Mekkora dioptria javítható lézeres szemműtéttel?

Mekkora dioptria javítható lézeres szemműtéttel?

A lézeres látásjavítás kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdések közé tartozik a “Mennyire fáj?”, a “Hány éves kortól ajánlott?” és a “Hány dioptriáig műtenek?” A felsoroltak közül persze mind teljesen jogos kérdés, és ebben a cikkben meg is válaszoljuk őket!

Manapság csak azért nem szúrjuk ki egyből a hatalmas dioptriájú szemüveglencséket, mert az egyre modernebb lencsekészítő módszereknek köszönhetően már ezek is vékonyíthatók. Előfordulhat, hogy egy viszonylag könnyűnek, kecsesnek látszó szemüveg annyira “erős”, hogy anélkül szinte semmit sem lát a szemüveg gazdája.

Mit érzékelnek a nagy dioptriával élők?

Képzeljük el például egy -12-es dioptriájú szemüveget viselő ember átlagos reggelét. Megcsörren az ébresztő a telefonján, amiért szinte vakon nyúl, és nem azért, mert álmos, hanem mert nincs rajta a szemüvege. Jobb esetben nem veri le egyiket sem az ágy melletti szekrénykéről, de ugye nem érvényesülhet minden nap a jobb eset. Végül kinyomja az ébresztőt, felveszi a szemüvegét és besétál a fürdőbe egy gyors zuhanyra. Természetesen nem szemüvegben zuhanyzik és leveszi, ezzel egy homályos, felismerhetetlen térré varázsolva a fürdőszobát. A tusfürdőért is megszokásból nyúl nem azért, mert látja, hanem mert tudja hol van és reménykedik, hogy nem fogyott ki mert akkor újat kellene varázsolnia valahogy, ami csak szemüveggel megy. Persze zuhany után rögtön fel kell venni a szemüveget. A következő nehézség akkor következik, amikor hidegből belép a munkahelyére és természetesen bepárásodik a szemüvege, gyorsan lekapja, és onnantól kezdve szintén megszokásból közlekedik, de azt már nem látja, kik köszönnek neki. Folytathatnánk még ezt a kellemetlen, -12 dioptriás napot, de beszéljünk inkább arról, mi lehet a megoldás!

Műthető lézerrel a -12 dioptria? Na és fáj?

Csak hogy leszögezzük a legfontosabbat: a lézeres szemműtét fájdalommentes! A műtét szó sokak számára hat ijesztően, de a jó hír az, hogy a lézeres látásjavító eljárások teljesen fájdalommentesek.

A másik nagyon fontos kérdés, hogy hány dioptriáig jelent megoldást a lézeres látásjavítás. A válasz szerencsére ez esetben is nagyon kedvező, hisz még a példánkban szereplő -12 dioptria is kezelhető ezzel a megoldással. Jelenleg a távollátók esetében +5,5, a rövidlátók esetében pedig -12 dioptriáig javasolt a lézeres látásjavítás.

Hány éves korig érdemes várni a lézeres szemműtéttel?

A dioptriális határokon túl, van egy alsó korhatár is. A 18 év alattiaknak nem javasolják a lézeres látásjavítást, mivel ebben a korban a szemtengely mérete és a dioptriája is változhat még, de a gyakorlat azt mutatja, hogy érdemes megvárni a 19, 20 éves kort, hogy a szervezet fejlődése befejeződjön. Van egy felső korhatár is, amit 65 évnél húztak meg a szakemberek, de ez nem azt jelenti, hogy 65 év felett már nincs remény! Számukra a látásjavító lencseműtét lehet a megoldás.

Azt, hogy alkalmasak vagyunk-e a lézeres szemműtétre, több tényező is befolyásolja, de a nagymúltú Focus Medical szemklinikán rendkívül tapasztalt orvosok vizsgálják meg a hozzájuk érkezőket, hogy kiderüljön, milyen megoldással adható vissza az éles látás élménye.

Remény tehát még -12 dioptria esetén is van, nincs teendő csak jelentkezni alkalmassági vizsgáltra a Focus Medicalba.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet