Mi köze a szemnek a cilinderhez?

Mi köze a szemnek a cilinderhez?

Biztosan sokan hallották már ismerőseiktől, vagy akár pont a saját szemészüktől a “cilinderes szem” kifejezést. Bár a cilinderről a legtöbb embernek a kalap jut eszébe, ha a szemünkről van szó, akkor a cilinder az asztigmiára utal. De mi is az az asztigmia?

Az asztigmiát - amit a köznyelvben tévesen szemtengelyferdülésként neveznek - ugyanúgy a fénytörési hibák közé soroljuk, mint a rövidlátást vagy a távollátást. Asztigmiás szem esetében a szembe érkező, vízszintes síkban haladó fénysugarak nem pont ugyanabban a pontban egyesülnek, mint a függőlegesen haladók, és ez okozza a problémát. A miérteket a szaruhártya vagy a szemlencse tökéletlenségében kell keresni, amely miatt a szemnek gyakorlatilag több fókuszpontja lesz, és ez - nem meglepő módon - homályos látást eredményez.

Míg az egészséges szemfelszínt egy szabályos gömbformaként kell elképzelni, a cilinderes (asztigmiás) szem felszíne inkább tojásdad alakú, tehát olyan, mintha az eredetileg szabályos gömböt az egyik irányból egy kicsit megnyomnánk. Az eltolódott tengelyek miatt a szembe érkező fénysugarak szétszóródnak, és valójában emiatt veszítjük el az éles látás élményét. Az asztigmia lehet szabályos és szabálytalan is. Az előbbi esetben a két tengely derékszöget zár be, utóbbiról még ez sem mondható el - ilyenkor általában a szaruhártyán is megfigyelhetők további szabálytalanságok.

Hogyan ismerjük fel az asztigmiát?

A rövidlátást és a távollátást könnyen felismerhetjük, hisz vagy közelre, vagy távolra nem látunk élesen, de az asztigmia további tünetekkel is nehezíti az emberek életét. Habár nagyon gyakran jelen van a fent említett fénytörési hibák mellett, így összetett problémával kell számlni. A cilinderes szeműek gyakran panaszkodnak olvasás, tv-nézés, okostelefonozás közben jelentkező fejfájásra. Ezek a tevékenységek közben úgy érzik, hogy nagyon gyorsan elfárad a szemük, és akármennyire érdekelné őket az a hír, amit olvasnak, vagy az a film, amit éppen néznek, inkább lerakják a mobilt és leállítják a lejátszást, mert egyszerűen túl fárasztó és fájdalmas lenne minden további perc.

Érdemes megjegyezni, hogy az asztigmia nem csak a felnőtteket érintheti. Ha például egy kisiskolásnak tanulási nehézségei adódnak, amikor a betűkkel és a számokkal kellene megismerkednie, ajánlott megnézetni a szemét, hisz lehet, hogy az asztigmia miatt koncentrál nehezebben.

Hogyan orvosolható a probléma?

Kisgyermekek esetében általában a szemüveg lesz a megoldás, de a felnőttek már további lehetőségekkel is számolhatnak. A szemüveg esetén egy olyan speciális, hengerfelszínből csiszolt lencsére van szükség, amelyet kicsit nehezebb megszokni, mint a jól ismert pluszos vagy mínuszos lencséket, de valamennyire tényleg képes tompítani a tüneteket - persze csak addig, amíg viseljük is a szemüveget. Léteznek asztigmiásoknak készített kontaktlencsék is, de sokan viszolyognak is a kontaktlencse-viselés gondolatától, hisz amellett, hogy “bele kell nyúlniuk a szemükbe”, a nem megfelelő tárolás és tisztítás nagyban megnöveli a különböző szemgyulladások kockázatát is.

A legjobb megoldásnak a lézeres látásjavítás tűnik, amely ma már nemcsak fájdalommentes, de meglehetősen gyors eljárásnak is számít. A mindössze 2-3 perces lézeres szemműtét során egy csúcskategóriás lézer úgy formálja át a szaruhártyát, hogy a szembe érkező fénysugarak újra egy pontban találkozzanak, ezzel újra élessé, kontúrossá téve a látást.

Akinek már elege van abból, hogy nem tud végignézni egy filmet fejfájás nélkül, vagy hogy már a munkanap negyedénél úgy érzi, hogy alig lát, mindenképp jelentkezzen be egy alkalmassági vizsgálatra a Focus Medicalhoz, ahol egy nagyszerű, felkészült orvosi csapat segíthet visszaadni az éles látását és elűzni az állandó fejfájást!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet