FONTOS FIGYELMEZTETÉS! TELEFONOS CSALÓK ÉLNEK VISSZA A FOCUS MEDICAL NEVÉVEL

ISMERETLEN CSALÓK A FOCUS MEDICAL NEVÉBEN, TELEFONON ÉS A FACEBOOKON SZÜRKEHÁLYOG ELLENI GYÓGYSZERT KÍNÁLNAK MEGVÉTELRE. A Focus Medical felhívja a figyelmet arra, hogy nem árusít telefonon semmilyen gyógyszert, vagy étrendkiegészítőt, illetve senkit nem bízott meg ilyen tevékenységgel. Felhívjuk figyelmüket, hogy ilyen engedélyezett gyógyszer nem létezik, az ilyen ellenőrizetlen forrásból származó készítmények fogyasztása akár egészségére káros is lehet! Kérjük ne adják meg adataikat és ne vásároljanak ilyen terméket!

A mikro-szemsebészeti műtétek fejlődése

Az elmúlt évtizedekben ugrásszerű fejlődési pályára kerültek a refraktív sebészeti eljárások. Ezek közül jelen írásba a rövidlátás, távollátás, asztigmia szolgál. Az RK-t (Radiális Keratotomia), a RTK-t (Radiális Thermokeratoplasztika), a PRK-t (PhotoRefraktív Keratektomia), a LASIK eljárást (LASer In situ Keratomileusis), az LTK-t (Lézeres Termális Keratoplasztika ) valamint a legújabb fejlesztésű ún.: Femtosecundumos lézeres eljárásokat vesszük "górcső"alá.

Ma már a múltat definiálják a RK és az RTK eljárások. A RK esetén a szaruhártya felszínén ejtett apró bevágásokkal, míg a RTK esetén kis koagulációs pontok elhelyezésével érték el azt, hogy a szem törőközegei által létrehozott kép pontosan a retinára vetüljön, megszüntetve ezáltal a rövid- illetve távollátás okozta fénytörési hibát.

A jelent a PRK, a LASIK és az LTK eljárások jelentik, melyek esetében a szaruhártya felszíni domborulatának átalakítását már nem a sebészkés, hanem annál sokkal kifinomultabb és precízebb lézernyaláb végzi, akár a felszínen (PRK, LTK) akár a lebenykészítést követően a hártya belsejében (LASIK).

Az asztigmia, a rövidlátás és a távollátás kezelésében a jövőt a femtosecundumos lézer jelentheti, mely már a szaruhártya belsejében is képes az átalakításra speciális, előnyös tulajdonságai révén (FemtoLASIK, vagy másképpen FEMTO).

A cornea felszínének megfelelő átalakítására a fenti eljárások az alábbiak szerint alkalmasak:

A múlt

szem műtét a múltban

RK, azaz Radiális Keratotomia, mely a rövidlátás kezelésére alkalmas -3 dioptria alatti tartományban. Fjodorov professzor fejlesztette ki az eljárást 1978-ban, a japán Sato professzor ötlete alapján.

A RK eljárásnak a lényege, hogy a rövidlátás korrigálásához szükséges laposabb, azaz nagyobb görbületi sugarú szaruhártyát úgy érik el, hogy a cornea perifériáján gyémántkés segítségével sugárirányú, mély bevágásokat ejtenek. Az így meggyengített szem a belső nyomás hatására a sebzett helyeken kidomborodik, míg a centrális terület nem. Ebből kifolyólag a szem törőereje csökken, vagyis megtörténik a rövidlátás korrekciója. A bemetszések nem szimmetrikus elhelyezésével a kis fokú asztigmia is korrigálható, a távollátás azonban nem.

Az RTK, vagyis a Radiális Thermokeratoplasztika, melyet 1990-ben fejlesztett Fjodorov professzor -a távollátást kezelésére alkalmas +4 dioptriáig.

A RTK eljárásnak a lényege, hogy a távollátás korrigálásához szükséges domborúbb, azaz kisebb görbületi sugarú szaruhártyát úgy érik el, hogy a cornea perifériáján egy 700 °C-ra felhevített, nagyon vékony tű segítségével sugárirányban a cornea perifériáján koagulációs pontokat helyeznek el. A körülbelül 70 oC-ra felmelegített, ezáltal koagulált szövet erősen összehúzódik, így a szaruhártya domborúbb lesz. Ebből kifolyólag a szem törőereje nő, vagyis megtörténik a távollátás korrekciója.

A jelen

látásjavítás a múltban

nagy teljesítményű UV lézerimpulzus

Manapság a refraktív sebészet legalapvetőbb segédeszköze az argonfluorid (ArF) excimer lézer, mellyel egyaránt korrigálható a rövidlátás, a távollátás és az asztigmia is. A nagy teljesítményű (~20MW), ultraibolya (UV) lézerfény (193nm) a szövetben nagyon kis távolságon belül elnyelődik. Ez a hatalmas teljesítménysűrűség a megvilágított területen található anyagot szinte lerobbantja, ez az ún. abláció. Az ablált felület teljesen sima, kontúrja nagyon éles.

A környező anyagot hőterhelés szinte nem is éri. Mivel az ArF lézer hullámhossza nagyon rövid, a szem szöveteiben a pár tized mikrométer alatt elnyelődik. Tipikusan 250 nm az egy lézerimpulzus hatására eltávozó anyag vastagsága a szemészeti lézerberendezésekben, ez a hajszál vastagságának 400-ad része!


Excimer lézer által ablált emberi haj.

A PRK, azaz a PhotoRefraktiv Keratectomia, vagy excimer lézeres kezelés. Az eljárást Munnerlyn és társai fejlesztették ki 1988-ban, tehát lassan 15 éve. Segítségével a -10 dioptriáig terjedő rövidlátás és a +4 dioptriáig terjedő távollátás korrigálható. Cylideres hibák esetében -6 D-ig.

Epithelium eltávolítása kaparással,
kémiai eljárással
vagy lézerrel

Az ArF excimer lézer fénye a szaruhártya nem regenerálódó részét, az ún. nevezett stroma felszínét formálja át -beállítva a fénytörést az ideális szintre. Az újra-hámosodás, vagyis amíg a epithelium újra benövi a stromát 24-48 órát vesz igénybe.

UV fényimpulzus


Az egyre inkább teret hódító LASIK azaz a LASer In situ Keratomileusis. -15 dioptriás nagyfokú rövidlátás és a +6 dioptriáig terjedő távollátás kezelésére alkalmas eljárás, mely szintén -6D-s cylinderig javasolható. A görög Pallikaris fejlesztette ki 1990-ben. Az eljárás során a szaruhártya hámrétege érintetlen marad, mert egy mikrokeratom nevű műszerrel egy 130-180 mikronos lebenyt képeznek a szaruhártya felszínén, majd ezt felhajtva a már említett excimer lézerrel ablálják a belső szöveteket. hasonlóan a PRK kezeléshez. Az eljárást követően a lebenyt visszahajtják és rövid idő múlva újraéled a sejtkapcsolat.

Tehát mint látható, a PRK és LASIK eljárások között az alapvető különbség a stroma feltárásában van. Míg a PRK esetében minden e fölötti réteget, így a soha vissza nem növő Bowmann-membránt is el kell távolítani, addig a LASIK esetében szinte csak nem regenerálódó kötőszövetet ér behatás.

LTK: Lézeres Termális Keratoplasztika. Az eljárással a + 5 dioptriás távollátás kezelhető, mégpedig úgy, hogy az előre megtervezett program szerint a szaruhártya egyes pontjait a lézerrel koagulálják így átalakítva felszín görbületét, teljesen hasonlóan a RTK eljáráshoz. A lézer használatával elérhető az érintésmentes kezelés, ami a távollátó páciens szemét érő traumát csökkenti. További előnye, hogy nyalábátmérő hangolásával a távollátás korrekciós mértéke magasabb.

A jövő

A refraktív sebészet jelenleg is új utakat keres, hogy a kezelések pontosabbá, biztonságosabbá váljanak és, hogy esetleg új, eddig megvalósíthatatlan kezelésekre legyenek képesek az orvosok.

Hullámfront analízises kezelés:

Jelenleg is klinikai kutatás tárgyát képezik a hullámfront analízisen alapuló kezelések hatékonysága. Ezen berendezések az embereknek az ún. szuperlátás -azaz az átlag feletti látásélesség -ígéretét hordozzák. Ennél a módszernél a szem teljes törőerejét és optikai hibáit (cornea, szemlencse, üvegtest) megméri egy műszer. Az így kapott törőerő-térképnek megfelelő korrekció létrehozásához excimer lézert alkalmaznak, csakúgy, mint a PRK esetében. Ha sikerülne olyan műtéti eljárást kidolgozni, amivel a szem optikai hibái (rövidlátás, távollátás, asztigmia) teljes mértékben eltüntethetőek lennének, akkor az elméletileg a kezelt páciensek látásélessége akár 250%-os is lehetne.

Femto-secundumos lézer: A magyar fizikusprofesszor, Juhász Tibor által kifejlesztett femto-secundumos lézer olyan új eszközt ad a szemorvosok kezébe, amely forradalmasíthatja a cornea sebészetet.

Ez a lézerberendezés alapjaiban más módon áll kölcsönhatásban a szaruhártya szöveteivel, mint az excimer lézer. Ebben az esetben ugyanis a lézer fénye (mely infravörös, 1053 nm a hullámhossza) nem nyelődik el a szaruhártyában, azon akadálytalanul áthalad. Ha viszont ezt a kis energiájú (4μJ), de nagyon rövid impulzus idejű (500fs, vagyis 5x10-13s) fényt pont a szaruhártya belsejébe fókuszáljuk, akkor olyan nagy teljesítménysűrűsége lesz az elektromágneses hullámoknak, hogy az egy kb. 1 μm
átmérőjű plazmagömböt hoz létre. Ez a plazma hevesen kitágul és egy kis, alig 10 μm átmérőjű buborékot hoz létre. Ha megfelelő nyaláb-eltérítőrendszert alkalmazunk akkor elérhető, hogy a következő mikro buborékot úgy generáljuk, hogy az éppen érintkezzen az előzővel. Ha annyi ilyen buborékot helyezünk el, hogy azok összefüggő felszíne képes legyen a szaruhártya belsejében "bemetszést" kialakítani, akkor éles szike mellőzésével tudunk bemetszéseket, vágásokat végezni a szaruhártyán, sikeresen korrigálva ezzel a rövid- illetve távollátást és az asztigmiát is...

További előnye, hogy az egész eljárást egy hihetetlenül precíz, számítógép vezérelt berendezés végzi, a műtét eredménye csak kevéssé függ az orvos manualitásán, gyakorlottságán. A kezelés végén a buborékok alig egy óra alatt teljesen felszívódnak, nem zavarva a látást.

Ez a berendezés mind a refraktív, mind az általában vett cornea sebészetben új utakat nyit meg az orvosok előtt, hogy még eredményesebben tudják rövidlátást, távollátást és a szem egyéb betegségeit gyógyítani.

Ferincz István
Focus Medical Margitsziget

Budapest, 2003 február

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet