Tudta? Négyféle szürkehályog betegség létezik!

Most azt vesszük górcső alá, hogy mi a különbség közöttük és miben térnek el egymástól.

A szürkehályog betegségnek négy fajtáját különböztetjük meg:

  1. korral kialakuló,
  2. másodlagosan kialakuló,
  3. veleszületett,
  4. traumás eredetű.

Tudta? Négyféle szürkehályog betegség létezik!

1. A korral kialakuló szürkehályog

Ennek a típusú szürkehályognak önmagán belül is van három típusa. A kemény szürkehályog már a nevében hordja a tüneteket: a szemlencse fokozatosan elkeményedik, sárgás színezetű lesz. Megtévesztő lehet, hogy közelre látás képessége sokáig kiválóan megmaradhat, a betegnek nem feltétlen lesz szüksége olvasószemüvegre, viszont a távolra látás képessége hamarabb elveszik. A második altípus a kérgi szürkehályog. Aki ezzel küzd, az általában csillogó udvart lát a fényforrások körül, mivel a homályok elsősorban a lencse széli részein jelennek meg. A harmadik altípus pedig a hátulsó, tok alatti szürkehályog, amely inkább a valamivel fiatalabb embereknél fordul elő. A leggyakoribb tünete a káprázás és a jó fényviszonyokban is tapasztalt gyenge látás.

2. A másodlagosan kialakuló szürkehályog

Ennek a szürkehályognak az a jellegzetessége, hogy értelemszerűen egy már elvégzett műtét után alakul ki. Természetesen nem azért, mert az orvosok hibáztak volna, hanem mert az eljárás során csak a szemlencse belső részét távolítják el, a lencse tokja megmarad, ami később sajnos szintén homályossá tud válni. Ez általában hónapokkal, évekkel a műtét után alakul ki, és az esetek többségében mindkét szemet érinti. Jó hír viszont, hogy ez egy ambuláns YAG-lézeres kezeléssel néhány másodperc alatt megszüntethető!

3. A veleszületett szürkehályog

Tudta, hogy körülbelül minden kétezredik gyermek születik szürkehályoggal. Ez bizonyos esetekben nem egyenlő a látás beszűkülésével, de ha igen, akkor mindenképp műtéti helyreállításra van szükség. A veleszületett szürkehályog a csecsemőknél más alapbetegségekhez kapcsolódva alakul ki, de lehet örökletes is.

4. A traumás eredetű szürkehályog

Traumás eredetű szürkehályog fizikai erőbehatás következményeként alakult ki, de ide soroljuk az ionizáló sugárzások, elektromos, kémiai behatások és bizonyos betegségek (például cukorbetegség) hatására kialakult elhomályosodást is. A hályog kialakulása lehet azonnali, de akár évekig is húzódhat.

Fontos tudni, hogy a szürkehályog műtéti úton orvosolható, méghozzá egy műlencse segítségével. Ha ilyen problémákkal küzd, esetleg egyre gyanúsabbá válnak a tünetek, feltétlen keresse fel szemészét. A ma elérhető legkorszerűbb szürkehályog műtétek nem csak fájdalommentesek, hanem altatás és injekció nélkül ígérnek újra éles látást és aktív életet.

9 dolog, amiért a páciensek minket választanak

Maximális biztonság

Kimagasló szakértelem

30 éves tapasztalat

Prémium lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtét orvosi garanciával

Egyedülálló lézerpark

Gyors életminőség javulás

Nálunk Ön van a fókuszban!

Barátságos környezet