Mit egyél, hogy jobban láss? 3. rész

Sorozatunk harmadik részében a makuláról lesz szó. A makula, vagy más néven a sárgafolt szemünk nagyon fontos része. Amilyen kicsi, olyan nagy szerepe van a látás folyamatában!

A makula nagyjából egy milliméter nagyságú és a szemfenék ideghártyáján helyezkedik el. Ebből következik, hogy kulcsfontosságú jelentősége van az éles látásban és a színek, valamint az apró részletek érzékelésében. Hogy miért? Máris mondjuk! A makula közepénél található úgynevezett központi gödörnél egyesülnek a szembe jutó fénysugarak.

A sárgafolt betegségei:

Makula degeneráció: Az egyik legtöbbet előforduló betegsége, amelynek kialakulása nagyban befolyásolja a - többnyire - idős emberek látását. Úgy kell elképzelnünk, hogy egy fényképből például pontosan azt a részt nem látjuk, amire fókuszál a szemünk. Gyönyörködnénk a családi fotóalbumban, de az arcok helyén egy sötét, fekete foltot látunk csak.

A makula degeneráció először „csak” részleges látásromlással jár, majd az idő előrehaladtával akár vakságot is okozhat. Az orvostudomány megegyezik abban, hogy bizonyos tényezők növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát.

Lássuk, melyek ezek:

  • idős kor
  • dohányzás
  • családi előfordulás
  • erős UV-sugárzás
  • nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás

Nagyszerű hír, hogy változatos táplálkozással ha kis mértékben is, de hozzájárulhatunk a szemünk egészségének megőrzéséhez. A makula zavartalan működéséhez elsősorban antioxidánsokra van szükség. Az alábbi képen segítségül mutatunk pár olyan ételfélét, amelyek elengedhetetlenül fontosak a szemünk megőrzéséhez.

Mit egyél, hogy jobban láss?

Mit egyél, hogy jobban láss? 1. rész

Mit egyél, hogy jobban láss? 2. rész

Mit egyél, hogy jobban láss? 4. rész

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet