A lézeres szemsebészet hosszú távon is biztonságosnak bizonyult

A lézeres szemsebészet hosszú távon is biztonságosnak bizonyult

Legfrissebb kutatások szerint úgy tűnik, a lézeres szemsebészetnek nincsenek hosszú távú hatásai a szaruhártya belső sejtrétegére, a hámsejtekre.

A kutatások során 16 páciens szemét vizsgálták meg, akik vagy PRK kezelésen (Photorefractive Keratectomy – fénytörő szaruhártya-eltávolítás, melynek során ledörzsölik a szaruhártya védőrétegét, a hámsejteket, és a szaruhártya felszínén végzik a lézeres kezelést), vagy LASIK kezelésen (angol mozaikszó: a Laser-Assisted in Situ Keratomileusis-ból összerakva, jelentése: a sebész egy mechanikus eszköz segítségével védőlebenyt képez a szaruhártya felső rétegeiből. Ezt felhajtja, majd a lebeny alatti rétegben elvégzi a lézerkezelést. Végül visszahajtja a lebenyt, amely visszafekszik a műtött területre.) estek át.

A szaruhártya belső sejtrétegéről, a hámsejtekről felvételeket készítettek mindkét műtétfajta előtt, majd 9 évvel a műtétek elvégzése után is. A kutatóorvosok a fenti 16 páciens – akiknek tehát lézeres szemműtétük volt - szaruhártya hámsejtjeinek éves veszteségrátáját hasonlították össze olyan 42 ember szaruhártya hámsejt veszteségrátájával, akik egyáltalán nem estek át semmilyen szemsebészeti műtéten. A lézeres műtétet követő 9 év múlva a páciensek szaruhártya hámsejt sűrűsége 5.3 %-kal volt kevesebb, mint a műtéti beavatkozás elvégzése előtt. Ugyanakkor az éves hámsejt veszteségrátájuk (0.6 %) megegyezett azokéval, akik semmilyen műtéti beavatkozáson nem estek át.

Ez a friss és hosszú távú kutatásból származó eredmény alátámasztja számos más, rövid távon elvégzett vizsgálat eredményeit is, amelyekben szintén nem találtak szignifikáns hámsejt veszteséget a LASIK és a PRK lézeres szemműtétek után. A jelen kutatási eredmény fontosságát növeli, hogy vizsgálták azt is, vajon a LASIK, vagy PRK szemműtéten átesett páciensek szaruhártyáját felhasználhatják-e, mint donorszövetet.

Mivel a kutatási eredmény azt mutatta, hogy a PRK lézeres műtéten átesett emberek hámsejt veszteségrátájában nincs különbség, összehasonlítva a műtéten egyáltalán át nem esett emberekével, az orvosok úgy vélik, a PRK műtéten átesett páciensek szaruhártyája alkalmas lesz későbbi keratoplasztikára – olyan sebészeti eljárásra, amelyben a szaruhártya meglévő problémájának korrigálására donorszövetet használnak fel.

Forrás: www.diagnozis.hu

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet