Miben különböznek egymástól a látáskorrekciós műtéti eljárások?

Mi történik pontosan a lézeres kezelés során?

Az ember szaruhártyáján, vagyis a szem elülső felszínén áthaladó fénysugaraknak pontosan a látóhártyára kell vetülniük ahhoz, hogy a távoli tárgyakról éles kép keletkezzen. Ha a kép életlen, akkor szemüveggel vagy kontaktlencsével irányíthatjuk a fénysugarakat a megfelelő helyre.

Szemüveg vagy kontaktlencse helyett megtehetjük ezt oly módon is, hogy magának a szaruhártyának a fénytörését változtatjuk meg a lézer segítségével. Ez úgy képzelhető el, mintha egy állandó, láthatatlan kontaktlencsét illesztenénk a szemre.

A lézer tehát alkalmas arra, hogy nagyon precízen megváltoztassa a szaruhártya fénytörését a kívánt irányba, megszüntetve ezzel akár a rövidlátást (myopiát), akár a távollátást (hypermetropiát), akár az astigmiát.

A fénysugarak a lézerrel kezelt szemben ugyanúgy a látóhártyára vetülnek, mint az eredetileg is egészséges szemben. A lézersugarat egy célszámítógép vezérli, emberi beavatkozástól teljesen függetlenül.

Háromféle eljárást alkalmaznak ma világszerte a szaruhártya fénytörésének lézerrel történő megváltoztatására:

PRK a teljesen biztonságos eljárás.

A lézeres korrekciót közvetlenül a szaruhártya felszínén végezzük. A PRK eljárással végzett látásjavító műtétet elsősorban mínusz 4 dioptria alatti fénytörési hibák esetén javasolt.

Előnye, hogy rendkívül biztonságos, eredményei kitűnőek. Hátránya, hogy a műtét utáni első három nap kifejezetten kellemetlen, akár fájdalmas is lehet. A munkába állás általában 7-10 napot vesz igénybe, a gyógyulási időszak hosszú.

LASIK a kényelmes módszer.

A szaruhártya teljesen érzéketlen felszín alatti rétegeiben végzik el a lézeres korrekciót. Ehhez azonban hozzá kell férniük a felszín alatti rétegekhez. A hagyományos LASIK során egy mikrokeratom nevű rezgő késsel egy lebenyt képeznek a szaruhártya anyagából, így érve el az érzéketlen rétegeket.

A hagyományos LASIK előnye, hogy nemcsak a műtét alatt, hanem a műtét után sem kell semmilyen komoly kellemetlenségre, fájdalomra számítani. Gyorsan stabilizálódik a látásélesség, ezért általában 1-2 nap múlva nincs akadálya a munkába állásnak sem.

Hátránya, hogy ritkán ugyan, de főként a mechanikus mikrokeratom által készített lebeny miatt lehetnek súlyos szövődményei. Klinikánk emiatt LASIK kezelést már nem végez, kizárólag a teljesen biztonságos és szövődménymentes FEMTO kezelést alkalmazzuk.

Az egyedülálló FEMTO (Femtosecundumos) technika, ami egyesíti a biztonságot és a kényelmet 

A lézeres szemsebészet egyik legújabb vívmányát, az Intralase Corp. által kifejlesztett FEMTO technikát hazánkban elsőként a Focus Medical alkalmazta.

A biztonságosságot jelentő technikai újdonság a hagyományos LASIK eljáráshoz képest az, hogy a védőlebenyt nem emberi kéz, nem mechanikus műszer, hanem egy számítógép vezérelte speciális femtosecundumos lézerkészülék alakítja ki. A védőlebeny számítógépes terv alapján, a lézer elképesztő pontosságával, a milliméter ezredrészének megfelelő precizitással készül.

A célszámítógép minden páciens számára megtervezi az adottságainak megfelelő ideális védőlebenyt, s a speciális lézer ezt az ideális lebenyt alakítja ki, mely tökéletesen visszailleszkedik és rendkívül gyorsan, stabilan rögzül.

A lézeres korrekciót követően a FEMTO mentes mindazon szövődménylehetőségektől, amelyek miatt a hagyományos LASIK eljárás világszerte visszaszorulóban van.

A Femtosecundumos eljárás tökéletesen egyesíti a PRK és a LASIK kezelés előnyeit és mellőzi mindkét eljárás hátrányait.

Vagyis nem kényszerülünk kompromisszumra, hiszen ezzel az eljárással pácienseinknek egyszerre nyújtunk maximális biztonságot, teljes fájdalommentességet, rendkívül gyors gyógyulást és azonnali eredményt biztosító látásjavulást.

A nagy dioptriás kezeléseknél is kitűnő eredményt garantál ez a módszer.

A femtosecundumos precíz technológia lehetővé teszi, hogy teljes nyugalommal és biztonsággal dönthessünk a lézeres látáskorrekció mellett, hiszen saját és a világon végrehajtott több millió kezelés tapasztalatainak alapján elmondható, hogy ez az eljárás az az orvostudomány egyik legbiztonságosabb szemészeti beavatkozása.

Hátránya nem ismeretes sem a külföldi, sem a hazai tapasztalatok alapján, pácienseink többsége a femtosecundumos eljáráson alapuló VISUMAX kezeléseinket választja.

 

Klinikánkon minden lézeres szemműtét aberrometriás vizsgálat alapján történik

Mit jelent az aberrometriás vizsgálat?

A elsődleges fénytörési hibákat -melyet dioptriában fejezünk ki- pontosan meg lehet mérni. Ezt korrigálja a szemüveg, a kontaktlencse vagy a hagyományos lézerkezelés.

Az emberi szemnek azonban másodlagos, nagyon apró fénytörési hibái is vannak, melyek befolyásolják a látásunk élességét. Az aberrométer nevű készülékkel, amit magyarul hullámfront-mérőnek nevezzük., ezeket a nagyon apró másodlagos eltéréseket, fénytörési hibákat is meg lehet határozni.

aberrométer

Egyénre szabott kezelések hullámfront-elemzés alapján - „szuperlátás”

Az elsődleges fénytörési hibák megszüntetésével el lehet érni a 100%-os látásélességet. Ez azt jelenti, hogy a klasszikus szemészeti olvasótáblán a piros vonal fölött minden betűt és számot élesen látunk.

A másodlagos fénytörési hibák megszüntetésével 100% fölötti látásélességet lehet elérni, melyre a hullámfront elemzésen alapuló lézerkezelésen kívül semmi más nem alkalmas.

Klinikánkon Carl Zeiss Meditec által kifejlesztett hullámfront mérő berendezést (aberrométert) és szaruhártya feltérképező rendszert (topográfot) alkalmazunk, amelyek segítségével ezek a magasabb rendű fénytörési hibák is feltérképezhetők. Az adatok átvihetők a korrekciót végző repülőpontos (flying spot) lézerkészülékbe, így válik a kezelés teljesen egyénre szabottá. 

Klinikánkon kizárólag ezen készülékek méréseivel egybekötött lézeres kezeléseket végzünk a lehető legtökéletesebb látásélesség elérése érdekében.

A hullámfront-mérő, azaz aberrométer.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet