Szemünk őrei

Gondolkodtál már valaha azon, miért van szőr a szemed körül? Felmerült benned a kérdés, hogy vajon mire jó a szemöldök? Vagy mondjuk az, hogy a szempilla elsődleges funkciója valójában nem a csábítás? Tudod-e, hogy tulajdonképpen nagyon hálás lehetsz a szemhéjadnak? Ha legalább egy kérdésre nem vagy nem tudom a válaszod, akkor olvasd el ezt a bejegyzést.

Szemünk őrei

A szemhéj, a szemöldök és a szempilla a szem legfőbb védelmezői. Közülük a szemhéj a leghamarabb kialakuló védvonal, már magzati létünk 10. hetében kialakul. A szemöldök és a szempillák a terhesség 19. hétének környékén jelennek meg, hogy aztán teljes erőbedobással védjék a szemet. De nézzük meg őket részletesebben!

Szemhéj

A szemhéjak zárt, vagyis csukott állapotban teljesen elfedik, és ezzel védik a szem felszínét. Nem folyamatosan zárt állapotában pedig (tehát amikor mondjuk nem alszunk), minden pislogáskor nedvesítik és tisztítják a kötőhártyatasakokat és a szaruhártyát, így védekezve a szemszárazság ellen.

Szemöldök

A szemöldök elsődleges funkciója meggátolni azt, hogy a nedvesség (izzadság vagy eső, stb.) a szembe jusson. Egy átlagos szemöldök körülbelül 250 szőrszálból áll, de akadnak olyanok is, amik több mint 1000 szállal büszkélkedhetnek. A szemöldök szálai testünk leglassabban növő szőrzetei. Ez azért előnyös, mert ha gyorsabban nőne, folyton azon kapnánk magunkat, hogy a szemünkbe lóg. A szemöldökszőr átlag élettartama 4 hónap, tehát ilyen időközönként cserélődik. Nem kell megijedned, ha egy-egy alapos arcmosás közben elvesztesz 1-2 szálat, viszont ügyelj arra, hogy ne dörzsöld erősen, és ne árts a szemöldöködnek!

Szempilla

Van, aki szerint a szempilla elsősorban a naptól véd, mások szerint a felülről érkező por felfogása, megint mások szerint pedig a szem felszínére érkező légáramlás csökkentése a fő feladata. Ha a szempilla túl rövid, maximum lelassítani tudja a szem felé áramló levegőt, így nem nyújt megfelelő védelmet. Amerikai kutatók tudni vélik az ideális szempillahosszt: szerintük ez a szem szélességének egyharmadával egyenlő.

Sokan vannak, akik túl sokat vakarják a szemöldöküket vagy tépkedik a szempilláikat. Utóbbi azért kifejezetten veszélyes, mert hetekbe telhet, mire kinőnek a kis szempillák. Így aki tépkedi, az sokáig érezheti kellemetlenül magát, mert kénytelen látványosan hiányos szempillákkal mutatkozni az utcán, az iskolában vagy a munkahelyen egészen addig, amíg vissza nem növeszti őket.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet