FONTOS FIGYELMEZTETÉS! TELEFONOS CSALÓK ÉLNEK VISSZA A FOCUS MEDICAL NEVÉVEL

ISMERETLEN CSALÓK A FOCUS MEDICAL NEVÉBEN, TELEFONON ÉS A FACEBOOKON SZÜRKEHÁLYOG ELLENI GYÓGYSZERT KÍNÁLNAK MEGVÉTELRE. A Focus Medical felhívja a figyelmet arra, hogy nem árusít telefonon semmilyen gyógyszert, vagy étrendkiegészítőt, illetve senkit nem bízott meg ilyen tevékenységgel. Felhívjuk figyelmüket, hogy ilyen engedélyezett gyógyszer nem létezik, az ilyen ellenőrizetlen forrásból származó készítmények fogyasztása akár egészségére káros is lehet! Kérjük ne adják meg adataikat és ne vásároljanak ilyen terméket!

A szmog a szemünket sem kíméli

Számtalanszor olvastunk már róla és telente gyakran tapasztaltuk is, hogy aggasztó mértéket ölt a levegő szennyezettsége, a szmog. Ilyenkor az sem ritka, hogy a város közepén körbepillantva szinte lehetetlen eldönteni, hogy a ködtől, valamilyen füsttől vagy a szmogtól nem látunk szinte semmit. Ideje tehát végiggondolni, hogy mit tesz a városi létforma ezen velejárója a testünkkel és konkrétan a szemünkkel! 

Mondhatjuk, hogy a szmog olyan, mint egy borzasztó szomszéd - és most ne higgyük, hogy a Helyszínelőket vagy a Szomszédokat nosztalgiából üvöltető szomszédnál nincs rosszabb. Sajnos van, mert a szmog nemcsak az nyugalmunk megzavarására “alkalmas”, hanem az egészségünk károsítását is “célozza”.

Maga kifejezés az angol smoke (füst) és a fog (köd) szavak összevonásából keletkezett. Találó, hiszen a füst és a köd adta magát és lett belőle füstköd, azaz szmog. Ilyen összetevőkkel büszkélkedik:  nitrogén-dioxid, króm, kén-dioxid, ózon, szén-monoxid és az egyéb, levegőben eloszló finom szemcséjű anyagok. Sajnos ezek a finom szemcséjű anyagok leggyakrabban valamilyen ipari, vagy közlekedési tevékenységek következtében jönnek létre. Ezek leginkább olyan káros égéstermékek, melyek akár az termelésnek, akár a mindennapokban használt autóknak köszönhetően kerülnek a levegőbe. A levegőben lebegő, szemmel nem látható aprócska szennyeződések a levegővételkor a tüdőn keresztül a véráramba kerülve könnyedén utat találnak a sejtjeinkhez, ezáltal károsíthatják a szerveinket is.

A szmog a szemünket sem kíméli

Nem kell azonban a káros szennyeződéseknek a véráramba kerülni ahhoz, hogy a szemünket is rongálják. Egy átlagos ember 24 óra alatt megközelítőleg 12 ezerszer pislog, hogy folyamatosan “mossa”, nedvesítse a szemfelszínt, ezáltal is elkerülve a szemszárazságot. A pislogás a szmog elleni védekezés hasznos eszköze. Azonban még a pislogás és a megfelelő könnytermelés sem védi kellően a szemet a szmogtól, mert a levegőben szálló porszemcsék irritálhatják és akár fel is sérthetik a kötőhártyát, ez pedig csúnya gyulladáshoz vezethet. A füst is hasonló módon irritálja a szemünket, elég csak egy olyan konyhai esetre gondolni, amikor odaégett valami a sütőben, vagy amikor még lehetett dohányozni a szórakozóhelyeken, vagy mondjuk egy kerti sütögetés alkalmával belefújta a szemünkbe a szél a füstöt. A szemünk kiszáradt, vörös lett, viszketett, égett. Ezek intenzív pillanatok voltak a szemeink számára és ehhez igen hasonlót él át a szemünk a szmogban, csak nem ilyen intenzíven.

Mivel a szmog mindenütt ott van, ahol levegő van ezért elmondhatjuk, hogy egyénileg sajnos nehéz fellépni a légszennyezés ellen, de apró lépéseket tehetünk. Például ritkábban ülünk autóba, vagy lemondunk a dohányzásról - ezt a tüdőnk is ujjongva köszöni. 

A szmog miatt kialakuló szemszárazság ellen pedig védekezhetünk különböző szemcseppekkel, de ha gyakran érezzük túl száraznak a szemünket, vagy esetleg be is gyullad, akkor itt az idő szemorvoshoz fordulni!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet