Mitől alakulhat ki a szürkehályog?

Mitől alakulhat ki a szürkehályog?

Napjainkban a szürkehályog az egyik leggyakoribb szembetegség, de mégsem kap elég figyelmet. Sajnos túl sokan legyintenek a szürkehályogra, hisz nem jár fájdalommal, és általában nem is hirtelen, hanem folyamatos, lassú látásromlás kíséri. Pont ebben rejlik ennek a szemproblémának az alattomossága, hisz akármilyen lassú a folyamat, végül akár látásvesztéshez is vezethet. De vajon mi okozza a szürkehályogot és mi növeli tovább a kialakulásának kockázatát? Soroljuk!

Sajnos az első kérdésre egészen konkrét választ az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem lehet adni, mert bár azt már tudjuk, hogy a kialakulásában szerepet játszik a szemlencse anyagában oldott fehérjék kicsapódása, pontosan egyelőre nem lehet meghatározni, mi is okozza a szürkehályogot, azaz a szemlencse beszürkülését, elhomályosodását. A statisztikák szerint ez a szembetegség a 65 év felettieknek a 25%-át, a 75 év felettieknek pedig már 40%-át érinti.

Habár az adatok egyértelműen megmutatják, hogy elsősorban nem a fiatalok vannak kitéve a szürkehályog kockázatának. Vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják a szürkehályog kialakulását, és amelyek ellen fiatal korban is tehetünk.

UV-sugárzás

Köztudomású, hogy az UV-sugárzás árt a bőrnek, de kevesebb szó esik arról, hogy a szemnek se tesz jót. Az UV-sugárzás ugyanis rombolhatja az ideghártyát, illetve növelheti a szabadgyökök számát, és ez túlságosan is kedvez a szürkehályog kialakulásának - ezért nagyon fontos, hogy megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveget viseljünk a nyári időszakban.

A szabadgyökök számát egyébként az UV-sugárzás mellett a helytelen táplálkozás is növelheti, de ez ellen sokat tehetünk, ha antioxidánsokban gazdag ételekkel és flavonoidok fogyasztásával egészítjük ki az étrendünket.

Bizonyos gyógyszerek

Kutatások bizonyítják, hogy bizonyos szteroid-alapú és immunszupresszív gyógyszerek növelhetik a szürkehályog kialakulásának kockázatát. Természetesen ezeket az orvos által felírt gyógyszereket nem szabad elhagyni, viszont aki ilyeneket szed, az semmiképp se hagyja ki az évenkénti szemészeti vizsgálatot!

Mechanikus behatások

A szürkehályog sajnos nemcsak lassan és fokozatosan alakulhat ki, hanem akár hirtelen is, ha mechanikai sérülést szenved a szem. Sajnos elég gyakran történik ilyen sportolás, barkácsolás és fizikai munkavégzés közben, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindig ügyeljünk szemünk védelmére. Viseljünk megfelelő munkavédelmi szemüveget ilyen tevékenységek közben.

Ha minden tanácsot megfogadunk és mindent elkövetünk, hogy egészséges életmódot kövessünk, sajnos akkor is van esély a szürkehályog kialakulására. Jelenleg is zajló kutatások szerint közvetetten az immunrendszer helytelen működését eredményező, genetikai eredetű problémák is szerepet játszhatnak a szürkehályog kialakulásában. De szerencsére ezen a betegségen könnyen lehet segíteni! A ma már rutineljárásnak számító, fájdalommentes szürkehályog műtéttel ugyanis nemcsak a színeket és kontrasztokat vagyunk képesek visszahozni az emberek életébe, hanem egyúttal még a dioptriáktól is megszabadíthatjuk őket!

Ha már Önnél is felmerült a szürkehályog betegség, ne habozzon, jelentkezzen bátran alkalmassági vizsgálatunkra. Gyönyörű helyen, a Margitszigeten, magánklinikához méltó környezetben várjuk, ahol tapasztalt és kedves szakorvosaink örömmel avatják be a részletekbe! Nincs hosszú várólista, egy napot sem kell távol töltenie az otthonától.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet