Ismerje meg a szürkehályog leggyakoribb tüneteit

A szürkehályog nevű szembetegség sokakat érint és igen kellemetlen tünetekkel jár. Érdemes mindenkinek megismerni a leggyakoribbakat, hogy azonnal orvoshoz fordulhasson, amikor észleli őket.

A szürkehályognak már az eredeti, görög elnevezése is az egyik fő tünetre utal. A cataracta szó ugyanis görögül vízesést jelent, amellyel érzékletesen fejezték ki az “olyan, mintha egy vízfüggönyön keresztül látnék mindent” jelenségét.

Ezt a képletes vízfüggönyt sajnos sokan ismerik, hiszen a 65 év felettiek fele szenved szürkehályogtól, azaz a szemlencse állományának elszürkülésétől. Az orvostudomány még nem adott választ a kialakulásának egyetlen konkrét okára, viszont vannak ismert hajlamosító tényezők, ilyen a cukorbetegség, a dohányzás, az UV-sugárzás és a szem fizikai sérülése.

A kezeletlen szürkehályog sajnos vaksághoz is vezethet, ezért nagyon fontos orvoshoz fordulni, ha az alábbi tüneteket észleli.

Fakuló színek

Ha úgy érzi, elkezdtek kifakulni a színek, és nehezen különbözteti meg például a kéket a lilától, illetve minden egy kicsit szürkésebb, lehetséges, hogy nukleáris cataractája van, azaz a lencse magjában alakult ki a szürkehályog.

Zavaró tükröződések

Ha különösen bántják a szemét a tükröződő felületek, akkor az lehet a kortikális cataracta tünete is, amely a szemlencse kérgében alakul ki, fehéres csíkok formájában.

Zavaró fény és holdudvar a fényforrások körül

Ha úgy érzékeli, hogy este a fényforrások, mondjuk az utcalámpák már nem fénypontok, hanem inkább fénykoszorúszerűek, illetve kifejezetten zavarja az erős fény, akkor lehetséges, hogy szubkapszuláris cataractával van dolga, vagyis a szemlencse hátsó felszínéről induló szürkehályoggal.

A leggyakoribb tünetek között van még a nagy ütemben romló rövidlátás, a kettőslátás, a kontrasztok érzékelésének és a térlátás romlása. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, okvetlenül forduljon orvoshoz!

Ismerje meg a szürkehályog leggyakoribb tüneteit

Kezelhető a szürkehályog?

A jó hír az, hogy - bár csak egy megoldás létezik - a szürkehályog szerencsére ma már kezelhető, méghozzá rutineljárás. A szürkehályog műtét során az elszürkült szemlencsét műlencsére cseréljük, amely nemcsak a szürkehályog tüneteit szünteti meg és a vakságot előzi meg, hanem a korábbi fénytörési hibákat is, azaz a szürkehályog miatt kezelt szemmel újra élesen láthatunk szemüveg nélkül.

Amennyiben szeretne bejelentkezni alkalmassági vizsgálatra, ide kattintva megteheti.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet