Amit a nyári szemvédelemről tudni érdemes - 2. rész

Újra itt a nyár, a kikapcsolódás és a kalandok ideje!

A kalandok során azonban nem árt vigyázni a szemünkre, mert a környezet hatásaira különösen érzékeny szervünkről van szó. Az előző bejegyzésben kiveséztük, az UV-sugárzás, a fertőzések és a pollenek elleni védekezés módjait. Nézzünk meg most két újabb fontos nyári veszélyforrást, melyre érdemes figyelnünk.

Strand

Amit a nyári szemvédelemről tudni érdemes

Nincs nyár strandolás nélkül. A lubickolás közben azonban oda kell figyelnünk arra, hogy az uszodákban levő klóros víz miatt irritálódhat a szemünk. Viszont, ha nincs tisztítva megfelelően a víz akkor könnyen elkaphatunk valamilyen fertőzést, sokan ezért is választják az élő vizet a nyári fürdőzés helyszínéül.

Fontos hozzátenni, hogy ennek ellenére sem ajánlott úszószemüveg nélkül kinyit víz alatt a szemünket! Még az úszószemüveggel való úszás sem mondható teljesen ártalmatlannak, hiszen a szemüveg mögé a legtöbb esetben kerül némi víz. Ráadásul úszás közben ugyanúgy ki vagyunk téve a napfénynek, és ha az úszószemüvegünk üvege nem UV-szűrős, akkor az olyan, mintha a parton napoznánk szemüveg nélkül.

Amit a nyári szemvédelemről tudni érdemes

Nem csak a strandon - de ott különösen - lehet gond a kozmetikumok használata. Ha kisminkelve megyünk strandolni vagy más programra, akkor a nagy melegben a bőrre felvitt festékek és más kozmetikumok is összefolyhatnak és a verejtékkel együtt a szembe juthatnak. A szembe került vegyi anyagok, összetevők pedig irritációt, gyulladást okozhatnak. Az sem biztos megoldás, ha természetes eredetű kozmetikumokat használunk, ugyanis a nagy melegben ezek is könnyen megromolhatnak ezáltal fertőzésveszélyt jelentenek. Legyünk tehát természetesek.

Légkondicionált környezet

Ha már a kirándulás is és a strandolás is ennyi “veszéllyel” jár, azt gondolhatnánk, hogy akkor a jó hűvös, légkondival ellátott szobában teljes mértékben védve vagyunk. Sajnos erre is rá kell cáfolnunk. Nyáron a legnagyobb kihívást a szemünk számára a légkondicionált, zárt helyet történő hosszabb időtöltés jelenti. Ugyanis a légkondicionáló, nem csak hűti a levegőt, de szárítja is egyben.

Amit a nyári szemvédelemről tudni érdemes

A száraz levegő az arra érzékenyeknél szemszárazságot okozhat, aminek a következménye szembetegség is lehet, pl. kötőhártya-gyulladás. Azért, hogy elkerüljük a gyulladást a gyakori, már-már tudatos pislogás sokat segíthet. Erre a tudatos és sűrű pislogásra sajnos, csak kevés ember képes órákon, napokon keresztül, így két megoldás javaslunk. Az egyik a szemcsepp vagy műkönny rendszeres használata, a másik pedig a levegő szárazságának enyhítése, melyet párásító berendezés használatával tudunk megoldani. Mellesleg az sem árt, ha a légkondicionáló fokozatát alacsonyabbra állítjuk.

Összefoglalva: a nyár során nem kevés környezeti hatással találkozik a szemünk, de ha tudatában vagyunk ezeknek a veszélyforrásoknak és odafigyelünk az adott problémára, akkor a nyár maga lesz a felüdülés!

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet