Lézer alá feküdt Bohus Richárd világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, és nem csak a látása javult meg!

Lézer alá feküdt Bohus Richárd sztárúszó

Bohus Richárd a rendkívül sikeres magyar úszósport egyik kiválósága. Igazi sprinter, aki az 50 és 100 méteres hát-, illetve gyorsúszásban és váltóban is képes a legkiemelkedőbb eredményekre. Olimpiai ötödik helye mellett Világ- és Európa-bajnoki érmei is vannak. És most már – hála a lézeres szemműtétnek – tisztán látja, milyen út áll még előtte.

Ricsi tíz éve tudja, hogy nem tökéletes a szeme, de hosszú ideig nem törődött vele.

– Még a 2012-es olimpia előtti teljes körű orvosi vizsgálat során mondták, hogy kellene szemüveg. Aztán ugyanez a mondat elhangzott az 2016-os olimpia előtt is. De igazából csak akkor vettem komolyan a dolgot, amikor a következő évben, a budapesti világbajnokságon a váltó utolsó embereként értem célba. Láttam, hogy a társaim örülnek, de nem tudtam, hányadik helynek, mert az eredményjelzőn kiírt helyezésünket egyszerűen nem tudtam elolvasni és ez nagyon rossz érzés volt – emlékszik vissza hősünk a sorsfordító napra.

Bohus Ricsinek -2,25 és -1,5 cilindere volt, így hát eldöntötte, hogy csináltat magának szemüveget.

– Amikor 2020-ban karanténba kerültem, akkor tűnt fel, hogy tényleg mennyire rosszul látok. Ekkor mentem el szemüveget csináltatni. Vizsgálat során a szemész, felrakott egy olyan szemüveget, ami megmutatta, milyen lenne a látásom cilinder nélkül. Fogalmazzunk úgy: nagyon csodálkoztam, egy világ omlott össze bennem, amikor rádöbbentem mennyire rosszul látok. Az meg sokkolt, hogy hobbifotósként milyen borzasztó képeket osztottam meg a neten, csak amiatt, mert nem úgy láttam a dolgokat, amilyenek azok a valóságban.

Szemüveg fel, szemüveg le, ha lehajolt, gyakran leesett, a covid alatt, ha maszkot viselt, a lélegzésnél bepárásodott, úgy, hogy egy idő után eldöntötte, véget vet ennek a tortúrának.

– Nagy lökést adtak a francia erőnléti edzőnk szavai is. Ő ugyanis arról győzködött, hogy azért nem tudok a hét második felében már maximális erőbedobással edzeni, mert fáradt vagyok attól, hogy amikor nincs rajtam a szemüveg – márpedig az edzések miatt gyakran nincs –, akkor az agyam megpróbálja korrigálni a látáshibámat, s ez észrevétlenül ugyan, de nagyon sok energiát vesz igénybe, rendkívül fárasztó.

Amikor eljött a lézeres szemműtét ideje

– Beszéltem olyan barátaimmal, ismerőseimmel, akik túlestek már a lézeres szemműtéten, volt köztük, aki -7 dioptriával „futott neki” a beavatkozásnak és mindenki pozitívan nyilatkozott az eredményről. Biztattak, hogy vágjak bele, és szinte mindegyikük a margitszigeti Focus Medical klinikát ajánlotta, szinte áradoztak róla. Azért én tájékozódtam a többi klinikáról is, de végül hallgattam a kapott tanácsra.

A sportolót több kellemes meglepetés érte a vizsgálatok során, a legjobban annak örült, hogy megtudta az egyik legmodernebb műtét a VISUMAX a cilinder kijavítására is képes, így az ő látásán is lehet segíteni.

– Maga a kezelést nemhogy a kézműtétemmel, de még egy fogorvosi kezeléssel sem tudom egy napon emlegetni. Ilyen kedvességre nem is számítottam, amivel itt találkoztam. Azt meg végkép nem gondoltam, hogy a műtét ennyire gyors és fájdalommentes lesz, 4x30 másodperc alatt vége is volt, ennyi idő alatt egy jó versenyző bő 200 métert tud leúszni. Az meg különösen jó volt, hogy a műtét után egyszerűen kisétálhattam a klinikáról. Azonnal jobban láttam, másnap pedig már vezettem és kondi edzésre is mehettem, természetesen csak könnyű mozgásokat végeztem.

Kiderült, hogy igaza volt a francia trénernek, amióta jó a látása, sokkal kevésbé fáradékony és kevesebb alvásra van szüksége.

– Most, hat héttel a műtét után tökéletesen látok, egészen megváltozott az életem, bár azt még szoknom kell, hogy ha lehajolok, nem kell a levegőben elkapnom a fejemről leeső nemlétező szemüveget. De a lényeg: most már én is nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek a lézeres szemműtétet, mert tényleg gyors, biztonságos és fájdalommentes.

A VISUMAX kezelés a lézeres látásjavító műtétek között az egyik legmodernebb. Szinte hihetetlen, de a rövid vagy távollátást -12 és +5 dioptria között, az asztigmiát (cilindert) pedig 6 dioptriáig képes korrigálni.

Az eljárás maximálisan kényelmes és biztonságos, a Focus Medical pedig a hazai szemklinikák közül a legnagyobb, több, mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik.

Érdemes minél hamarabb jelentkeznie mert a VISUMAX kezelés most akár 180 000ft kedvezménnyel vehető igénybe.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet