Mit egyél, hogy jobban láss? 2. rész

A szaruhártya

Sorozatunk második részében a szaruhártyát vizsgáljuk meg közelebbről. A szemünknek ez az óra üveglapjához hasonló alakú része a szem első védvonala, a külső védőburkolatának elülső, áttetsző része.

A szaruhártya görbülete befolyásolja a fénytörést, vagyis tulajdonképpen a látásunkat is. Középen a legvékonyabb, mindössze fél mm, míg a szélei felé haladva egyre vastagodik, elérheti az egy mm-t is. A felnőttek szaruhártyája áttetsző, nem futnak rajta erek, ezért a tápanyagellátást más úton kell pótolnia a szervezetünknek. A külső és a belső felületén található sejtek segítségével egyrészt a könnyből, másrészt a pedig a csarnokvízből vonja ki a szükséges oxigént és tápanyagokat. Emiatt nagyon fontos, hogy amennyiben kontaktlencsét viselünk, minden esetben pontosan tartsuk be szakorvosunk utasításait, hiszen a nem megfelelően hordott kontaktlencse komoly szemgyulladást is előidézhet.

A szaruhártya gazdag idegvégződésekben, emiatt érzékeny annyira, hogy bármilyen idegentest ér hozzá. Pár, szembe került homokszem is milyen kellemetlen érzést okozhat számunkra! Ha a szaruhártya külső felszíne megsérül, a gyógyulás több napig is eltarthat, azonban a szaruhártya mélyebb rétegeiben már nem találhatóak idegvégződések. Ez az alapja például a kétlézeres, úgynevezett lebenyes szemkezeléseknek is, melyek a szaruhártya külső rétegének felhajtása után, annak mélyebb rétegeiben végzik el a fénytörési hibák korrigálását. Emiatt nincs sem a műtét közben, sem azt követően fájdalomérzete a pácienseknek.

Ahhoz, hogy a szaruhártyánk egészségét megtámogassuk, antioxidánsokban gazdag ételeket kell ennünk. Az alábbi infografikán felsoroltunk néhány ételt, amelynek fogyasztásával hozzájárulhatunk szemünk egészségéhez.

Mit egyél, hogy jobban láss?

Mit egyél, hogy jobban láss? 1. rész

Mit egyél, hogy jobban láss? 3. rész

Mit egyél, hogy jobban láss? 4. rész

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet