?

A távollátásom tökéletes, ha hosszabban akarok olvasni, akkor egy olyan 1-1,5 dioptrás olvasószemüvegre van szükségem, de ezt mondták is a műtét előtt. De ahhoz képest, amit a műtét előtt prognosztizáltak, egy mobiltelefont is el tudok szemüveg nélkül olvasni, tehát kis felületet is. Olyan színárnyalatokat látok, amikről el is feledkeztem, hogy vannak, mert a műtét után az ember látja a színeket. Olyan képernyő minőséget érzékelek, nem is gondoltam, hogy a mi TV-nk ilyen jó, mint amilyennek most látom. Ez egy olyan élmény, mint amikor az ember fölfedezi a világot.

Egyetlen egy hátrányát látom ennek a történetnek, hogy én huszonéves korom óta szemüveges voltam és én szerettem a szemüveget és hiányolom a szemüveget. Úgyhogy most azon gondolkodtam, hogy kamuból viselek valami üveget, hogy azért időnként ez a kielégülés meglegyen. De összeségében ez egy hihetetlenül jó érzés.

Jószívvel tudná ajánlani másoknak is, akik hasonló problémával küzdenek?

Őszintén mindenkinek azt tudom mondani, akinek szürkehályogja van, hogy ha látványosan akarja az életminőségét javítani, akkor egy ilyen szürkehályog műtéttel megteheti, hihetetlen változás. Az életszemlélete változik meg, egy pozitívabb életvilágot tud magának teremteni, mert a világ teljesen színessé és élessé válik.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet