Megéri kontaktlencsét hordani?

Megéri kontaktlencsét hordani?

Vannak, akik azért nem teszik le a voksukat a kontaktlencse mellett, mert tartanak attól, hogy “a szemükbe kell nyúlni”. Ez egy teljesen érthető aggály, azonban nem ez a fő oka annak, amiért nem érdemes a kontaktlencsét választani.

Vigyázunk rá, mint a szemünk fényére?

A kontaktlencse-viselés sajnos komoly kockázatot rejthet, ugyanis ha nem ápoljuk és tároljuk megfelelően a lencsét, akkor nemcsak képletesen nem vigyázunk a szemünk fényére. A kontaktlencse esetében a biztonság kulcsa a higiénia, ugyanis ha kicsit is szennyezetten kerül a szembe (mondjuk a nem steril tárolófolyadék vagy kéz miatt), akkor csúnya fertőzéseket, de akár igazán súlyos szembetegségeket, látászavarokat is okozhat. A fokozott higiénia-szükséglet miatt már alapvetően is sokan érzik kényelmetlennek a kontaktlencsés életmódot, de ezen nem is csodálkozhatunk, hisz minden kivételkor és betételkor alaposan kezet kell mosni, ha lehet, akkor antiallergén szappannal, beszerezni a megfelelő kellékeket, tárolókat, folyadékokat, és persze nem árt, ha időben ki is veszi az ember.

Kontaktlencsét viselni tehát nagy felelősség, méghozzá folyamatos. Nincs szünnap, nincs elmulasztott kézmosás vagy túlhordás. Ezeknek tudatában megéri?

Kontaktlencse-viselés és strandolás? Nem javasolt.

A strandon a kontaktlencsések nemcsak azt kockáztatják, hogy esetleg elveszítik az egyébként nem túl olcsó lencsét, hanem a fertőzésveszélyt is. Különösen kellemetlen helyzeteket szülhet a tengerben fürdőzés, mert a sós víz elvonja a vizet a lencséből, a só pedig lerakódik a felszínére, amely alapvetően is károsíthatja, és emellett még lélegezni sem engedi a szaruhártyát.

Azoknak, akiknek mindene a víz, a strand vagy a vízi sportok, határozottan ajánljuk a lézeres szemműtét megfontolását, ugyanis számukra ez az egyetlen olyan látásjavító alternatíva, ami éles látást és önfeledtséget is biztosít.

Vörös szem effektus

Sajnos a vörös szem effektussal nem a rosszul sikerült fotókra gondolunk, hanem a kontaktlencse-viselés következményeire. A kontaktlencse sajnos annyira érzékeny, hogy erősen negatív hatással lehet rá a légszennyezettség, a légkondicionálás, a füst, a túl meleg levegő vagy a hosszas számítógéphasználat is, mert a szemünk ezekre általában egyféleképp válaszol, szemszárazsággal. Minden kontaktlencsés ismeri a szúró, égő érzést és tükörből visszanéző vörös szemeket. Bár a műkönny és a fokozott folyadékbevitel valamennyire segíthet a helyzeten, sajnos ezek is csak átmenetileg enyhítik a problémát.

Akinek a szeme kifejezetten érzékenyen reagál a kontaktlencsére, annak kínszenvedés a viselése. Nekik azt javasoljuk, hogy mindenképp jelentkezzenek be hozzánk egy alkalmassági vizsgálatra, mert ha alkalmasak a lézeres szemműtétre, akkor egy életre meg tudjuk oldani a látásproblémáikat.

A szaruhártya ereződése

A szaruhártya ereződése a lágy kontaktlencse viselésének leggyakoribb mellékhatása. Olyankor fordul elő, amikor már hosszabb ideje hordjuk az lencsét. Ez az elváltozás szabad szemmel nem látható, de a szemészeti vizsgálat ki tudja mutatni, és ha kimutatja, akkor egy időre muszáj megválni a lencsétől. Viszont ilyenkor sem árt, ha lát az ember, szóval vagy előkapja a szemüveget (amit feltehetően nem szeret, ha a kontaktlencsét választotta), vagy megfontolja a lézeres látásjavítást.

Bizonyos betegségek gátolják a kontaktlencse használatát

Sokan gondolják úgy, hogy aki hordhat szemüveget, az hordhat kontaktlencsét is, de ez nem igaz. Bizonyos betegségek ugyanis hatással vannak a szemre is, és ilyen esetekben ellenjavallt a kontaktlencse használata. Meglepő, de még csak nem is kell annyira drasztikus dolgokra gondolni, hisz ha a szervezetben gyulladással járó betegség zajlik, akkor megváltozhat a könnytermelés mennyisége és minősége, ami bizony azt jelenti, hogy - ha csak egy időre is, de - búcsút kell mondanunk a lencsének.

Kontaktlencse allergiaszezonban?

Valószínűleg senki sem vágyik arra az allergiaszezonban, hogy az egyébként is irritált szemébe még egy plusz idegen dolog is kerüljön. Az pedig csak fokozza a problémát, hogy ilyenkor a könny is sűrűbbé válhat, és fehérje csapódhat ki a kontaktlencse felszínére, ami további kényelmetlenségeket okozhat. A szakemberek ilyenkor általában gyógyszeres kezelést javasolnak, illetve gyakoribb lencseváltást, de azt is mondhatják, hogy egy időre hagyjon fel az érintett a kontaktlencse-viseléssel.

De számukra is van megoldás: a lézeres látásjavítás. Érdekesség, hogy 1997-ben végezték el a világ első femtolézeres látásjavító műtétjét, méghozzá Magyarországon, Budapesten, a margitszigeti Focus Medicalban. A lézeres látásjavítás iránti elkötelezettségünk azóta is töretlen, lépést tartunk a technológia fejlődésével és minden nap azért dolgozunk, hogy visszaadjuk a hozzánk fordulóknak az éles látás élményét. Ha úgy érzi, itt az ideje eldobni a kontaktlencsét, jelentkezzen be alkalmassági vizsgálatunkra!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet