Műkönnyel a szemszárazság ellen

Műkönnyel a szemszárazság ellen

A szemszárazság gyakori, különösen a 45 év feletti korosztály körében jelentkező szemprobléma, ami kialakulhat az életkor előrehaladtával, de kiválthatják egyes gyógyszerek, hormonális változások, valamint a gyakori mobiltelefon- és monitorhasználat is. Az alábbiakban összefoglaljuk a szemszárazság jellegzetes tüneteit, kialakulásának okait és kezelési módját.

A szemszárazság tünetei

A szemszárazság jellegzetes tüneteivel a felnőtt lakosság jelentős része, mintegy harmada találkozik. A könnyezés, a szúró, viszkető „idegentest” érzés a szemben, fényérzékenység, homályos látás, szemfáradtság (például éjszakai vezetéskor), a szem bevörösödése, reggelente beszáradt váladék a szemzugban, valamint kellemetlen érzés kontaktlencse viselésekor – mind a szemszárazságra utaló tünetek.

A szemszárazság kialakulásának okai

A szemszárazság kialakulásának két fő oka a könnytermelés csökkenése, illetve a könny fokozott párolgása. Előbbit a könny vizes fázisának termeléséért felelős könnymirigyek, utóbbit a szemhéjban lévő Meibom-mirigyek elégtelen működése okozza.

A könnytermelés csökkenésének oka lehet valamilyen könnymirigybetegség, amit sérülés, hegesedés, gyulladás, illetve daganat idézhet elő. A könnytermelést negatívan befolyásolhatja egyes gyógyszerek szedése (például szteroidok, antidepresszánsok és magas vérnyomásra felírt gyógyszerek), de bizonyos hormonpótló terápiák is. A nők körében 45 éves kor felett gyakrabban kialakuló szemszárazság sok esetben hormonális változásokra vezethető vissza. Fiatalabb korban a várandósság alatt végbemenő hormonális változások következtében, illetve a fogamzásgátló tabletták szedése miatt is kialakulhat. Ezen okok miatt a nők körében gyakoribb a szemszárazság előfordulása. 

A szemszárazság kialakulásának másik oka a könny fokozott párolgása, illetve elfolyása, amit több tényező is kiválthat: a szemhéjak hibás állása, krónikus szemhéjszél-gyulladás, A-vitamin hiány, illetve allergia. De a csökkent pislogás reflex és bizonyos gyógyszerek használata is előidézheti.  

A fentiek közül érdemes hosszabban is szót ejteni az ún. csökkent pislogás reflexről. Gyakran már észre sem vesszük, de szinte egész nap különböző digitális kijelzőket nézünk: hosszú órákat töltünk a monitor előtt, miközben gyakran mobilon is kommunikálunk ismerőseinkkel, este és hétvégén pedig szinte folyamatosan megy a tévé. Ez a modernkori információáradat az idegrendszerünk és az agyunk mellett a szemünket is alaposan igénybe veszi. A szemfelszín nedvesen tartásához, a megfelelő könnyfilm kialakulásához 5-10 másodpercenként ún. spontán pislogásra van szükség. Kutatások szerint azonban azok, akik rendszeresen naponta hosszú órákat töltenek kijelzők, telefonok vagy televízió előtt, egész egyszerűen nem pislognak elégszer.

Nem elhanyagolható azok száma, akik a kontaktlencse viselésének következtében kénytelenek szembesülni a szemszárazság okozta problémákkal.

A szemszárazság lézeres szemműtét után is jelentkezhet, mivel a beavatkozás során a szaruhártyában található érzőidegek egy része megsérül. Az idegek regenerációjához egyénenként más-más időtartamra van szükség. Az esetek döntő többségében a szemszárazság mindössze néhány hónapon keresztül jelentkezik, enyhe tünetekkel, majd nyomtalanul elmúlik.

Néhány jótanács a szemszárazság ellen

A számítógépet sűrűn használók számára javasoljuk, hogy óránként tartsanak 10 perc pihenőt (ezt egyébként már jogszabály is biztosítja), lehetőleg elhagyva a munkaállomást, lehetőséget biztosítva ezzel a szemnek, hogy távolabbi pontokra fókuszáljon. Ha ez nem megoldható, akkor próbáljuk lehunyt szemmel pihentetni a szemet.  Érdemes odafigyelni arra is, hogy a munkavégzés helyiségében megfelelő legyen a levegő páratartalma, ugyanis a száraz levegő elősegíti a szemszárazság tüneteinek erősödését.

A monitor előtt sok időt töltők számára javasoljuk, hogy a képernyőt úgy állítsák be, hogy lefelé kelljen ránézniük. Ilyenkor ugyanis a szűkebb szemrésen keresztül kisebb felületen párolog a könny.

A szemszárazság kialakulásához az A-vitamin hiánya is hozzájárulhat, mivel ez a vitamin központi szerepet játszik a szemünk működésében és a megfelelő minőségű könny termelődésében. Ezért a szemszárazság kialakulásának megakadályozása, illetve kezelése szempontjából javasolt az A-vitaminban gazdag ételek (például máj, tojás, brokkoli, sárgarépa) fogyasztása. Valamint figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

Műkönny: a legkézenfekvőbb megoldás

A szemszárazság kezelésének legkézenfekvőbb módja a műkönny használata. Mivel nagyon sok termék van forgalomban, a szakorvosok a probléma okainak felderítését követően, személyre szabottan választják ki a legmegfelelőbbet. Mivel a könny pótlása általában gyakori használatot tesz szükségessé, mindegyik műkönny esetében elvárás, hogy ne legyen semmilyen mellékhatása és ne tartalmazzon centrimid és benzalkónium-kloridos tartósítószert, ezek ugyanis hosszú távon károsíthatják a szemfelszínt. A modern műkönnyek azonnal lebomló tartósítószereket tartalmaznak, illetve tartósítószer-mentesek, ha naponta legalább ötször kell a szemcseppet alkalmazni, az utóbbi használata javallott.

A műkönny használatával a cél az, hogy a könny mennyisége és minősége is megfelelő legyen. A műkönnyek egy része olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek a könnytermelés elősegítése mellett elősegítik a könnyfilm tapadását a szaruhártyához, lassítva ezzel a párolgást.

A rendszeres kontaktlencse-használat is sokaknak okoz szárazszem érzetet, ezért ez esetben is érdemes műkönnyet használni, lehetőleg olyat, ami nem tartalmaz tartósítószert.

Lézeres szemműtétet követően a műkönny rendszeres használata mellett esetenként szükség lehet a szemhéjak langyos vizes borogatására is. A szemszárazság a lézeres szemműtét után csak átmeneti időszakban jelentkezik, a tünetek megszűnése után a műkönny használata elhagyható.

A szemszárazság a megfelelő műkönnyel általában kezelhető. Amennyiben ez a kezelés nem elégséges, elképzelhető, hogy krónikus szemszárazsággal állunk szemben. Ebben az esetben mielőbb érdemes szakorvossal egyeztetni. Súlyosabb esetekben ún. könnypont dugók behelyezésére és könnypontok elzárására is szükség lehet, annak érdekében, hogy megszűnjön a könny elfolyása és a szaruhártya felszíne folyamatosan nedves maradjon, megszüntetve ezzel a szemszárazság kellemetlen tüneteit.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet