Öt dolog, amit sokan rosszul tudnak a szürkehályogról

Nagyon sok tévhit kering az interneten mindenféle témával kapcsolatban. Nem kivételek ez alól az egészségünket érintő kérdések sem. Sajnos legtöbbünk hajlamos arra, hogy amint valami tünetet észlel magán, az internetre és az ott keringő áltudományos megállapításokra hagyatkozik. Hogy senki ne essen ebbe a hibába, most lerántjuk a leplet a szürkehályoggal kapcsolatos öt leggyakoribb tévhitről.

1. Tévhit "A szürkehályog nem okoz károkat a színlátásban.

Az orvosi néven cataractának nevezett szürkehályog a szemlencse elszürkülését jelenti. Az életkor előrehaladásával egyre gyakrabban előforduló jelenség, vagyis a szemlencse elszürkülése miatt, sajnos a világ is szükségszerűen kifakul, és olyanná válik, mintha egy fátylon, vagy vízesésen keresztül látnánk mindent. Sajnos tévednek azok, akik azt hiszik, hogy ennek a szembetegségnek a neve csak utal holmi „szürkeségre”. Mindennek tetejébe ha az ember nem kellő körültekintéssel foglalkozik a hályoggal, akár látása elvesztéséhez, vaksághoz is vezethet.

2. Tévhit „Van gyógyszer a szürkehályogra! Vagy ha nem, hát szemüveggel, kontaktlencsével korrigálható a betegség okozta rossz látás."

Sajnos ez nem igaz. Ugyanis azon a homályos látáson, amit szürkehályog okoz, nem segít sem a szemüveg, sem a kontaktlencse, és gyógyszerekkel sem kezelhető a probléma. A megoldást egyedül a szemlencse kicserélése jelenti. A szürkehályog műtét teljesen fájdalommente és jó hír, hogy a modern műlencsékkel teljesen visszaállítható a hályog előtti látásélesség.

Öt dolog, amit sokan rosszul tudnak a szürkehályogról

3. Tévhit „Nem érint mindenkit ez a betegség.

A szomorú igazság az, hogy mindenki érintett lehet. Az életkor előrehaladtával bárkinek lehet szürkehályogja.. Évente majdnem 40 millió szürkehályog műtétet végeznek el világszerte. Az idősödés mellett a dohányzás is "elősegítheti" a betegség kialakulását. Sajnos a szürkehályog a cukorbetegségnek, illetve az immunrendszer legyengülésével járó betegségeknek is kísérője lehet.

4. Tévhit „A szürkehályog műtét fájdalmas.

Sokan nem szeretik, ha a szemük közelében matatnak, pláne azt nem, amikor benne. Jó hírünk van! A szürkehályog műtét ma már teljesen fájdalommentes. A beavatkozás altatás és injekció nélkül is elvégezhető, az érzéstelenítés szemcseppel történik. Szóval bár ijesztőnek tűnhet, a műtét nem fáj, sőt, visszaadja az éles látás örömét!

5. Tévhit „Felesleges a kezdeti tünetekkel orvoshoz fordulni, úgyis csak érett hályogot műtenek!

Természetesen ez sem igaz. A kezdeti tünetek is okozhatnak kellemetlenséget, akadályoztatást a mindennapok teendőinek elvégzésében. Arról nem is beszélve, hogy ki szeretné szürkében látni a világot, amikor az milliónyi különböző színben pompázik? Hogy érezné magát például, ha egy gyönyörű nyári napon olyan színeket látna, mint a legzordabb fakó, napmentes télben? Plusz ehhez jön még persze egy nagy adag homályosság és bizonytalanság. Nem hangzik jól, ugye? Az első tünetek jelentkezésekor már érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a szürkehályog a kezdeti szakaszban is műthető.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet