Nagy Tímea: Sokan irigykednek rám, de nem csak az olimpiai aranyak miatt!

Nagy Tímea: Sokan irigykednek rám, de nem csak az olimpiai aranyak miatt!

Az egyetemes magyar sport egyik legnagyobb alakja a vívó Nagy Tímea, aki azon klasszisok igencsak szűk csoportjához tartozik, akik meg tudták védeni egyéni olimpiai bajnok címüket. 2021 ősze óta már nemcsak az eredményeire lehet büszke, hanem a kiváló látására is.

Legnagyobb sikereit, legalábbis egyéniben, 30 fölött érte el, ekkor nyert két olimpiát és lett világbajnok. Ilyen későn érő típus?

Szerintem nem erről van szó. Sokkal inkább arról, hogy miután megszületett az első gyermekem, Csenge, már nem akartam olyan görcsösen a sikert. Ennek köszönhetően pedig végre ki tudtam magamból hozni azt a tudást, ami egyébként már korábban is bennem volt.

Európa-bajnok, hatszoros vb-győztes, kétszeres olimpiai aranyérmes… Van bármilyen hiányérzete a pályafutását illetően?

Nagyon jó lett volna legalább egyszer a csapattal is olimpiai dobogón állni. Bármelyik fokán...

Visszavonulás után sem szakadt el a sporttól, számos tisztséget tölt be.

Így igaz, jelenleg a Hajós Alfréd uszoda és a Duna Aréna létesítményvezetőjeként dolgozom. Ezen kívül aktív vagyok a Magyar Vívó Szövetség elnökségében, tagja vagyok a MOB Mező Ferenc sportbizottságának, s amit a legbüszkébben mondok: Kárpáti Gyuri bácsi halála óta elnöke vagyok a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének.

Ennyi elfoglaltság mellett sok szabadideje nem maradhat. A keveset, ami mégis, mivel tölti?

Most, ötven felett ismerkedem egy nagyon komoly kihívást jelentő harcművészettel, a muaj thai-jal. Ez olyan tiszteletre és alázatra tanít, hogy minden sportolónak, minden vezetőnek érdemes lenne kipróbálnia. Meg persze a három gyerekemmel is törődöm, hiszen 2010-es válásom óta egyedül nevelem őket.

Említette, hogy lézeres szemműtéte óta több az irigye akad. Mesélne erről?

Nagyjából nyolc éve lehetett, amikor feltűnt, hogy egyre jobban erőltetni kell a szemem ahhoz, hogy el tudjam olvasni a mobilom kijelzőjén a szöveget, vagy például a bevásárlólistám „értelmezésével” is gondjaim akadtak, ezért egy idő után már 1,75 dioptriás olvasószemüvegre volt szükségem.

Sok kellemetlenséget okozott a szemüveg?

Aprókat, de sokat. Kis túlzással a lakás minden pontján tartottam egyet, mert nemcsak az olvasgatáshoz kellett, hanem a takarításhoz, a tűbe fűzéshez, a gyerekek házi feladatának ellenőrzéséhez is. Engem ez nagyon zavart volna. Ha meg otthon felejtettem, meg voltam lőve, még az autóban a műszerfalat sem láttam tisztán. S mivel nem vettem mindig fel, inkább erőltettem a szemem, egy idő után gyakran fájt a fejem.

Honnan hallott róla, hogy a problémáján egy pár perces kezeléssel segíteni lehet?

Több ismerősömnek, barátomnak mondtam, hogy irigylem őket, mert nem romlott el a látásuk. Erre kiderült, hogy dehogynem, csak ők már túlestek a megfelelő beavatkozáson. Persze azért korábban is tudtam róla, hogy léteznek lézeres szemműtétek...

Miért épp a Focus Medicalt választotta?

Ezt egy olimpiai bajnok társamnak, a kenus Vaskuti Istvánnak köszönhetem. Ő adta meg a döntő lökést, amikor nemcsak a műtét előnyeit ecsetelte, de azzal is biztatott, hogy a munkahelyemhez egész közel, a Margitszigeten is megcsináltathatom a szemem.

Ugye, ősszel esett át a beavatkozáson?

Igen, megvártam, míg már nem olyan erős a nap fénye, mint nyáron. Persze előtte átestem az ilyenkor kötelező alkalmassági vizsgálaton. Egy kollégámmal együtt mentünk el, róla kiderült, hogy a szeme nem alkalmas a kezelésre. Nekem szerencsém volt, megkaphattam az egyik legkorszerűbb eljárást, a VISUMAX-olvasószemüveg kezelést.

Milyen volt maga a műtét?

Leginkább könnyű, gyors, fájdalommentes. A megbeszélt napon bementem, előkészítettek a beavatkozásra, a műtét maga, nem túlzok, néhány másodpercig tartott.

Semmi kellemetlen érzés, probléma?

Csak egy picike, de azt is magamnak „köszönhettem”. A műtét után elsőre ügyetlenkedtem, nem tudtam a szemembe csöpögtetni. De az egyébként is nagyon kedves személyzet segített, így végül minden rendben volt. Odahaza aztán meg már ment egyedül is.

Mikorra kapta vissza a „régi” látását?

Ahogy kijöttem a műtőből, már csekkoltam az eredményt, s valóban, élesen láttam a mobilom kijelzőjét. Tényleg azonnali és ugrásszerű volt a javulás, legfeljebb az éjszakai vezetésnél voltak még rövid ideig problémám, de az is hamar megoldódott. Hozzáteszem, minden orvosi előírást nagyon fegyelmezetten betartottam.

Mennyiben változtatta meg az életét ez a lézeres szemműtét?

Sokban. Rájöttem, hogy mi mindenre vagyok képes. Egyébként csak egyetlen napot kellett a munkából kihagynom, két nappal később pedig már a muaj-thai edzésre is lemehettem.

Van esetleg olyan ismerőse, akit már Ön inspirált arra, hogy megcsináltassa a szemét?

A műtét után egy orvos barátom azzal poénkodott, hogy nem hiszi el, hogy ezt is látom, azt is látom. Aztán bebizonyítottam, hogy de igenis. Most már ott tart, hogy ő is bele akar vágni.

Ha Ön is Nagy Tímea történetét olvasva szintén kedvet kapott a műtéthez, van egy jó hírünk. Jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatra, mert akár 180 ezer forint kedvezménnyel is igénybe veheti a VISUMAX kezelést!

A Focus Medicalról

A margitszigeti Focus Medical a legrégebbi, több mint harmincéves tapasztalattal rendelkező szemészeti lézerklinika, kiváló, rutinos orvosokkal, ahol a ma elérhető legkorszerűbb, legbiztonságosabb eljárásokkal, köztük a Visumax kezeléssel végzik a szemműtéteket.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet