Mit egyél, hogy jobban láss? 4. rész

Negyedik részéhez ért sorozatunk, melyben arra törekszünk, hogy jobban megismerjük, hogyan is épül fel a szemünk, milyen részekből áll, mi szükséges a zavartalan működéséhez, illetve tudunk-e tenni annak érdekében, hogy egészségét minél tovább megőrizhessük. A korábbi részekben górcső alá vettük a retinát, a szaruhártyát és a sárgafoltot, a mostani részben pedig a szemlencséről lesz szó.

A szemlencse egy átlátszó, lencse alakú szövet, mely a szivárványhártya és az üvegtest között található, átmérője 9 mm, vastagsága 4,5 mm. Különlegességét az összetételének köszönheti: nagyrészt fehérjék vizes oldatából áll. Emiatt rugalmas, és gyorsan képes a domborúságát változtatni, ezért alakul ki éles kép az ideghártyán akkor is, ha közeli és akkor is, ha távoli dolgokra fókuszál a szemünk.

A szemlencse közepe tájékán lévő hámsejtek az idővel előre haladva fokozatosan lencserostokká alakulnak át, emiatt a szemlencse együtt nő az emberrel. Rugalmassága ugyanakkor az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken, egyre keményebb lesz. Ennek "köszönhető", hogy idővel olvasáskor mind távolabb kell a szemünktől tenni az újságot vagy a könyvet, nehezen olvassuk el az apró betűket, 45-50 éves kor körül pedig a legtöbbünknek olvasószemüvegre van szükségünk. Van azonban más megoldás is! A lézertechnika forradalmi fejlődése mára elérhetővé tett számunkra egy olyan lézeres eljárást, mellyel a presbyopia vagyis az öregszeműség is kiváló eredményekkel kezelhető, így nincs szükség olvasószemüvegre.

A szemlencse leggyakoribb betegsége – az öregszeműség mellett - a szürkehályog, mely során a rugalmatlanná vált lencse elveszti a fényáteresztő képességét. A szürkehályog orvosi neve a katarakta, mely vízesést, zuhatagot jelent, és arra utal, hogy a páciens mintha egy vízfüggönyön keresztül lenne képes észlelni a dolgokat. A szemlencse már nem átlátszó többé, így a látás is erősen akadályozott, mind az élességet, mind a színek érzékelését tekintve is. A szürkehályog egyetlen kezelési módja jelenleg a lencseműtét, melynek során az elöregedett szemlencsét műtéti úton eltávolítják és a helyére új, műlencsét helyeznek be. A legkorszerűbb műlencsékkel elérhető, hogy ne csak a színeket kapja vissza a páciens, hanem a látásélessége is tökéletes legyen.

A szemlencse számára legnagyobb kihívás az öregedés, ezért nagy mértékben szüksége van antioxidánsokra, de emellett támogathatjuk működését C- és E-vitaminnal. Szerencsére ezen tápanyagok és vitaminok számos élelmiszerünkben megtalálhatóak, így azok fogyasztásával hozzájárulhatunk szemünk egészségének megőrzéséhez.

Infografika a szemlencséről

Mit egyél, hogy jobban láss? 1. rész

Mit egyél, hogy jobban láss? 2. rész

Mit egyél, hogy jobban láss? 3. rész

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet